Berhan Şimşek: Cumhurbaşkanı 2 uçağını satsa THK'ye 10 uçak alır

Abone Ol google-news

CHP'li Berhan Şimşek, Cumhuriyet'in ortaya çıkardığı yangın söndürme işi ihalelerinin özel şirketlere verilmesini ve Türk Hava Kurumu'nun (THK) devre dışı bırakılmasını eleştirerek, "Cumhurbaşkanı 13 uçağa biniyor, bu ülkeye 13 tane yangın söndürme uçağı almıyorsa, 18 yıldır iktidarda bulunanlar aynaya bakmalı. Yanan ormanların, canlıların vebali sırtlarındadır." dedi.

23 Ağustos 2019 Cuma, 15:00

CHP 22. dönem İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, Habertürk TV'de katıldığı programda Cumhuriyet'in ortaya çıkardığı yangın söndürme işi ihalelerinin özel şirketlere verilmesi ve yangınlara müdahalede Türk Hava Kurumu uçaklarının kulllanılmamasını sert sözlerle eleştirdi. Şimşek, "Tuncay Mollaveisoğlu bu olayı şimdi değil 2 aydır yazıyor, "Bu yangınlar olacak, bunların tedbirlerini alın" diyor." ifadelerini kullandı.

<haber-dikey: 15463407,1540532,1543671,1545454,1544362>

Yangın söndürmede Türk Hava Kurumu'nun yıllardır etkin olduğunu vurgulayan Şimşek, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de yoğun yangınlarda destek olduğu bu tip yangın söndürme uçakları var. Orman Bakanlığı ihale yapmış, THK de katılmış. Burada ilginç olan şey şu; ihaleyi kazanan şirket dolar arttığı için helikopter sayısını tamamlayamamış. Sonra 2 şirket daha ihaleye sokulmuş. Şuanda bu şirketlerin helikopterleriyle yangınlar söndürülmeye çalışılıyor. İhaleyi alanlar THK'den 34 milyon lira daha fazla teklif vermiş ve ekipmanları da yeterli değil."  dedi. 

'Mollaveioğlu 2 aydır uyarıyor'

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin "THK uçakları arızalı" sözlerini eleştiren Şimşek, "Bakanın hiçbir şeyden haberi yok. Diyor ki, 'Bu uçaklarla pilotlarımı uçurmam." Bu pilotlar Türk Hava Kurumu çalışanı, bakanın pilotları değil. Ayrıca bu uçup uçmama kararını Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü verir. Ortada bunlardan haberi olmayan bir bakanımız var. Burada en öneli hadise paralar ve ormanlar cayır cayır yanıyor ve müdahale edilemiyor. Buradaki organizasyonun acı tarafı şu; sistem oturmadığı için sayın Bakan'ın ne yaptığı ne söylediği belli değil. Bakan diyor ki "uçaklar arızalı." Ancak Türk Hava Kurumu'nun yetkilileri sayın Tuncay Mollaveisoğlu'na röportaj vermişler. Mollaveisoğlu bu olayı şimdi değil 2 aydır yazıyor, "Bu yangınlar olacak, bunların tedbirlerini alın" diyor.

Erdoğan'a 'uçak' çağrısı

Berhan Şimşek, hükümete yakın gazeteci Nagehan Alçı'nın 'uçaklar 60 yıllık' sözlerine karşı ise şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı 13 uçağa biniyor, bu ülkeye 13 tane yangın söndürme uçağı almıyorsa, 18 yıldır iktidarda bulunanlar aynaya bakmalı. Yanan ormanların, canlıların vebali sırtalarındadır. Sayın Cumhurbaşkanı'ndan ricam şu; 2 tane uçağınızı satın, 500 - 600 milyon dolar yapar. Türk Hava Kurumu'na veya Tarım ve Orman Bakanlığı'na 10 tane yangın söndürme uçağı alın. Bunu bir yurttaş olarak size görev addediyorum."