Alfabe seçimleri

09 Aralık 2018 Pazar

Yarın 10 Aralık. Dünya İnsan Hakları Günü... 1948’den beri birçok ülkede ve Türkiye’de de kutlanmakta...
Bizde elbet böyle bir günü kutlamaya gerek yok, çünkü bizde her gün insan hakları günü... Yaşama hakkı, çalışma hakkı, okuma hakkı, ölme hakkı, tüm haklardan herkes bol bol eşitçe yararlanmakta. Var mı itirazı olan?! (Aziz Nesin, böyle şaka yapma, sahi zannederler, derdi.)
Biz, bunu demek yerine PEN Yazarlar Derneği olarak “10 Aralık” için özlemini duyduğumuz bir alfabe hazırladık. Paylaşıyorum:

İnsan Hakları Alfabesi
“Adalet. Barış. Can Güvenliği. Çocukluğunu Yaşama. Demokrasi. Eşitlik. Fırsat Eşitliği. Güvenli Yaşam. Haklarını Bilmek. Irkçılığı Reddetmek. İnsanlık Onuru. Kadın-Erkek Eşitliği. Laiklik. Maddi Manevi Gelişme. Nitelikli Eğitim. Okuma-Yazma Hakkı. Özgürlük. Paylaşım Hakkı. Ruh ve Beden Sağlığı. Sevmek Sevilmek. Şenlik Coşkusu. Temiz Bir Çevre. Umut. Üretim Hakkı. Vicdan ve Vefa Duygusu. Yurttaşlık. Zulme Direnme Hakkı...”
Sonra dedik ki: “Dünyada her şey insanların hakkı. Kendi varlığından başlayarak ötekine, hayvanlara, bitkilere, doğaya saygı göstererek yaşamak ve yaşatmak en doğal hakkı. Lütfen siz de kendinizden yola çıkarak bir İnsan Hakları Alfabesi düşünün, tasarlayın, hazırlayın. Her şeyin hakkımız olduğunu göreceksiniz ve haklarınızı bilmeye, öğrenmeye, genişleterek kullanmaya ve yaşamaya başlayacaksınız. Edip Cansever’in dediği gibi insan yaşıyorken özgürdür ve insan haklarıyla özgürdür, haklarıyla insandır.”

Gezi Alfabesi
Madem Gezi olaylarına 5 yıl sonra yeniden döndük; ve de seçim yaklaşıyor, korkutmak, gözdağı vermek, gerilim, kavga işe yarar diye düşündü büyüklerimiz... Buyurun bu da benim Gezi Alfabem:
Aşk. Barışmak herkesle. Berkin. Canımsın. Çapulcuyuz, Çocuğuz. Dünya değişiyor, biz de. Diren kalbim. Dayanışma. Elleme hayat tarzımı. Emeğe saygı. Farklılıklar güzeldir. Gülmek, Gülümsemek iyidir. Genciz, yaşımız kaç olursa olsun. Hakkaniyet. Işık lütfen. İnsaniyet. İtirazım var. Jale’yi, doğayı, parkı seviyorum. Korkuya hayır. Kırmızılı Kadın. Lakin güzel ülkem. LGBT. Masumiyet. Mutlu olma hakkı. Müzikle Nükteyle direnmek. Nefsi Müdafaa. Organize olmamak. Özgürlük ve Özgüven. Poetika. Provokasyona geçit yok. Rant ekonomisine hayır! Sıkıyorsa gel! Sokaklar bizim. Şiddeti reddediyoruz. Taksim’e, ağaçlarıma, doğaya dokunma! Umut, daima! Ülkem, vicdandır, dayanışmadır! Vicdani Ret. Yaşamıma karışma! Zafere dek!

Faşizm Alfabesi
Yaşamım boyunca sık sık askeri ya da sivil darbelerden geçmiş biri olarak dayanamayıp bir de Faşizm Alfabesi hazırladım:
Ahlaksızlık. Asmayıp da Besleyelim mi! Baskı. Biat etmeyeni gebert! Cebren. Despot. Dikta. Emeğe düşman. Faşist. Farklılığı yok et! Garez. Gözdağı. Hainlik. Hukuksuzluk. Hakaret. İşkence. İntikam. İhanet. Kin. Korkaklık. Korkutmak. Kurban seçmek. Laiklik düşmanı. Milleti böl, ayır, kışkırt. Nefret. Oligarşi. Omurgasızlık. Onursuzluk. Özgürlükleri katlet. Polis copu, polis baskını, polis kurşunu. Pusu kurmak. Parlamentoyu yok say. Rezillik. Ruhsal hastalık. Sabaha karşı. Sorgusuz sualsiz. Saldırgan. Tek güç, tek karar, tek ağız, tek tip. Tüketmek yaşamı. Umudu, Ulusu, Uygarlığı yok saymak. Vurun, biat etmeyeni. Yok etmek hakkı hukuku. Zulüm ve Zorbalık.
Sevgili okurlar, bunlar benim ilk aklıma gelenler... Hepiniz kendi alfabenizi hazırlayıp, alfabeler içinden alfabenizi, ve de dilinizi, sözcüklerinizi, sözünüzü seçebilirsiniz. İyi Pazarlar...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları