Arzu Süzmen

Adele, Ahmet Kaya'ya Karşı

07 Aralık 2015 Pazartesi

<video:443804>

Dün yer yerinden oynadı, sosyal medyada herkes bu haberi konuştu. Dediler ki, Adele’in “Million Years Ago” şarkısı, Ahmet Kaya’nın 1985’de seslendirdiği “Acılara Tutunmak” şarkısına benzer.

Benzer mi, vallahi benzer. Kuzey Londralı Adele ile Malatyalı Ahmet arasındaki benzerlik, benim hayatımda zaten mevcuttur.

Ben o muhteşem sesi, uzun süre içim acımadan dinleyemedim. Çünkü o şarkıda Adele, “senin hiç bilmediğim bir yönün vardı, söylediklerin hep yalandı ve oynadığın oyunlarla hep sen kazanırdın” diye haykırırken, dinlemem imkansızdı.

Gerçi “o aşkı yağmurda yakıp kül ettiğinde” biraz rahatlar gibi oluyor, yine de radyonun sesini, “geçene kadar” açmıyordum. Adele, o gecenin son olduğunu biliyordu. Sonra bir gün, o acı geçti.

Ben uzun yıllar “o sahneye” de bakamadım… Hani, 1999 yılının o kabus gibi 10 Şubat gecesi, Magazin Gazetecileri Derneği’nin ödül töreninde yaptığı konuşma sonrası insanlığını yitiren güruhun saldırısına uğrayan Ahmet Kaya’nın kalbinin kırılışını açıkça gördüğümüz sahnelere… Büyük ihtimalle o gecenin sonun başlangıcı olduğunu biliyorlardı. O acı işte, hiç geçmedi.

İnsanların yolları bir şekilde kesişir mi, kesişir.

Benim için Adele, 3 milyon albüm satışıyla rekorlar kıran, popüler şarkıcı değil, babasının iki yaşında terk ettiği, kalbi kırık kız çocuğudur. Ahmet Kaya, “içimde soluyorsun, iki can var içimde” diye haykıran çocuk gözlü, kalbi kırık adamdır.

Müzisyenlere göre, her iki şarkıda da, özellikle 70’li ve 80’li yılların pop müziğinde çok kullanılan “merdiven melodi” müzikal yapısı mevcuttur. Bu yapıda melodi belirli tekrarlarla aşağı bir merdiven gibi iner. Adele'in bu parçası, 80’li yılların pop müziğinden esinlenmiş olabilir.

Buenos Aires konvansiyonuna göre, “ileri derecede esinlenme” müziğin çalıntı olması için yeterlidir, ancak bunun teşhisi için uluslararası bir bilirkişi komisyonunun onayı gerekmektedir. Gülten Kaya’nın da söylediği gibi, büyük ihtimalle Adele, hırsızlığa tenezzül etmemiştir. Belki de bunu, o kırık kalpli kız çocuğuna sormak gerekir.

İşin gerçeği, Ahmet Kaya’nın soluğundan ve “Acılara Tutunmak” dizelerinin sahibi Hasan Hüseyin Korkmazgil’in kaleminden etkilenmemek de mümkün değildir. Öyle ya, Korkmazgil, nasıl da gönülden hissetmiştir:

“gece leylâk
ve tomurcuk kokuyor
bir basın işçisiyim
elim yüzüm üstüm başım gazete
geçsem de gölgesinden tankların tomsonların
şuramda bir çalıkuşu ötüyor
uy anam anam
haziranda ölmek zor!”



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları