Umut, Kadın, KAGİDER...

08 Aralık 2017 Cuma

Son bomba Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun faks, mektup, SMS ve internet kanalıyla eşlerin boşanabileceğine ilişkin fetva... Daha yalanlayan, özür dileyen olmadığına göre yakında torba yasalardan birine KHK ile eklemlenir... Türkiye bir yönüyle ortaçağ karanlığının derinliklerine doğru yol alıyor. Sürekli gözümüzü bu karanlığın içine dikersek bizi de alıp yutacak. Bu yüzden başarı öykülerini görünür kılma zamanı...
Konu bu yıl kuruluşunun 15. yılını kutlayan KAGİDER. 2012 yılında 37 kadın girişimcinin önayak olmasıyla kurulan, açık adıyla Kadın Girişimcileri Destekleme Derneği’nin 15 yılda yaptıklarını ve hedeflerini derneğin dönem Başkanı Sanem Oktar ve yönetim kurulu üyelerinin katılımı ile düzenlenen toplantıda konuştuk. Ama önce bazı rakamlar: 78 milyon nüfusa karşın çalışma hayatında 8.2 milyon kadının varlık gösterebildiği bu ülkede kadın girişimci sayısı sadece 110 bin. Toplam girişimcilerin sadece yüzde 8’i kadın. 15 yıl önce bu oran yüzde 4 imiş. Sanem Oktar tek amaçlarının kadın girişimciliğinin gelişmesini desteklemek olmadığını, Türkiye’de kadının konumunun güçlendirilmesine katkıda bulunmak için Anadolu’da da sürüyle proje gerçekleştirdiklerini anlattı: KAGİDER Pusula adını verdikleri online eğitim platformu, mentorluk çalışmaları, finansa erişim konusunda yaptıkları ortaklıklar... Örneğin Garanti Bankası ile 11 yıldır yürütülen Altın Bilezik projesi. İş kurmak isteyen kadın, kolundaki altın bileziği getiriyor, kasaya bırakıyor kredisini alıyor. Kredi borcunu ödediğinde bileziğini geri alıyor. Veya Kredi Garanti Fonu’nun Pusula sertifikası alan kadınlara sağladıkları kolaylıklar... Oktar, “Kadınların kendi işlerini kurmalarındaki en önemli engel finansmandan değil cesaret eksikliği” diyor ve amaçlarının onların “ben yapabilirim” gücünü hissetmelerini sağlamak olduğunu vurguluyor. İşte bu yüzden destek, eğitim, mentorluk önemli. Teknolojide daha fazla kadın olması için Microsoft ile ortak geliştirdikleri Teknolojinin Kadın Liderleri projesi ile aralarında lise ve üniversite öğrencilerinin bulunduğu 34 bin kadına ulaşılmış. Hepsiburada. com ile anlaşma yapılmış ve kadın girişimcilerin online yeni pazarlara erişimi kolaylaştırılmış. Kendi işini kuran kadınlara ihracat yolunu açacak “She trades” adındaki uluslararası satın alma platformu ile temaslar kurulmuş ve kadınlar geçen yıl 10 milyon dolarlık anlaşmalar yapmışlar.
Sanofi ile ortak yürütülen “Geleceğin kadın liderleri” üniversiteden yeni mezun kadınlara eğitim veriyor ve onları bir ağın içinde topluyor. Dünya Bankası ile ortak geliştirilen Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) ile 5 yıldan beri şirketlerin kapıları çalınıyor ve onların kadın çalışanlarının istihdamını arttırma konusunda taahhütname isteniyor. Bugüne kadar 30 şirketten alınmış.
Oktar, KAGİDER olarak “Kadın Almalı Memleket Kazanmalı” kampanyasını başlattıklarını; böylece kamu alımlarına en az 1 kadın girişimci çağrılması, teşvik çalışmalarına cinsiyet eşitliği perspektifinden yaklaşılması ve verilen teşviklerde kadınlar için hedef konulmasını talep ettiklerini belirtti.
İşin sevindirici yanı KAGİDER’in birçok ülkeye ilham kaynağı olması. Pakistan’ın KAGİDER’inin kuruluşuna yardımcı olduklarını söylüyor Oktar. Kenya, Tacikistan ve Madagaskar’dan da modeli alma konusunda talep varmış.

15. yıla özel ‘İlham Verenler’ kitabı
Gazeteci Elif Ergu’nun kaleme aldığı KAGİDER’e emeği geçmiş kadınları tanıttığı “İlham Verenler” kitabından elde edilecek gelir “Proje 15” adlı yeni bir proje kapsamında kadın girişimcilerin desteklenmesi için kullanılacak. 15 bin kadına uzaktan erişim, 1500 kadına birebir eğitim, 150 kadın girişimci için girişimcilik kampı ve kamp sonunda 15 kadın girişimcinin fikrinin start-up olması için desteklenmesi projenin ana ayağı...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Biz modern insanlar... 12 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları