‘21. Yüzyıl Vebası’

03 Şubat 2019 Pazar

Tarih: MS 541, 6. yüzyıl.
Yer: Günümüz İstanbul’u dahil Bizans İmparatorluğu toprakları.
Bazı insanlarda şiddetli ağrı, ateş ve bulantı gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalık belirdi. İnsanların dirsek ve kasıklarında mor kabarıklıklar oluşuyor, kısa zaman içinde yumurta büyüklüğüne ulaşıp sertleşiyordu. Bu yumurtalar patladığında, içinden kötü kokulu siyah bir madde fışkırıyor ve oluşan geçici rahatlama hissi, hastanın birkaç gün içinde ölümüyle sonuçlanıyordu.
Dönemin Bizans İmparatoru 1. Justinianos da (Jüstinyen) hastalığa yakalandığından adını Jüstinyen Vebası koydular. Bulaşıcı hastalık, 100 milyon dolayında kişinin ölümüne yol açtı.

***

Tarih: 1300’ler, 14. yüzyılın ortaları...
Yer: Çin.
Kara Veba, bu kez Çin’de ortaya çıktı. Milyonlarca insanı öldüren salgın, İpek Yolu’nu izleyerek 1346’da Kırım’a ve 1347’de Avrupa’ya ulaştı. Uzmanlar, 1347-1351 arasında 50 milyon kişinin ölümüne yol açan hastalığın, Yersinia pestis mikrobunun bilinenden farklı bir versiyonundan kaynaklandığını belirtiyor.
ABD’deki Kuzey Arizona Üniversitesi Mikrop Genetiği Merkezi’nden bilim insanları, 2014 yılında, veba mikrobunun gelecekte yeni salgınlara neden olabileceğini, henüz keşfedilmemiş patojenlerin buna yol açabileceğini keşfettiklerini açıkladı.

***

Tarih: 2019, 21. yüzyıl...
Yer: Bursa, Türkiye
CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Genç Çiftçi Projesi kapsamında Bursa’da 50 üreticiye dağıtılan küçükbaş hayvanların bazılarında veba salgını görüldüğünü açıkladı. Koyunlar işletmelere teslim edildikten 10-15 gün sonra 55 ölüm vakası gerçekleşti.
Öyle görünüyor ki AKP iktidarı, tarihe bir ortaçağ hastalığı olarak geçen vebayı, 21. yüzyılda Türkiye’de hortlattı! Aslında AKP’nin 16 yıldır ülkede yaptığı tahribatı düşünecek olursak, bu iktidarın kendisini ülke için “21. Yüzyıl Vebası” olarak nitelendirmek mümkün...
Orhan Sarıbal’ın iddiaları ciddi. Bursa İl Müdürlüğü’nün olumsuz raporlarına rağmen, hayvanların, Tarım ve Orman Bakanlığı görevlilerinin olumlu raporlarıyla dağıtıldığını söylüyor ve karantina tedbirlerinin uygulanmasını istiyor. Çünkü diğer sağlıklı hayvanlar ve elbette insanlar da risk altında.
55 koyunun ölüm nedenini ve hastalığa yol açan mikrobun türünü araştırmak, uzmanların görevi. Ancak bizim de yetkililere sormamız gereken sorular var.
Veba salgını hakkında bir yetkili açıklama yapacak mı?
Genç Çiftçi Projesi kapsamında üreticilere dağıtılan koyunlar nereden alındı?
Veba hastalığından ölen hayvan sayısı tam olarak nedir?
Bölgede karantina başlatıldı mı?
Bursa Tarım Orman İl Müdürü ile Tarım ve Orman Bakanı, derhal bu konuda açıklama yapmalı!

***

Bu vahim olay dolayısıyla, hayvanların veba yüzünden itlaf edilmesini önemsemeyen ama hastalığın kendisine de bulaşabileceğini düşünerek panikleyen insanlara bir önerim var.
Yaşamak için hayvansal ürün tüketmeniz gerekmiyor; hatta tüketmemeniz sağlığınız ve çevre için iyi. Her alanda olduğu gibi beslenme konusunda da bilim ilerledikçe yeni bulgular ortaya konuyor. Böyle gelmiş böyle gider demeyin.
Elinizdeki telefonun modelini sürekli yenilerken, Mars’a insan gönderilmeye ramak kalmışken, yapay zekâ hayatın birçok alanına girip önem kazanırken, beslenme konusunda tutucu ve gerici olmayın; bitkisel beslenmeyi deneyin.
Böylelikle sağlığınız ve çevre için sorumlu davranırken, insan gibi bilinç sahibi duyarlı canlılara uygulanan zulüm zincirinden kendinizi çekebilirsiniz. Ayrıca kuş gribi, şarbon, sığır çiçek hastalığı gibi birçok öldürücü ve bulaşıcı hastalığa karşı da kendinizi korumaya alabilirsiniz.
Biraz araştırın.
En son bilimsel gelişmeleri izleyip doğruları söyleyen bilim insanlarına kulak verin; hayvancılık endüstrisinin sözcüsü olanlara değil.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Istakoz 19 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları