Yenice'de açlık grevi başlatan maden işçilerine CHP'li Erkek'ten destek

Abone Ol google-news

Yenice’de NESKO Madenciliğe ait bakır madeninde çalışan işçiler, maaş alamadıkları ve hukuksuz şekilde işten çıkarıldıklarını söyleyerek 140 metre altında maden ocağına kendilerini kapadılar. Yaklaşık 40 kişinin eylemde bulunduğu maden sahasını inceleyen Çanakkale CHP Milletvekili Muharrem Erkek; ”Her iki tarafla konuştuk. Sendikalı olduğu için yaklaşık 10 kişinin işlerine son verildiği iddia ediliyor. Sendikalı olmak haktır, kimseye zorla şu sendikaya üye ol denilemez. Bu süreci yakında takip edeceğiz” dedi. Ayrıca maden firmasının madendeki diafon irtibatını kestiğini iddia eden diğer işçiler ise, ”40 arkadaşımızdan haber alamıyoruz, can güvenliklerinden endişeliyiz” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

27 Şubat 2020 Perşembe, 15:12

Yenice ilçesinde faaliyet yürüten NESKO Madenciliğe ait bakır madeninde çalışan yaklaşık 40 işçi, 10.01.2020 tarihinden itibaren maaşlarını alamadıkları ve yaklaşık 11 kişinin hukuksuz bir şekilde işten çıkarıldığını iddia ederek maden ocağına kendilerini kapadılar.  26 Şubat’ta eylemlerine başladıklarını duyuran işçiler, sosyal medyadan yaptıkları açıklamada; ”Bugün günlerden 26.02.2020. Burada iş durdurma kararı aldık. 2019 Aralık ayı ve 2020 Ocak aylarının maaşları duruyor. Bize Dev Maden-Sen sendikasına geçtik diye çıkış vermek istediler. 10 kişi çıkış aldı. Yerin altında şu an 33 arkadaşımız var. Biz yukarı çıkmayacağız. Hakkımızı sonuna kadar alacağız” ifadelerine yer verdiler. İşçilerin bu açıklaması kısa sürede büyük bir kesime ulaştı.

CHP'Lİ ERKEK: UMARIM İVEDİLİK İLE ÇÖZÜLÜR

Yenice’de yaşanan eylemi öğrenen CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek de işçilerin eylem yaptığı alana geldi. Burada incelemelerde bulunan Erkek, olayın takipçisi olduğunu söyleyerek; ”İşçi arkadaşlarımızı dinledik. Yetkilileri dinledik. Bizim amacımız durumu öğrenmek. Şu anda 40 işçi yaklaşık 150 metre aşağıda kendini madene kapatmış durumda. Onlara demişler ki sendika ile bağlantınızı kesin. Her işçi dilediği sendikaya üye olma hakkına sahiptir. Denetimler yapılırken bazı şeyler görünmesin diye işlemler yapıldığı da tespit edildi. Memleketimizde maalesef hiç bir denetim düzgün yapılmadığı için, hiç bir tedbir doğru düzgün alınamadığı için bu sorunlar yaşanıyor. Bu süreci yakından takip edeceğiz. Umarım ivedilik ile çözülür” dedi.

“DİAFON BAĞLANTILARI KESİLMİŞ"

Burada açıklamalarda bulunan Dev Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, ”İşçilere sendikadan ayrılmaları için istifa baskısı yapılıyor. İşçilerin sendikadan istifa etmemeleri sonucunda 11 işçi işten atıldı. Bunun üzerine işçiler, talepleri karşılanana dek, kendilerini madene kapatma kararı aldılar. Jandarma, işçiler ile görüşmeye çalışıyor ancak işçiler işverenden bir haber bekliyorlar. Bu sabah diafon bağlantıları kesilmiş bizim ardımızdan. Bu işçiler kaza geçirebilir. Veya rahatsızlanabilir. İşveren hemen bizim arkamızdan bu bağlantıyı kesti. Bu bile bu işverenlerin ne kadar vicdanlı olduğunu gösteriyor. Olayların hangi boyutta olduğunu ve sendikaya karşı tutumlarını gösteriyor” açıklamasında bulundu.

”ARKADAŞLARIMIZDAN HABER ALAMIYORUZ”

Maden sahasında yer altındaki işçi arkadaşlarını bekleyen diğer işçiler ise arkadaşlarının hayatından endişe duyduklarını söyleyerek; ” 4 aydır maaşları alamadık. Çalışma koşullarının kötülüğü, iş yerinde hiçbir işçi sağlığı güvenliği tedbirleri alınmadığı için DEV MADEN-SEN’e üye olmaya başladık. İşveren  işçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı yapmaya başladı. Son 4 aydır da maaş ödemelerini yapmayan işveren, sendikadan “istifa etmezseniz maaşlarınızı ödemeyeceğim işyerini kapatacağım hepinizi işten atacağım” şeklinde tehditler ile bizi sendikadan istifa etmeye zorladı. İşçilerin sendikadan istifa etmemeleri sonucunda dün 11 işçiyi işten attı. İşten atılan işçiler ve diğer sendika üyesi işçiler maaşları ödeninceye kadar ve işten atılan arkadaşları işe geri dönünceye kadar madenden ayrılmayacaklar. Bugün diafon bağlantısı kesildi. Hiç iletişim alamıyoruz. Yer altında 40 arkadaşımız var. Ve onları merak ediyoruz” dediler.