Olaylar Ve Görüşler

Doğa sesleniyor

19 Aralık 2018 Çarşamba

Urla, Karaburun ve Foça bölgesinde özel bir doğa olayı yaşanmadı. Ege Bölgesi’nde zeytin hasatında “Hurma Zeytin” neredeyse hiç olmadı.

2018 yılı Ege Bölgesi zeytin hasadında “Hurma Zeytin” neredeyse hiç olmadı.
Doğa, bir şeylerin kontrolden çıkmakta olduğuna dair mesajını gönderdi.
Yeryüzünde Urla, Karaburun ve Foça bölgesinde yaşanan özel bir doğa olayı iklim şartlarındaki değişiklik nedeniyle bu yıl yaşanmadı.
Hurma zeytin veya bölgede bilinen adıyla Karaburun Hurması, özel iklim şartlarıyla zeytin ağaçlarında kısa süreliğine belirip zeytin tanesine acılığını veren olearupein maddesini parçalayan zararsız bir mantar türü sayesinde oluşmaktadır. Mantarın oluşabilmesi özel iklim şartlarına bağlıdır. Her yıl kasım ve aralık aylarında sıcaklığın 10 C derece civarında olduğu gece denizden esen rüzgâr ile ağaçlardaki zeytin tanelerinin üzeri nemlenir. Bu nem ve sıcaklık zararsız bir mantar türü olan Phomo Olea mantarının üremesi ve tanelerdeki olearupein maddesini parçalaması için uygun fermantasyon ortamı sağlar. Bir gece içinde ağaçlardaki zeytinler bu mantar sayesinde fermente olarak acılığını kaybeder. Sabah açan güneş ile nem azalır ve fermantasyon durur. Bu mucizevi doğa olayı sayesinde zeytin taneleri hurma gibi dalında olgunlaşmış olur.
İşte, yüzyıllardır bilinen ve Evliye Çelebi’nin seyahatnamesinde bile anılan Karaburun hurması bu yıl hiç oluşmadı. Bölgenin önemli geçim kaynaklarından olan hurma zeytini kime sorarsanız “bu yıl hiç olmadı, hiç satmadık” yanıtını alıyorsunuz. Hurma olmayı bekleyen zeytinler ise ne yazık ki geç hasat yağ elde edilmek üzere toplanıyor. Zeytin sezonu bu yıl hurma zeytin olmadan kapanıyor.
Sıcaklıkların yeterince düşmemesi, gece sıcaklıklarının ortalamanın hayli üzerinde kalması nedeniyle doğa bu yıl zeytinleri fermente edecek ortamı sağlayamadı. Sesleri pek işitilmese de küresel ısınma bu yıl Karaburun zeytin üreticilerini vurdu. 2018 yılı Ege Bölgesi zeytin hasadında “Hurma Zeytin” neredeyse hiç olmadı.
Doğa, bir şeylerin kontrolden çıkmakta olduğuna, önlem alınması gerektiğine dair mesajını gönderdi. Daha ne yapsın?  

Mehmet Uhri



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları