Cinsiyet değiştirdiği için ordudan atılan asker gözyaşlarına boğuldu

Abone Ol google-news

Güney Kore ordusunun cinsiyet değiştirme operasyonu geçirdiği için ordudan ihraç ettiği personeli Byun Hui, kameralar karşısına geçerek bir basın toplantısı düzenledi. Askerliğin çocukluk hayali olduğunu söyleyen Byun Hui, Güney Kore ordusundan kendisini kadın asker olarak kabul etmesi yönünde talebini iletti. Ordunun kendisine şans vermesini isteyen asker, o anlarda göz yaşlarını tutamadı.

23 Ocak 2020 Perşembe, 10:00

Güney Kore ordusunun cinsiyet değiştirme operasyonu geçirdiği için ordudan ihraç ettiği personeli Byun Hui, kameralar karşısına geçerek bir basın toplantısı düzenledi. Gözyaşlarını tutamayan, askerliğin çocukluk hayali olduğunu söyleyen Byun Hui, Güney Kore ordusuna kendisini kadın asker olarak kabul etmesi yönünde talebini iletti. 

GÜNEY KORE TARİHİNDE BİR İLK

Güney Kore tarihinde ilk defa aktif bir ordu personelinin görevi, cinsiyet değiştirme operasyonu gerekçesiyle sonlandırıldı. Güney Kore, cinsiyet değiştirenleri ordudan uzak tutmak için çalışmalar yürütüyordu ancak ordunun içindeyken cinsiyet değiştirenler için henüz bir yasa çıkarılmamıştı. Ordudayken cinsiyet değiştiren personel için verilen bu karar ise emsal niteliği taşıyor. Ordudan yapılan açıklamda, cinsiyet değiştirme operasyonunun tahliye sebebi olarak düşünüleceği, bu kararın personel tahliyeleriyle ilgili askeri yasaya dayandırıldığı söylendi. Ordu yetkilileri ayrıca askeri yasada fiziksel ve zihinsel sakatlıkları olan kişilerin orduya alınmasını önlemeye yönelik maddelere dikkat çekti.

"KUZEY KORE SINIRINDA GÖREV YAPMAK İSTİYORUM"

Bu açıklamalar Güney Kore'de gündemi sarstı. İnsan hakları örgütleri kararın ertelenmesi ve yeniden düşünülmesi yönünde taleplerini hükümete iletti. Ordudan ihraç edilen asker Byun Hui de bugün bir basın toplantısı düzenledi. Byun Hui, orduda tank şoförü olarak görev yapmaktaydı. Askerliğin çocukluk hayali olduğunu söyleyen Byun Hui, gerilimin had safhada olduğu Kuzey Kore sınırında görev yapmak istediğini söyledi. "Cinsel kimliğime bakılmaksızın, herkese göstermek isterim ki ülkesini koruyan iyi askerlerden birisi olabilirim. Lütfen bana o şansı verin" dedi. Byun Hui, bu isteğini dile getirirken göz yaşlarını tutamadı. 

Byun Hui, cinsiyet değiştirme operasyonunu Kasım ayında, Tayland'da yaptığını açıkladı. 2019 yılındaki tank sürüş becerilerinin resmi değerlendirmesinde, savaş siperi tabur personeli arasında en iyi dereceleri aldığını söyledi.