'Demirtaş tahliye edilebilir'

Abone Ol google-news

Ayhan Bilgen, HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş AİHM'den bir karar gelmeden tahliye edilebileceğini söyledi.

19 Ekim 2018 Cuma, 19:42

Halk TV'de Çağlar Cilara'nın konuğu olan HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) Selahattin Demirtaş'ın tahliyesi yönünde karar çıkabileceğini, AİHM kararından önce ise Türkiye'den Demritaş'ın tahliyesi yönünde karar verilebileceğini söyledi.

Bilgen şöyle konuştu:

"AİHM'den tutuklulukla ilgili olumlu bir karar çıkacağını umuyoruz, bekliyoruz. Seçim öncesi, AİHM'den önce de tahliye etmeyi düşünebilirler. AİHM süreci ile alakalı olarak aslında ortada geçikmiş bir tablo var. Demirtaş ve diğer tutuklu milletvekillerin durumuna ilişkin. Süreçe bakıldığında ilk olarak belediye başkanlarının kısa bir süre sonra aralarında eş başkanlarının da olduğu milletvekilleri 5 Kasımda gözaltına alındılar. Sonrada tutuklama kararı çıktı. Aradan neredeyse iki yıla yakın bir zaman geçti. İki yıl aradan sonra AİHM'in karar verme ihtimalinin dahi doğmuş olması tabii ki önemli. Sadace Türkiye'deki iç hukuk açısından değil, AİHM açısından da sadece devletler arasındaki pazarlıklar ya da göz yummalar ile insan haklarının ne kadar araçsallaştırıldığı, değerler dünyasının ne kadar erozyona uğradığını bu örnek göstermektedir. Herşeye rağmen biz umutlarımız koruyoruz olumlu bir karar çıkacağını en azından tutukluk ile ilgili olumlu bir karar çıkacağını umuyoruz."