Doğan Satmış

Atatürk’ü silmek ne kazandırır?

18 Haziran 2016 Cumartesi

Öncelikle, şu anda AKP’nin anayasayı değiştirecek sayısı yok. CHP de HDP de destek vermez. Kallıyor MHP. İş anayasa olunca, Erdoğan’a her sıkıştığında destek veren Bahçeli bile zorlanabilir. Kaldı ki, aralığa kadar MHP’de Bahçeli kalacak mı, o da belli değil. Dolayısıyla, Erdoğan’ın Başdanışmanı Mehmet Uçum’un, “Aralıkta TBMM’ye gelecek” dediği yeni anayasanın kabulu pek kolay değil. Hadi getirildi diyelim.
Anayasadaki tüm Atatürk maddelerinin çıkarılması için öncelikle “Değiştirilmesi teklif dahi edilemez” denilen ilk 3 maddenin değiştirilmesi lazım. Çünkü Atatürk burada da geçiyor. Ve bu maddeleri değiştirmek zor. Çünkü “Değiştirilmesi teklif dahi edilemez” maddenin değiştirilmesi için iki aşamalı bir operasyon gerekiyor. Önce bu “Değiştirilemez” denilen ifadenin değiştirilmesi lazım ki sonra o maddeler de değişsin.
Hadi diyelim ki, bu da göze alındı.
TBMM, anayasanın bu maddelerini değiştirmek için, bütün işini gücünü bırakıp, günler harcayacak; 550 milletvekilinin halka trilyonlara mal olan mesaisi harcanmış olacak. Uzun günler, geceler sadece bu tartışılacak. Acil pek çok kanun veya mevzuat bu yüzden bekleyecek.
Belki de referanduma gidilecek. Aylar süren kampanyalar yapılacak, partiler sokaklara dökülecek, yüz binlerce sandık kurulacak, tonlarca oy kullanılacak. Zaten ekonomik kriz varken yüz milyonlar boşa gidecek.
Türkiye zengin kardeşim, paranın lafı mı olur” deyip bunu da göze aldık diyelim. Ve anayasada Atatürk bölümlerinin geçtiği yerlere tek tek bakalım:
2. maddede deniyor ki: “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.
42’. maddede deniyor ki: “Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda”, milletvekili ve Cumhurbaşkanı yemininde deniyor ki “Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma”.
Bir de 134’te deniyor ki: “Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürkçü düşünceyi, Atatürk ilke ve inkılâplarını, tanıtmak ve amacıyla çalışır.
Bu maddeler anayasadan çıksa ne olur, çıkmasa ne olur?
Türkiye’nin hangi meselesini çözecek bu maddeler?
Komşularla gelinen “sıfır dostluk” mu çözülecek?
Türkiye eski turizm şampiyonluğuna mı dönecek?
Kürt sorunundaki 1990’ları aratan ortam mı düzelecek?
Bir yıldır oluk oluk kanları akan, insanlar geri mi gelecek?
İhracat yeniden şaha mı kalkacak?
Türk sanayisi yeniden rekorlar kıracak üretime mi başlayacak? Eğitimdeki dünya sonunculukları birincilik mi olacak? Erdoğan, ABD’ye gittiğinde kırmızı halılar mı serilecek? Almanya ve öteki 28 ülke “Türkiye soykırım yapmadı” mı diyecek?
Obama, Putin, Cameron, Merkel, Hollande, Netanyahu, Beştepe Sarayı’nda brunca mı gelecek?
Bu sorunların biri bile çözülmeyecekse, “İlle de Atatürk’ü atalım” demek neden?
Avukatlık mesleğini yaparken, müvekkilinin haksız el konulacak birkaç kuruşunu bazılarının dişlerinden kurtarmak için aslanlar gibi öne atıldığını bildiğimiz Sayın Mehmet Uçum cevap verse de anlasak…



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Volkan nasıl patladı? 21 Haziran 2016

Günün Köşe Yazıları