Alev Coşkun

Atatürk’ün Kızları

16 Ocak 2020 Perşembe

Kadın Voleybol Milli Takımımız, 2020 Olimpiyat kıta elemesini büyük bir başarı ile tamamladı.

B grubunda Almanya, Hırvatistan ve Belçika ile eşleşen ay yıldızlı takımımız, zorlu mücadelelerden geçerek başarılarını aşama aşama gerçekleştirdi. En son Almanya maçında, Almanya takımının maça ortak olmasına izin vermedi ve sahadan 3-0 galip olarak ayrıldı. Bu kesin galibiyet Milli Takımımıza olimpiyat yolunu açtı.

Kadın Voleybol Milli Takımımız, 2011 yılında Avrupa maçlarında 3. olup bronz madalya kazanınca yazdığım yazı gazetemizin ikinci sayfasında yayımlanmıştı. (5 Ekim 2011) Bu yazı “Filenin Sultanları” başlığını taşıyordu.

Bu kez, olimpiyatlara gitme başarısı kazanan milli voleybol takımına “Atatürk’ün kızları” başlığı ile sesleniyorum. Çünkü onlar sadece olimpiyatlara katılma hakkını kazanmadılar, aynı zamanda laik Türkiye Cumhuriyeti’nin gücünü ispat ettiler. Çünkü, rakiplerini yenen kızlarımız aynı zamanda, çağdaşlığın başarısını ortaya koydular...

97 yıl önce kurulan Türkiye Cumhuriyeti, sadece siyasal olarak cumhuriyet rejimini değil, Anadolu’da laik, uygar ve çağdaş bir toplumun yaratılmasını da öngörüyordu. Atatürk’ün temel amacı, kadın ve erkeğin eşit olduğu çağdaş ve modern bir toplum yaratmaktı.

Kabul etmeliyiz ki, laik Cumhuriyetin kurucu değerleri konusunda son yıllarda tartışmalı durumlar yaratılmıştır. Cumhuriyetin temel felsefesi ve Atatürk devrimleri, kıyısından köşesinden yıpratılmak isteniyor. Bu koşullar altında voleybolcu kızlarımız, çağdaş bir toplumun tartışılmaz simgesi olarak ortaya çıkmışlardır. 

Güncel sorular

Aşağıdaki sorular önemlidir ve yanıtları da kendi içerisindedir.

- Böylesi modern bir kadın voleybol takımını Ortadoğu’da başka bir Müslüman toplumu çıkarabiliyor mu? 

- Böylesi uzun çalışmalar, antrenmanlar ve uğraşlardan sonra, takım olarak Avrupa’ya gidip çağdaş giysiler içerisinde oyun oynamalarına başka bir Ortadoğu ülkesinde izin verilebiliyor mu? 

- Kadınların araba kullanmalarının bile tartışıldığı, kadınların sadece çocuk yetiştirmek için evlerde oturmaları gerektiği hususu Ortadoğu’da kadınlara dayatılmıyor mu? 

- Eğer, Atatürk’ün kurduğu laik Cumhuriyet olmasaydı, onun aydınlanma devrimleri gerçekleşmeseydi, böylesi genç ve yetenekli bir kadın voleybol takımı oluşturulabilir miydi?

Bu soruların yanıtları çok açıktır. Öyleyse kadınlar voleybol takımımızın başarısı büyük Atatürk Cumhuriyeti’nin bir ürünüdür. 

Bu nedenle voleybolcu, sporcu kızlarımız aynı zamanda, Atatürk’ün hedef koyduğu çağdaş Türkiye’nin kanıtlayıcıları olmuşlardır. 

Onlar sadece sporculuğu değil, çağdaşlığın ve uygarlığın başarısını simgeliyorlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin adını bütün dünyada yükseltiyorlar, bayrağımızın göndere çekilerek onurla dalgalanmasını sağlıyorlar.

Laik ilkelere dayalı, Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni içtenlikle alkışlıyorum. Türk toplumuna böylesi zaferleri tatmak olanaklarını verdiği için laik Cumhuriyete inançlarımızı tazeliyorum. Olimpiyatlara gitme hakkını kazanan voleybolcularımızı Atatürk’ün kızları olarak kutluyorum. Onlara saygı duyuyorum.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İsmet İnönü 25 Aralık 2023

Günün Köşe Yazıları