Macron'un kilisede İsrail güvenlik güçleriyle tartışması: Fransa 'özür yok' dedi

Abone Ol google-news

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Kudüs’teki kilise önünde tartıştığı İsrail güvenlik güçlerinden özür dilediği yönündeki haberler yalanlandı.

23 Ocak 2020 Perşembe, 10:53

Emmanuel Macron’un Kudüs’te güvenlik güçleriyle tartışmasının yankıları sürerken, İsrail ile Fransa’dan özür konusunda farklı açıklamalar geldi.

Fransız yetkililer, İsrail iddiasının aksine “Başkanlık tarafından dile getirilen bir özür yok” açıklamasında bulundu.

İsrailli Haaretz gazetesine konuşan yetkililer, kilisenin Fransa toprağı sayıldığını ve bu alanları korumakla mükellef olduklarını hatırlattı.

Yetkililer, “İsrailli güvenlik güçleri halihazırda Fransız yetkililer güvenliği sağlamışken kiliseye girmek istedi. Cumhurbaşkanı, İsrail ve Fransız güvenlik güçleri arasında kiliseye giriş sırasında yaşanan münakaşayı sonlandırmak için tepki gösterdi ve uygulanan kuralları anımsattı. Ziyarette o ana kadar her şeyin yolunda gittiğini ve bir hadise yaratılmaması gerektiğini belirtti. Her şey yolunda. Ciddi bir şey yok" ifadelerini kullandı.

Dünya Holokost Forumu'na katılmak için İsrail’de bulunan Emmanuel Macron, Azize Anne Kilisesi'nde İsrailli güvenlik güçlerini görünce öfkelenmiş ve “Yaptığın hareket hiç hoşuma gitmedi. Burayı terk et lütfen” diye bağırmıştı.

Macron, “Lütfen kurallara saygı duyun. Bu kurallar yüzyıllardır yürürlükte. Benimle değişmeyecekler” ifadelerini kullanmıştı.

Olayın ardından İsrail istihbaratı Shin Bet ve Kudüs Emniyet Müdürlüğü ortak açıklama yaparak, güvenlik güçlerinin kilisede Macron'a eşlik etmelerinin önceden kararlaştırıldığını belirtmişti. Açıklamada ayrıca "Macron yaşananlardan dolayı özür diledi ve güvenlik personeliyle el sıkıştı" denilmişti.