Arzu Süzmen

Bizim Cadılar Bayramı’nı Kutlamaya İhtiyacımız Var mı?

30 Ekim 2015 Cuma

Kökleri Pagan ritüellerine dayanan Cadılar Bayramı, yazın bitişinin ve kış aylarının başlamasının Amerika başta olmak üzere birçok batı ülkesinde görkemli bir festival havasında, giderek dinlerden bağımsız kültürel bir olgu olarak kutlanması.

 

 

 

 

Memlekette de Cadılar Bayramı’nı da içselleştiren, korku temalı kostümler, çılgın makyajlar eşliğinde partiler veren ve bunları başta İnstagram olmak üzere sosyal medyada paylaşan insanlara rastlanmaya başladı son yıllarda.

Peki bizim gerçekten de Cadılar Bayramı’nı kutlamaya ihtiyacımız var mı?
Şeytani bir gülüşe sahip balkabağı bu bayramın en önemli sembollerinden biri. Hani Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yine muhtarlara seslenirken, içinden muhtarlara aşure ikram ettiği balkabağı... Sevimli gelir mi?

Cadılar,ecinniler, iblislerle özdeşleşen bir festival bu.

Daha yeni Dilek Doğan kendi evinde “galoş giyin” dediği için polis tarafından öldürülmüşken, Ankara’da barış için toplanan insanlar katledilmişken, Gezi Direnişi’nde hayatını kaybeden gençlerin failleri ve kendini patlatmaları an meselesi olan canlı bombalar “eylem yapmadan” tutuklanamadıkları için aramızda dolaşırken, ecinniler bizi korkutur mu?
Basın tehdit altında özgür haber yapma savaşı verirken, gazetelere atanan kayyumlar gazetecilere hakaret etmekten çekinmezken, etrafımızdaki iblisler bize yetmez mi?

Evet moda dünyası da Cadılar Bayramı’nı kutluyor. Bir yerlerde insanlar, 2016 İlkbahar Sezonu koleksiyonlarında şeytani bir görünüm elde etmek için Marques Almeida’nın kırmızı deri pantolon ve bol fırfırlı bluz tasarımından, Balenciaga’nın melekleri andıran beyaz elbisesinden, Vetements’in Yıldız Savaşları çağrışımlı tasarımından; dekorasyonda kurukafa motifinden ilham alıyor.

Bir yerlerde insanlar Jennifer Lopez, Heidi Klum, Rihanna gibi ünlüler bu sene hangi çılgın makyaj ve kostümle onları şaşırtacak diye merak içinde beklemede...



Bizim Cadılar Bayramı’nı kutlamaya ihtiyacımız yok... Biz iblislerden bıkmış durumda, 1 Kasım’da adil ve hilesiz bir seçim olsun diye beklemedeyiz.
Hayırlı olsun.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları