Arzu Süzmen

Genel seçim öncesi parti liderlerinin kıyafetleri ile verdikleri mesajlar

05 Haziran 2015 Cuma

Bütün Türkiye olarak nefesimizi tuttuk; 7 Haziran Pazar günü, 25. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin belirleneceği genel seçimi bekliyoruz.
Geçtiğimiz Ağustos ayında, 12. Cumhurbaşkanı seçimleri öncesi adayların stillerini incelemiş ve frakla nasıl göründüklerini gözümüzde canlandırmıştık.
Şimdi de gelin, genel seçim öncesi parti liderlerinin kıyafetleri ile verdikleri mesajlara göz atalım.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ:

Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, seçim çalışmaları boyunca birbirleriyle kıyafet anlamında da uyumlu bir görüntü sergilediler. Birlikte katıldıkları konuşmalarda eş başkanlar; eş zamanlı olarak lacivert takım ve kırmızı tonlarında aksesuarlar, siyah-beyaz desenler, kot pantolon ve beyaz gömlek giyerek ‘görsel olarak da uyumlu oldukları’ mesajını verdiler.

Selahattin Demirtaş:
Cumhurbaşkanlığı adaylığı sırasında daha spor giyinen Selahattin Demirtaş’ın genel seçim çalışmalarında klasik takımlara yöneldiğini gördük.
Demirtaş, yaşının ve mizah gücünün de etkisiyle seçim çalışmaları boyunca dinamik bir görünüm sergilerken; açık gri ve mavi tonlarında takım elbise ve beyaz gömlekleri tercih etti. Demirtaş’ı kimi zaman kravatsız, kimi zaman da eflatun üzerine beyaz puantiyeli gibi cesur desenli kravatlarla gördük.
Stil Önerisi: “Barajı aşmamız halinde 8 Haziran’da şölen yaparız.” diyen Demirtaş, bu durumda sezonun göze çarpan stili, çiçek desenli ya da kalın çizgili bir gömlek bir gömlek tercih edebilir.

Figen Yüksekdağ:
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ; seçim afişlerinde ve mitinglerde siyah saçlarıyla da uyan genellikle güç ile eşleştirilen, tutku ve kutlamaların da rengi kırmızı ceket ve eşarpları tercih etti.
Yaratıcılık, asalet ve gizemin rengi olan mor ise Yüksekdağ’ın sıklıkla kullandığı diğer bir renk oldu.
Ağrı mitinginde “Kadına hakareti, küfürü reva gören bir cumhurbaşkanı bizim cumhurbaşkanımız olamaz. Sayın Cumhurbaşkanı, bu halk sana sırtını dönmesin de ne yapsın?” diye soran Yüksekdağ, piton desenli ceketi ile görsel cesarete de sahip olduğu mesajını veriyor.

Stil Önerisi: Siyah küçük elbise ile kırmızı topuklu ayakkabı (stiletto)

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu:
Başbakan Davutoğlu; seçim çalışmalarında da klasik çizgisinin dışına çok çıkmayarak, koyu renk takım elbise ve beyaz gömlek kullanmaya devam etti. Yüzünde her koşulda mevcut bulunan gülümsemesinden seçim afişlerinde de vazgeçmedi. Klasik görünümünü değiştiren istisnalar ise kimi mitinglerde kravat takmayıp, gömlek kollarını kıvırması ve Burdur Mitingi’nde ceketinin üzerine taktığı turuncu poşu oldu.
Stil Önerisi: Bir parti geleneği olan ekose desenli ceketleri giymeyi sürdürmesi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli:
Bahçeli’nin stili yıllardır değişmiyor: Koyu renk takım elbiseler, beyaz gömlek, lacivert ceketle kullandığı lacivert kravatlar ve seçim afişlerinde kendisiyle bütünleşmiş olan bozkurt işareti.
Genellikle kruvaze ceket tercih eden Bahçeli, aksesuar olarak kimi zamanlar gümüş yüzük kullanıyor.
Genel seçim çalışmalarında MHP İstanbul il Başkanlığı Binası’nın dış cephesine kaplanan dev fotoğrafında gülümseyerek savurduğu kırmızı gül yapraklarıyla Bahçeli, alışılmışın dışında bir portre çizerek halka yakınlık mesajı verdi.

Stil Önerisi: 2015 yazının farklı kombinasyonu, yeşil ve mavi renkleri bir arada kullandığı bir takım elbise.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:
Genelde ciddi lacivert takımlar tercih eden Kılıçdaroğlu; kravatlarında mor, yeşil, altın rengi gibi cesur renkler tercih eden bir politikacı.
Genel seçim çalışmalarında o da halka yakınlık mesajı vermek için gülümsemesini hiç eksik etmedi; miting afişinde beyaz boğazlı kazağının üstüne giydiği siyah-beyaz poşu ile poz verdi.
Dikkat çeken bir nokta da; Kılıçdaroğlu’nun mitinglerinde zaman zaman kullandığı mavi gömlek ve siyah kasket ile halktan gelen bir politikacı imajına sahip olan Bülent Ecevit’i anımsatmasıydı. 2 Haziran’daki Sultangazi mitingi sonunda vatandaşları kalp işareti yaparak selamlayan Kılıçdaroğlu, mesajını vücut diliyle de pekiştirmiş oldu.

Stil Önerisi: Baştan ayağa denim akımını (Baştan aşağı kot) deneyebilir.
7 Haziran seçimleri sonucu dilerim memlekette barış, özgürlük, demokrasi, adalet ve iyilik moda olur.





Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları