CHP'li Vekil Gürer'den, "Patatesler depoda kaldı" isyanı

Abone Ol google-news

Geçen yıl “stokçu, terörist” ilan edilen patates üreticileri bu yıl 90 kuruşa mal olan patetesi 60-70 kuruşa satamıyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl zam şampiyonu olan patatesin, bu yıl maliyetinin altında bile satılamadığı için üreticiler tarafınan depolanmak zorunda kaldığını belirtti.

10 Aralık 2019 Salı, 13:52

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl zam şampiyonu olan patatesin, bu yıl maliyetinin altında bile satılamadığını söyledi. Çiftçinin patetesi bu yıl depolamak zorunda kaldığına dikkat çeken Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ise üreticiyi desteklemek yerine, dış satım şartlarını ağırlaştırmasını eleştirdi.


Gürer, geçen yıl patates ve soğan depolarını basan ve üreticiyi “stokçu, terörist” ilan eden Bakanlığın, bu yıl tarlada kalan ve alıcı bekleyen patates için çözüm üretmek yerine dış satım için yapılan yeni düzenlemeyle üreticiye bir darbe daha vurulduğunu önesürdü. Gürer, “AKP, yine maç ortasında kural değiştiren bir yaklaşımla üretici için çözüm üretmedi, sorun yarattı” diye konuştu.


BİR MİLYON TONDAN FAZLA PATATES TÜCCARI BEKLİYOR


Geçtiğimiz yıl patateste ve soğanda rekor fiyat artışı ile ithalat yapılmasının bu yıl ekim alanlarının artmasına neden olduğunun altını çizen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şunları söyledi:


“Ürün Rekoltesi yükseldi. Bu kez fiyatlar üreticide maliyetin altına düştü. 90 kuruşa mal olan patatesi tüccar almaya gelmedi, ürün 60-70 kuruşa kadar düştü. Halen Niğde ve Nevşehir’de 1 milyon tonu aşan patatesin önemli bölümü depolarda tüccarı bekliyor. Çözüm için ihracat önerilirken Bakanlığın yaptığı yeni düzenleme üreticiyi bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı” dedi.


Tarımda plansızlık ve küçük üreticiye destek verilmemesinin sorun üretmeye devam ettiğini kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde’de kayıt dışı ile bir milyon ton patates yetişiyor. Bu yıl üretici ürün hasadına başlayınca fiyatlar maliyet altına düştü. 90 kuruşa mal olan patatesi, tüccar 60-70 kuruşa aldı. Boyuta göre değişen fiyat neticesinde üretici ürünü depolamaya başladı. Borcu olan üretici mecbur ürününü zararına satmak zorunda kaldı.”