Öğrencilerden ‘dini sohbete katılın’ baskılarına tepki

Abone Ol google-news

Kadıköy Anadolu Lisesi’nde yönetim destekli bir grup öğrencinin diğer öğrencileri “dini sohbetlere” götürmek için baskı yaptığı iddia edildi. Öğrenciler dün okul bahçesinde baskılara dayanamayarak isyan etti ve gösteri düzenledi. Öğrenciler hep bir ağızdan Andımızı okudu. Olayın takipçisi olan CHP İstanbul eski milletvekili Barış Yarkadaş ise, “Dini sohbet baskısına son verin” dedi.

20 Aralık 2018 Perşembe, 17:14
Kadıköy Anadolu Lisesi’deki öğrencilere gönderilen mesajda, “Bugün öğle arası 12.15’te okul mescidinde hadis halkası olacak...Seni de bekleriz” ifadelerine yer verildi. Okulun bahçesinde “Bu okulun sahibi fikri hür, vicdani hür öğrencilerdir” pankartını açan öğrenciler yaşadıkları baskıya tepki gösterdi. 
 
‘Andımız okundu’
 
Konuyu twitter hesabından duyuran gazeteci ve CHP İstanbul eski milletvekili Barış Yarkadaş gazetemize konuştu. Yarkadaş Kadıköy Anadolu Lisesi proje okul kapsamına çevirilmesinin ardından AKP’nin alanı haline dönüştüğünü dile getirerek özellikle okul yönetiminin değiştirilmesiyle birlikte dinci baskıların artmaya başladığını söyledi. Son dönemde okul yönetiminin desteğini alan 4,5 kişilik öğrenci grubu okuldaki diğer öğrencilere cep telefonlarından dini sohbet daveti içerikli mesajlar yollamaya başladığına değinen Yarkadaş şöyle devam etti; “Son olay ise bir kaç gün önce yaşandı. Bir öğrenci dini sohbete sürekli çağrılması sonrası ‘dinimizde zorlama yoktur, neden bizi sürekli dini sonbete götürmeye çalışıyorsunuz’ tepkisini gösterdi. Öğrencinin tepkesinin okul müdürüne iletilmesi sonrası okul müdürü öğrenci hakkında soruşturma açma girişiminde bulundu. Daveti reddeden öğrencinin konuyu arkadaşları ve ailesiyle paylaşması sonrası diğer öğrencilerde baskılardan bunaldıkları için bugün okulun bahçesinde bir gösteri düzenledi. Tepki olarak andımızı okundu, yönetimi alkışlarla protesto etti. Öğrencilere destek vermek için okula gelen bir grup mezun okul müdürü tarafından okula alınmadı. Çocuklara disiplin cezası verilmemesi ve dini sohbet baskılarının son bulması için Okul Aile Birliği okul müdürü ile görüşme yaptı.”
 
Bir öğrenci velisi, “Bir grup öğrenci, özellikle yatılı öğrenciler üzerinde baskı kurarak dini sohbet yapmaya, camiye gitmeye ve okulda öğle saatlerinde hadis halkası oluşturmaya zorluyorlar. Bir öğrenci, son derece nazik ve asla tehditkar olmayan bir üslupla, ‘dinde zorlama olmaması’ gerektiğini, isteyenin gelip isteyenin gelmeyebileceğini belirtiyor. Baskı kuran öğrenciler ‘tamam’ diyor. Ancak gidip o öğrenciyi müdüre şikayet ediyorlar. Müdür, arayı bulmaya çalışan öğrenciyi çağırıp “Sana mı kaldı? Senin mi haddin?' Gibi laflarla öğrnci hakkında soruşturma başlatıyor. Bunun üzerine okulda eylem başlıyor. Şimdi bu çocukların da disipline verileceği söyleniyormuş. Bunu yapanlar müdürden cesaret alıyorlar” iddiasında bulundu.