Ceylan Adanalı Kabadayıoğlu

Liselere girişte nitelikli kargaşa

14 Nisan 2018 Cumartesi

Yaklaşık 6 ay önce; eğitim öğretim yılı başladıktan birkaç hafta sonra Milli Eğitim Bakanı bir açıklama yaptı.

“Lise Giriş Sınavlarında açık uçlu sorulardan vazgeçtik.”

Birkaç hafta geçmedi ki yeni bir açıklama geldi.

“TEOG’a açık uçlu sorular geliyor.”

Ertesi günü Cumhurbaşkanı ekranlardan tüm Türkiye’ye seslendi.

“TEOG’u artık istemiyorum. Kaldırıyoruz.”

***

Tüm dünyada ülkelerin eğitim politikaları o ülkelerin gelecekteki sosyo-ekonomik yapısını yönlendiren yegane unsurken bizim ülkemizde ulusal sınavlara dair reform denebilecek bir karar sadece bir gecede alındı ve TEOG kalktı. Hiçbir fizibilite çalışması yapılmadan hayata geçirilen liselere girişin yeni sistemine dair her hafta birbirinden farklı beyanlar verildi, birbiriyle çelişen açıklamalar yapıldı. Tüm bu süreçlerin sonunda nihai açıklama yeni sistemin son ve değişmeyen unsuru oldu.

“ Ezber bilgi istemiyoruz, analitik düşünme bekliyoruz”

“Sınav 2 Haziranda, ve oldukça zor olacak”

“Yüzde 10luk üst dilimdeki çocukları alacağız”

“Belirleyeceğimiz nitelikli okullara bu sınavla girilecek.”

Geriye, NITELIKLI OKULLAR LISTESInin açıklanması kaldı. Binlerce ailenin ve öğrencinin aylardır merakla beklediği o liste  geçtiğimiz günlerde nihayet MEB’den geldi.

İŞTE NİTELİKLİ OKULLAR LİSTESİNDEN ÇARPICI VE BIR O KADAR DA ŞAŞIRTICI SONUÇLAR.

  • Sayısı daha önce 600 olarak açıklanan nitelikli okullar 1367 tane!

  • Her ilçede her lise türünden birer NİTELİKLİ OKUL olacak denmesine rağmen içerisinde hiç nitelikli lise olmayan büyük ilçeler, hatta içerisinde hiçbir nitelikli Anadolu lisesi olmayan iller var.

  • Üniversiteye öğrenci yerleştirme başarısı her daim en üstlerde olan Çağrıbey Anadolu Lisesi, Gebze Anadolu Lisesi, İzmir Buca Anadolu Lisesi gibi pek çok lise NITELIKLI OKULLAR listesinde yok…

  • Alt başarı seviyesinde olan pek çok okul NITELIKLI OKULLAR listesinde var…

  • Aksaray gibi, Saray gibi birçok büyük ilçe başarılı nice okullara sahip olmasına rağmen NITELIKLI OKUL listesine giren okulu hiç yok…

  • NITELIKLI OKULLAR listesinde 32 tane ilin bir tane bile Anadolu lisesi yok..

  • Aynı durum bazı ilçeler için de geçerli.  Bazı ilçelerde NITELIKLI OKULLAR sadece imam hatiplerden oluşuyor… Mesela Esenler gibi büyük bir ilçede, üstelik Esenler İbrahim Turhan Anadolu Lisesi gibi yıllardır başarısı kanıtlanmış bir okul varken sadece 1 NITELIKLI OKUL var, o da imam hatip lisesi.

  • 3 büyük şehirlerden Ankara ve İzmirde nitelikli liselerden imam hatip ve meslek liselerinin sayısı Anadolu liseleri sayısının ortalama 1.6 katı.

  • Adana gibi bir başka büyük ilimizin 10a yakın ilçesine ait NITELIKLI OKUL hiç yok. Yani bu ilçelerdeki başarılı öğrenciler istedikleri okula gitmek için ya taşınacak, ya da her gün kilometrelerce yol gidecek.

  • 1367 okuldan oluşan listenin 400’den fazlası meslek lisesi, 300’e yakını imam hatip lisesi. Yani NITELIKLI OKULLAR listesinin yarısından fazlası imam hatip lisesi ve meslek lisesi.

  • NİTELİKLİ OKULLAR listesinde bunca önemli sayıda yer alan İMAM HATIP LISELERININ ÜNIVERSITE BAŞARISI, YILLARDIR TÜRKIYE SIRALAMASININ YA EN SONUNDA YA DA BIR ÜZERINDE.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları