Olaylar Ve Görüşler

Okurun eleştiri ve önerileri...

11 Şubat 2019 Pazartesi

Okur Temsilciliği, gazete yönetimi ile okur arasında bir arabulucu, hakem değildir. Okur Temsilcisi, gazetecilik ilkeleri doğrultusunda okur ile gazete yönetimi arasında kendi görüşlerini değil, yazılı, uygulamada kendini kanıtlamış ilkeleri anımsatıyor, bu doğrultuda hareket ediyor. Bilindiği üzere bizim gibi ülkelerde gazeteciliğin pek çok zorlukları bulunuyor.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün verilerine göre Türkiye, basın özgürlüğü açısından 180 ülke arasında 149. sırada yer alıyor. Türkiye’de tutuklu bulunan ve tutuksuz yargılanan gazeteciler, haberlerinden, yazılarından dolayı hemen her gün adliyelerdeler. Ülkemiz bu sicille basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü sıralamasında ne yazık ki Katar’ın, Afganistan’ın ve Sudan’ın gerisinde kalıyor.
Okur Temsilciği, öncelikle siyasi iktidarı ve muhalefeti de eleştirme görev ve sorumluluğunu taşıyor. Gazeteciliğin temel ilkeleri gereği; yanlışa, haksızlığa, yolsuzluğa odaklanan Okur Temsilcisi, okurdan da destek alarak bu görevini yerine getirmeye çalışıyor. Gazeteciliğin temel ilkeleri; yalnız gazeteciler için değil, okurlar için de yol gösterici olmalıdır. Gazetedeki yanlışlar, mükerrer haberler, yinelenen dil yanlışları, teknik aksaklıklar vb. hatalar konusunda okurun desteğini yol gösterici olarak görüyoruz.
Daha iyi bir gazete, daha iyi Cumhuriyet için okurlarımızın önerilerini de çok önemsediğimizi, bu eleştiri ve önerilerin bize yol gösterici olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Okurlarımız tarafından Cumhuriyet’in tirajının artırılması, yeni genç okur kazandırılması için bize yöneltilen eleştiriler ve öneriler özetle şöyle:

Cumhuriyet için
• Cumhuriyet’te küçük ilanlara neden yer verilmiyor?
İlke olarak böyle bir kararımız yok, ilan geldikçe kullanıyoruz.
 Fotoğraflar çok küçük kullanılıyor, anlaşılmıyor.
Bazen yer darlığından küçük kullanmak zorunda kaldığımız fotoğraflar oluyor. Haklısınız, bu konuda daha dikkatli olacağız.
 Haberlerdeki tekrarlar, haberi gereksiz yere uzatıyor.
Bu durum yazıişlerine iletildi, editörlerin bu konuya dikkat edeceği ve daha özenli hareket edileceğinin sözü alındı.
 Gazetemizin fiyatı 1.5 TL’ye düşürülsün, okur kazanınca artırılabilir.
Okurlara gazeteyi 2.5 liradan ulaştırmak bizim için de üzüntü kaynağı. Ancak, ne yazık ki liberal politikalar sonucu dışa bağımlı hale getirilen ülkede kâğıt da ithal edilen bir ürüne dönüştü. Döviz kurlarındaki yükselme ile gelen kâğıt fiyatlarındaki artış, bizi fiyat artışına mecbur bıraktı. Ekonomide hissedilir bir düzelme ve lirada ciddi bir değer artışı sağlanamadığı sürece ne yazık ki, gazetenin fiyatını düşürmek zor görünüyor. Çünkü Cumhuriyet gücünü ve gelirini sadece ve sadece okurundan alıyor.
 Okurun isteklerine yönelik mutlaka bir anket düzenlensin.
Haklısınız, bu konu gazete yönetiminin gündeminde bulunuyor.
 Haftalık Bilim ve Teknik, Tarım ve Strateji ekleri mutlaka yeniden çıkarılmalı.
 Cumhuriyet’e yeni kaynaklar yaratılması için çalışma yapılmalı.
 Koyu renkli fonlara yazılan yazıları okuyamıyoruz. Örneğin 16 Ocak 2019 tarihli Cumhuriyet’in 14. sayfasında “Dans Tutkunları Akbank Sanat’ta” haberini okumak mümkün değildi. Av. Ali Gönen , Fethiye
İlgili sayfa sekreteri ve editörü uyarıldı.
 “Bilim ve Teknoloji” sayfaları 14-15’te yer alıyor. Güncelliğini hemen kaybetmediği için ayrıca saklanabiliyor. Daha doğrusu ben saklıyorum. Bu durumu kolaylaştırmak için söz konusu bölümün 10-11’e veya 7-14’e taşınmasının daha uygun olacağı kanaatindeyim. Başarı dileklerimle... R. Cemal Kadıoğlu (Yük. Müh. Emekli MKE Roket Fb. Md.)
 Yıllardır Cumhuriyet okuruyum, zor zamanlarda da elimden geldiğini yapmaya çalıştım, gazetenizden alıp komşulara dağıtmak gibi vs. Gazetenizde TV programlarının olmaması inanılır gibi değil. Programları herkesin internetten mi ögrenmesi gerek? Ben gazetemden önemli bilgileri almak istiyorum ve başka gazete almıyorum. İkincisi, film bilgileri yetersiz. Başka gazeteler bütün filmler hakkında bilgi veriyor. Tiyatro bilgileri de yeterli değil, kültür açısından daha çok beklentim var. Ayrıca gazetemizin birinci sayfası hep karamsar, evet durumumuz çok kötü, ama insanlara bunların arasında bir ümit ışığı da göstermeli. Eleştiri ve önerilerimize önem vermenizi rica eder, saygılarımı gönderirim. Leyla Pekcan
Televizyon sayfasının en azından TV programlarının gazetede yer alması için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. En kısa sürede televizyon programları yeniden yer alacak.

Dijital yayınlar ve şifre
 Sizin dijital yayınlarınızın abonesiyim. Yaşadığım sorunları paylaşarak bunların düzeltilmesinin her tarafa katkısı olacağını düşünüyorum: Arama motoru vasıtasıyla yazar ismine göre makalelerin bulunması, verilen hizmetin kalitesini artıracaktır diye düşünüyorum. Her gün girerken şifre sorması erişim hızını bayağı aşağı çekiyor. Umut Kemal Vefkioğlu

‘Cumhuriyet’i, Cumhuriyet ile koruyacağız’
Cumhuriyet Ankara Büronuza kitap almak için uğradım. Hemen girişte misafirler için sandalye, masa ve üstünde Cumhuriyet için “Düşünceler” defteri açılmış. Arkadaşım duygu ve düşüncelerini pek kısa ama öz yazmış. Güzel bir yazı, pekâlâ ifade etmiş. Ne demiş?
“Koruyacağız... Cumhuriyet’i Cumhuriyet ile koruyacağız.” Yani; muhafaza edeceğiz. müdafaa edeceğiz. Yani; savunacağız. Savunma bir iddiadır. Sırasıyla, kronolojik olarak: Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Laiklik, Devletçilik, Devrimcilik. Savunulan, korunan nedir? “Cumhuriyet”tir.
Herkes bir devrimci! Herkes halkçı!... Herkes bir milliyetçi! Hatta devletçi!... Ama! Cumhuriyetçi değil?

‘...Benim mirasım akıl ve bilimdir...’
Atatürk diyor ki: “...Benim mirasım akıl ve bilimdir...” “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür.” Anılar müzelerdir, kütüphanelerdir, filmlerdir, şarkılardır, karikatürlerdir. Değişimler ve gelişimlerdir. Anılarımızı çoğaltmaz isek, koruyamaz isek, savunamaz, hatırlamaz isek... Çalarlar, unuttururlar... Kayboluruz, siliniriz. Bu, bir yok oluştur. Kültür, sosyal yani kişiler arası ilişki ile ilgilidir. Cinsiyet, ırk, yaş, dil, din farkını gözetir.
Tam yargı, tam bağımsızlık
İşte korunması gereken bu Cumhuriyet. Cumhuriyet Kitap, Cumhuriyet Bilim, Cumhuriyet Sanat, Cumhuriyet. Sağlıcakla, mutlu kalın. M. Haluk ONAT

CENGİZ YILDIRIM

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları