Issız adaya ne götürülür?

27 Mayıs 2018 Pazar

Seçimler yaklaştıkça, bizim kültür - sanat sayfamız azaldı, küçüldü... Ama bende eskilerin dediği “fikri takip” dedikleri şey var. Şu fotoğrafı sizlerle paylaşmadan Milano’da Leyla Gencer Anmaları’ndan uzaklaşmak istemedim (Malum, başka hiçbir gazetede göremezsiniz bunu). Fotoğraftaki Leyla Gencer afişi sadece La Scala’nın dört bir yanında değil, kentin kitapçı vitrinlerinde, çeşitli alanlarda, eğitim kurumlarında da yer alıyordu...

İdil Biret’li gece
Birkaç akşam önce İdil Biret’e İstanbul Rotary Kulübü’nün Meslek Onur Ödülü verildi. Ödül törenine geçmeden önce Barış İçin Müzik Vakfı’nın çok genç üyeleri muhteşem bir konser verdi... Bugüne dek 7-20 yaş arası binlerce (yanılmıyorsam 7 bin çocuğun) yaşamını değiştiren vakıf, mucizeler yaratmayı sürdürüyor. Gençleri alkışlarken gözyaşlarımızı tutmakta zorluk çektik.
Törende İdil Biret’le bir sohbet yapmak görevi bana verilmişti... Dinleyicilerin ilgiyle ve keyifle izlediği sohbetin sonunda salondan sorular geldi. Bir soru şöyleydi:
“Sayın İdil Biret, ıssız bir adaya gidecek olsanız yanınıza hangi plağı, hangi müzik eserini alırdınız?”
İdil Biret, “Müzik götürmem” dedi. Bir an soluğumuzu tuttuk, şaşakaldık. Sonra sakin sakin ekledi: “Zaten onlar, bütün o eserler içimde sürekli var... Olsa olsa kitap götürürüm. Örneğin İlahi Komedya...”
Şaşkınlığı atlatınca, hepimizi bir gülme tuttu. Öyle ya, kafasının içinde 70 yıldır nice senfoniler, konçertolar, sonatlarla yaşayan, tümünü ezbere bilen İdil Biret, yürürken, yüzerken, okurken, dolaşırken, konuşurken bile içinden müzik “çalan” İdil Biret, ne ıssız adaya, ne de herhangi bir yere plak götürmezdi. O nasılsa her yerde ve her dilediği anda istediği müziği düşünürdü, duyardı, yaşardı...

İBA Süper Kutu
Biz ölümlülere gelince... Yanımızda ıssız adaya İdil Biret’i götüremeyeceğimize ya da onun duyduğunu “duyamayacağımıza” göre... Ben örneğin bir mızıkçılık yapıp bir plak yerine bir kutu götürürdüm... IİBA (İdil Biret Arşivi) etiketli büyük bir Süper Kutu.
İdil Biret’in 1959’dan beri yaptığı bütün stüdyo kayıtlarını içeren ve Naxos tarafından dünya piyasasına dağıtılan bu ‘Süper Kutu’da 130 CD var!
Beethoven, Brahms, Chopin, Franck, Grieg, Hindemith, Liszt, Rachmaninov, Ravel, Schumann ve Tchaikovsky’nin bütün piyano konçertoları; Bach, Bartok, Mozart, Prokofiev, Saint-Säens, Saygun, Schönberg, Shostakovich’in bazı konçertoları, piyano ve orkestra için altmış eser var! Kutuda Brahms, Chopin ve Rachmaninov’un solo piyano eserlerinin tamamı ile Beethoven’in 32 piyano sonatı, Bach’ın 48 prelüd ve füg’ü ile Schumann ve Liszt’in başlıca piyano eserlerinin hemen hepsi var!
Mayısta 1.5 ton Süper Kutu ihraç edildi sadece Almanya’ya...
Uzmanlar, kayıt sayısı, repertuvar genişliği ve derinliği ile performans kalitesi bakımından mukayese edilebilecek tek başka setin, büyük Arthur Rubinstein’in 144 CD içeren Bütün Kayıtları kutusu olduğunu söylüyor.
Issız adaya ben bir de son günlerde çok popüler olan bir video klip götürürdüm: Hani Muharrem İnce’nin “Vatandaş değil, devlet kemer sıkacak” dediği; gazetecinin “Nereden başlayacaksınız” sorusuna “Saray’dan” diye yanıtı yapıştırmasına yer veren klip... Sırf karşısındaki o 3 kişinin şaşkınlığına yeniden yeniden gülmek için...
Gülmek iyidir...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları