Aykut Küçükkaya

Okurun gücü...

17 Aralık 2018 Pazartesi

Geçen hafta üç büyük olay Türkiye gündemine damga vurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan “Birkaç güne başlıyoruz” açıklamasıyla Fırat’ın doğusu çıkışı geldi. Bu çıkış Ankara- Washington hattında yaşanan Suriye krizinin daha da derinleşeceğinin sinyali olarak yorumlandı. Cumhuriyet’te Olaylar ve Görüşler sayfasında İmtiyaz Sahibimiz Alev Coşkun’un imzasıyla yaklaşık bir ay önce (25 Kasım 2018) yayımlanan yazıdaki “ABD’nin Suriye politikası, Türkiye’nin milli çıkarlarıyla çatışmaktadır. Çok açık olarak söylenebilir ki, ABD ile Türkiye Suriye’de örtülü bir savaş halindedir” cümlesi yaşanan süreci özetliyordu. Ankara Temsilcimiz Sertaç Eş başta olmak üzere muhabirlerimiz askeri uzmanlarla görüştü, yazarlarımız Erdoğan’ın çıkışı sonrasını analiz etti. Mine Esen yönetimindeki Dış Haberler Servisimiz ABD, Rusya, Irak ve Suriye başkentlerinden gelen açıklamaları sayfalarından duyurdu.

Çorlu’nun acısı dinmeden
9 yurttaşımızı kaybettiğimiz tren faciası hepimizi derinden sarstı. Ankara Yenimahalle’de yüksek hızlı trenle kılavuz trenin çarpışması “sinyalizasyon” tartışmasını da beraberinde getirdi. Çorlu’nun acısı dinmeden başkentin göbeğinde meydana gelen kazayı olayın hemen ardından kaza yerine ulaşan foto muhabirimiz Necati Savaş’ın kareleriyle okurlarımıza yansıttık. Alican Uludağ’ın “geliyorum diyen faciayı” belgeleyen özel haberi ihmaller zincirini gözler önüne serdi. Faciadan 4 gün önce TCDD Genel Müdürlüğü’nün yazısı, kazanın olduğu hatta “sinyalizasyon” olmadığını ortaya koydu. 24 Haziran seçimleri öncesi aceleye getirilen açılıştan yalnızca 8 ay sonra yaşanan kazanın ardından hiçbir yetkilinin sorumluluğu üzerine alarak “istifa yolunu” tercih etmemesi bir Türkiye gerçeği olarak karşımıza çıktı. İstifa bir yana Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan’ın “sinyalizasyon olmazsa olmaz değil” demeci muhalefeti, sendikaları ve acılı aileleri isyan ettirdi.

Siyasetin nabzı
Yerel seçimlere 3 ay kala genel merkezlerde ittifak görüşmeleri rüzgârı esti. Mahmut Lıcalı ve Selda Güneysu’nun haberleriyle CHP-İYİ Parti arasındaki işbirliğini; Cumhur İttifakı’ndaki görüşmeleri tüm detaylarıyla okuduk. İstanbul’dan Ali Açar da İYİ Parti’ye bırakılan illerdeki rahatsızlığın giderilmesi için formül arayışlarını haberleştirdi.

Binlerce teşekkür
Bir ayı aşkın süren “Cumhuriyet İmecesi”ne Cumhuriyet Okurları büyük destek verdi. CUMOK’un ve Atatürkçü sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla başlayan tarihi kampanya, okurun gücünü bir kez daha gösterdi.
Evet... Cumhuriyet sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en özel gazetesi. İmece bu gerçeği bir kez daha gösterdi. Kuruluşunda Kurtuluş Savaşı’nın harcı olan Cumhuriyet’in fedakâr emekçileri her gün Türkiye’nin en iyi gazetesini hazırlıyor. Çalışma arkadaşlarım adına İmece’ye katkı sağlayan tüm okurlarımıza içten teşekkürler...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bitsin bu işkence!.. 29 Kasım 2021

Günün Köşe Yazıları