Arzu Süzmen

Türk siyaset tarihinde modanın iktidarı

31 Temmuz 2016 Pazar

Türkiye'de yaşamak özellikle son zamanlarda edebiyat, müzik, seyahat üzerine konuşmak isterken, "son dakika" siyaset haberleri ile sarsılmak ve "sıcak gelişmeler" ile kavrulmak demek.

Eskiden apolitik olarak görülen bireylerin bile siyasetten başka şey konuşamaz olduğu bu dönemde, politikacılar hayatımızın tam da içinde yer alıyor. Bu kadar iç içe yaşarken görüyoruz ki, moda büyük kitlelere seslenen, onları etkilemeye çalışan politik figürlerin güçlerinin altını çizmek ya da mesaj vermek için kullandıkları bir araç. 

Örneğin geçen hafta ABD'nin en çok satan gazetesi Wall Street Journal'in, "Fetullah Gülen'in ordudaki müritlerine darbe sinyalini haki cübbesiyle verdiği" iddiası çok konuşuldu.

Gelin geçmişten günümüze Türk siyaset tarihinin önemli figürlerinin stillerine ve giysilerle verdikleri mesajlara göz atalım...

Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya çapındaki şıklığı

Atatürk'ün giysi seçimi kişiliğinden çok da farklı değil: Modern, yenilikçi, cesur ve risk almaktan çekinmeyen zamansız tarzı onu sadece Türkiye'de değil, dünya çapında en şık politikacılardan biri yapıyor.

Ağırlıklı olarak tercih ettiği siyah ve beyaz ceket takımların içine giydiği yelekler, ceket cebindeki mendiller, rugan ayakkabılar, çoraplarını dik tutan çorap jartiyerleri, köstekli saatler, şapkalar ile çağının ilerisinde bir şıklığı günümüze kadar taşıyor.

Mevhibe İnönü: Bir cumhuriyet hanımefendisi

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı İsmet İnönü'nün eşi Mevhibe İnönü, sade ve zarif bir stiliyle dönemin kadınlarına ilham vermiş bir isim. 

Çoğunu Kız Enstitüsü’nde diktirdiği klasik şıklıktaki elbiselerinin yanı sıra, erkeksi giysileri de tüm zarafetiyle taşımış. İsmet İnönü ile Çankaya'da at binerken giydiği bu kravatlı ceket takım, maskülen şıklığın bir örneği.

Bülent Ecevit ve Rahşan Ecevit'in ölümsüz aşkı

 "Birlikte öğrendik seninle

avcumuzda yüreği çarpan

kuşa sevgiyi"

diye seslendiği şiirinde olduğu gibi; hayatın mitinglerden hastanelere dek her anını birlikte paylaştı Ecevit çifti... Mavi gömleği ve siyah kasketi ile hafızalara kazınan Büllent Ecevit'e, 70'li yılların modası geniş yakalı sade gömlekleri, boğazlı kazakları, hırkaları, pileli etekleriyle eşlik etti Rahşan Ecevit. Ona göre, "Mavi gökyüzünü, gökyüzü özgürlüğü, özgürlük de barışı temsil eden güvercini sembolize eder." Bu yüzden Bülent Ecevit, mavi gömleği sembol olarak seçer.

Tansu Çiller beyaz sever

Türkiye'nin ilk kadın başbakanı Tansu Çiller; siyasi kimliğinin yanı sıra dönemin modası kahküllü, küt saç modeli, desenli fularları, vatkalı uzun ceketleriyle kombinlediği diz altı etekler, yani bir anlamda "güç giysileri" ile de çok konuşuluyordu. Beyaz takım elbiselere ise özel bir düşkünlüğü vardı.

Çiller, başbakanlık döneminden yıllar sonra, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatı sebebiyle TBMM'de düzenlenen devlet törenine siyah rengi tercih eden çoğunluğun aksine beyaz ceketle katılarak dikkatleri üzerinde toplamıştı.

Peki ya Hillary Clinton? 

First Lady iken pantolon ceket takımlarında genellikle yeşil ve sarı gibi cesur renklerl tercih eden Hillary Clinton, 28 Temmuz 2016 Demokrat Parti Kurultayı'nda ilk kadın başkan adayı seçilmesini beyaz takım elbisesi ile kutladı. Kim bilir, belki de Çiller'den esinlenmiştir!

Kılıçdaroğlu Karaoğlan'a mı özeniyor?

Kemal Kılıçdaroğlu, genellikle klasik ceket takımları tercih eden bir siyasetçi. Kimi zaman mitinglerinde ve 2010'daki CHP Kurultayı konuşmasında Ecevit kasketi takmasıyla birlikte ise herkesin kafasında aynı soru oluştu: Kılıçdaroğlu Karaoğlan'ın stiline mi özeniyor?

Kılıçdaroğlu, darbe girişiminin ardından CHP tarafından Taksim Meydanı’nda düzenlenen Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’nde 10 maddelik ‘Taksim Manifestosu’nu okurken otorite, sorumluluk sembolü lacivert takım ve güven veren mavi gömlek ile risksiz bir giysi seçimi yaptı.

Ekoseden vazgeçmek mümkün mü? 

Ekose desenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde birçok AKP'li bakan tarafından tercih edildiğini, özellikle mavi ekose ceketin adeta partinin resmi giysisi olarak markalaştığını bilmeyen yoktur. Modacıların ortak fikrine göre ekose ceket ve gömlek ile halka "sizden biriyim"mesajı veriliyor.

Erdoğan, 30 Temmuz'da ATV-A Haber ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlerken koyu lacivert ceketin içine kırmızı, mavi, sarı şeritli karelerden oluşan bir gömlek giydi.

Moda alanında da olsa, alışkanlıklardan vazgeçmek kolay olmasa gerek.

 

 

 

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları