Yaz sergileri, yazlık sergileri

19 Temmuz 2017 Çarşamba

Yaz ayları galeriler, müzeler açısından tatil ayları olarak kabul edilirdi. Bu alışkanlığın değişmekte olduğunu görüyoruz. Galeriler sergi tarihlerini haziran ayının sonuna dek uzattı. Birçok müzede ve bazı galerilerde yaz aylarında da sergiler devam ediyor.
Yaz tatilinin de kısa süreceği anlaşılıyor. Birçok galeri eylül ayında eşzamanlı olarak başlayacak olan İKSV’nin İstanbul Bienali ve Contemporary İstanbul’la birlikte yeni sezonu başlatacak.
Bu sıcak yaz günlerinde İstanbul’daki galerilerin çoğu tatilde ama müzelerde ve sanat kurumlarında birbirinden çekici sergiler sürüyor. Sanat sayfamızda her pazartesi yayımlanan “Sanatta Bu Hafta” bölümünden sergileri izliyorum.
Pera Müzesi’nde Çiftdüşün Çiftgörü ve Jose Sancho Erotik Doğa (6.8.17), Sakıp Sabancı Müzesi’nde Feyhaman Duran İki Dünya Arasında (30.7.17) ve Selim Turan Tez- Antitez - Sentez (13.8.17), İstanbul Modern’de Liman (20.7.17), Roger Ballen Retrospektif ve Fahrelnissa Zeid (30.7.17), Borusan Comtemporary’de Sinan Projesi ve Günlerin Tortusu (3.9.17), Elgiz Müzesi’nde 9. Teras Sergisi (28.10.17), Arter’de Görme Biçimleri (13.8.17), Akbank Sanat’ta Beni Bul (29.7.17) ve sanat galerileri Anna Laudel Contemporary’de Odalar & Duvarlar (25.8.17), Amerikan Hastanesi Operation Room’da Furkan Temir (19.8.17), Bomontiada Leica’da Arslan Sükan Prelude (5.8.17), Balat The Pill’de Surreal House (22.8.17), Gürel Art Space’de Art of Flowers (29.7.17), Bozlu Art Project’te Sosyomanya (26.8.17), Merkür’de Sevgisiz Algı (30.07.17), Mixer’de Kara Kutu – Mixer Sessions II (29.7.17), 42 Maslak Art Space’de İstanbul’dan İzler (15.8.17) süren sergilerden tespit edebildiklerim.
Yaz sergilerinin genellikle karma sergiler olduğu eleştirisi getiriliyor. Ölü sezon böyle geçiriliyor, deniyor. Tartışmaya değer.
Arter’de Görme Biçimleri ve Akbank Sanat’ta Beni Bul karma sergilerini gezdim. Arter’deki Görme Biçimleri, John Berger’in eserinden esinlenerek Sam Bardaouil ile Till Fellrath’ın küratörlüğünde gerçekleştirilmiş. Çoğu Türkiye’de ilk kez sergilenen 33 sanatçının yapıtları yer alıyor. Resim, heykel, yerleştirme, video ve fotoğraftan oluşan işler.
Akbank Sanat’taki Beni Bul’un alt başlığı Otoportreye Çağdaş Dokunuşlar. 23 sanatçı ve bir kolektifin otoportre fotoğraflarından oluşuyor. Küratörlüğünü fotoğraf sanatçısı, eleştirmen Merih Akoğul yapmış. Akoğul’un sergiyi, eserleri açımlayan metinleri dikkate değer. Sergi kataloğu bu konuda bir eser olarak da değerlendirilmeli. Basılı mı bilmiyorum, internet sitesinden ulaştım. Kanımca karma sergiler iyi bir konseptle, iyi küratörlerle oluşturulmuşsa bireysel sergilerden daha çok tercih edebileceğim etkinlikler. Bu iki sergi bunun örnekleri.
Son yıllarda örnekleri artan bir eğilim de yazlıklarda açılan sanat galerileri. Özellikle Bodrum’da yoğunlaştıklarını görüyoruz. Palmarina’daki Mine, Oasis’te Nurol, Casa Dell Arte, Art Suites Gallery, Galeri Arteo, Osmanlı Tersanesi, Mor, Cam Art, Gündoğan Galeri Costa, Şevket Sabancı Kültür Merkezi... Yazları Bodrum neredeyse sanatın merkezi İstanbul’a rakip olacak hale gelmiş.
Küratör İbrahim Karaoğlu Bodrum’dan iki sergi öneriyor. Hanefi Yeter’in “Avun-ma” adlı resimheykel sergisi Bodrum Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi’nde 10 Ağustos’a kadar sürecek. Yeter’in özellikle son iki senede yaptığı resim ve heykellerden oluşuyor sergi. Yeter, sergi açılışında “insanın sorunları, sevgileri, mutlulukları, doğayla ilişkisini yan yana getirmeye çalıştım” demiş.
Zahit Büyükişliyen’in “Hommage a Don Quijote”ı 6 Eylül’e kadar Yalıkavak’taki Art Suites Gallery Bodrum’da. Soyut resmin ustalarından Büyükişleyen, Don Kişot’tan yola çıkarak yaptığı resimleri bir araya getirmiş. İki sergi de İstanbul’da da tekrar edilir umarım.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ara Güler Müzesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları