Bilim insanları köpekbalığı geçirmez dalış kıyafeti üretmeyi başardı!

Abone Ol google-news

Bilim insanları, dalgıçların veya dalış meraklılarının kullanabileceği köpekbalığı geçirmez dalış kıyafeti üretmeyi başardı. Kıyafetin okyanusun en ölümcül canlılarından biri olan büyük beyaz köpekbalığı karşısında bile etkili olduğu iddia ediliyor.

19 Kasım 2019 Salı, 12:23

Uluslararası Köpekbalığı Saldırıları Dosyası'na göre 1958-2016 yılları arasında global bazda 2 bin 785 kişi köpekbalığı saldırısına uğrarken bu kişilerden 439'u hayatını kaybetti. 2013-2017 arasında yılda ortalama 86 kişi köpekbalığı saldırısına uğrarken kanıtlanmış ve kanıtlanmamış olarak 2018'de yaşanan köpekbalığı saldırılarının sayısı 66 oldu. ABD, Avustralya, Bahama Adaları, Brezilya, Kosta Rika, Mısır, Galapagos, Yeni Kaledonya, Yeni Zelanda, Güney Afrika ve Tayland en fazla köpekbalığı saldırılarının yaşandığı ülke oldu. Fakat köpekbalığı saldırısı nedeniyle yaşanan ölümlerden veya yaralanma, sakatlanmalardan çok daha fazlası yüzerken, dalarken, bilimsel bir araştırma yaparken veya sörf yaparken dev cüssede keskin dişleriyle bir köpekbalığı ile burun buruna gelme korkusu... 

Flinders Üniversitesi'nden deniz araştırmacıları dalış kıyafetleri üzerine yaptıkları araştırmalarda buldukları yeni bir tür materyalı test etti. Köpekbalığı saldırısı sonucu kan kaybını, ciddi yaralanmaları ve ölümleri azaltmak için üretilen bu yeni materyal ve yapılan testlere ilişkin çalışma PLOS ONE isimli bir dergide yayımlandı.

Ultra yüksek moleküler ağırlıklı polietilen elyafların sentetik kauçuklarla bileşiminden elde edilen bu materyal, yapılan testlerde köpekbalığı ısırıklarına karşı sıradan dalış kıyafetlerinde kullanılan standart kauçuklarla kıyaslandı.

Araştırmayı yürüten isimlerden biri olan Flinders Üniversitesi Doçent Dr. Charlie Huveneers, bu yeni teknolojik gelişme sayesinde köpekbalığı saldırıları nedeniyle yaşanan ölümlerin, uzuv kayıplarının ve ağır yaralanmaların azalacağını söyledi.

Araştırmanın özellikle büyük beyaz köpekbalıkları ile yapıldığını söyleyen Huveneers, bunun ise büyük beyazın köpekbalığı ile ölüme en fazla sebebiyet veren tür olmasından kaynaklandığını belirtti.

Araştırmada 2 farklı kumaş, 10 farklı biçimde test edildi. Bu testlerde iki ayrı laboratuvar testi gerçekleştirildi. Bunlar biri delinme testi, ikincisi ise yırtılma testi.

Testlerin başarılı olmasının ardından şimdi bu yeni materyal üzerinde daha fazla ilerleme kaydedilmesi için çalışmalara hız verildi.

Kaynak: HaberGlobal