Elinizden geleni yapmadınız Sayın Bakan!

23 Aralık 2018 Pazar

Papağan Bahtiyar öldü.
Daha doğrusu öldürüldü...
Bir akşam sosyal medyada yayılan dehşet verici videolarla tanıdık onu.
Bir adam boğazını sıkıp, “Acun Baba diyeceksin! Yoksa...” diyerek küfürler sıralıyordu. Zavallı papağan da avazı çıktığı kadar bağırıp yardım istiyordu.
Murat Özdemir adlı sapık, videoyu kendi kaydedip paylaşmış. Meğer Acun Ilıcalı’nın kanalı TV 8’deki MasterChef yemek yarışmasından çıkarılan bir şefmiş. Üstelik “uyuşturucu kullanma, mala zarar verme, aile içi şiddet, tehdit, kişisel verileri ele geçirme” gibi suçlardan poliste kaydı varmış. Bunu bile bile, reyting için TV’ye çıkarılıp fenomen haline getirilmiş.
Videonun yayıldığı gece saatlerce papağanı adamın elinden kurtarmak için seferber olduk... Sonunda sapık, 21 günlüğüne akıl hastanesine; Bahtiyar adı konulan papağan da veterinerlere teslim edildi. Sol bacağının diz ekleminde çıkık ve başında yumuşak doku zedelenmesi tespit edilmiş. Aynı zamanda aşırı stres altında olduğu belirlenen Bahtiyar, ertesi gün ameliyat edildi. Ama bütün bu travmayı ve ameliyatı kaldıramadı.
Doğal ortamında türdeşlerinin arasında özgür olmasına izin verilmedi. İnsan cehenneminde işkence gördü. Adı Bahtiyar konsa da, yaşam öyküsü hüzünle sona erdi...
Ardından Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şu açıklamayı yaptı: “Çok üzgünüm... Elimizden gelen her şeyi yaptık ama maalesef kaybettik... Hayvanlarımıza yönelik şiddetin takipçisi olmaya devam edeceğiz.
Kendisine sosyal medyada yanıt verdim ama köşemde de olsun istedim.
Hayır, elinizden geleni yapmadınız!
Hayvan satışını yasaklamadınız! Jako cinsi papağanı Afrika’dan getirip satıyorlar. Bu papağanların doğal ortamları, Afrika’nın orta kısımları ve batısıdır. Düz arazideki yağmur ormanları, kayralar ve geniş çayırlarda yaşarlar, kafeslerde değil. Ömürlerini seçtikleri eş ile geçirirler. Doğada kalabalık bir sürü şeklinde bulunurlar, kafeste tek başına değil.
Siz bu kirli ticareti önlemedikçe, hayvanlara alınıp satılan bir “mal” muamelesi yaptıkça, daha çok hayvan ölür!
Şiddetin takipçisi de değilsiniz! Parasını veren, “av” adı altında, bakanlığınızın izniyle ormana dalıp hayvan katlediyor. Sonra da o kanlı vahşet görüntülerini aynı Murat Özdemir gibi sergiliyor. Sürekli şikâyet ediyoruz ama hiçbir sonuç alamıyoruz.
Elinizden geleni yapmadınız.
Şu anda hayvanlara işkence ve tecavüzün bedeli, yalnızca 625 TL idari para cezası. İlk 15 gün içinde ödenirse cezada yüzde 25’lik indirim yapılıyor. Yani erken ödeme durumunda hayvana tecavüzde indirim var!
AVM’lerin içinde hayvanat bahçeleri kurulmasına izin verip, Bahtiyar gibi nice hayvanı bu beton yapılara hapsediyorsunuz. Ticaret için doğal ortamlarından alınan hayvanlar esaret içinde!
Elinizden geleni yapmadınız.
Atlı faytonları yasaklamadınız! Çevreci, modern çözümler varken; hâlâ atların sırtında şaklayan kırbaçların sesi yankılanıyor sokaklarda. İşkence ile ölen atlar, bir eşya gibi denizin dibini boyluyor ya da mezbahada kesiliyor.
Elinizden geleni yapmadınız.
Belediyeler sokak hayvanlarını toplayıp katlederken feryadımızı duymadınız.
Canlı hayvan ticaretinde hayvanlara yaşatılan zulmü ortaya çıkardım; bakanlığınız olayın üzerini örtmeye çalıştı. Hayvanları korumakla yükümlü bakanlık ile hayvan alıp satan bakanlığın aynı olması bile bu trajedinin göstergesidir.
14 yıl önce çıkarılan yasa, yanlış ve eksiklerle dolu. Bunların düzeltilmesini yıllardır erteleyen sizin partinizdir. Hayvan hakları konusunda çalışan sivil toplum örgütlerinin görüşlerini dikkate almayan da bakanlığınızdır!
Elinizden geleni yapmadınız!
Şiddetin de takipçisi değilsiniz!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları