'Dolar, Gidici mi Yoksa Kalıcı mı Beyim?..'

31 Ekim 2008 Cuma

Önceki gün, TOSYÖV ile Afyonkarahisar Tarım İl Müdürlüğünün birlikte düzenlediği Tarım İçin Yeni Fırsatlar ve Destekler konulu panele katıldım. Özellikle hayvancılığa bağlı gıda, doğaltaş (mermercilik yoğunluklu) ve termal turizmi sektörlerinde ön plana çıkan kentimizde, dünyada yaşanan mali krizin etkileri yavaş yavaş hissedilmeye başlamış. Doların yükselmesini mermerciler olumlu karşılarken termal turizmcisi, dışarıda başlayan durgunluğun yurtdışından gelen turist sayısında azalma yaşanacağı endişesini taşıyor... Bir başka endişeli kesim de gıda, süt ve et besiciliği yapan üreticilerimiz. Yemden mazota, gübreye, elektriğe, tarım makinelerine ve besicilerin kullandığı aşıya, vitaminlere kadar yeni zamlar geleceğini kara kara düşünüyorlar. Afyonlu üretici bir yurttaşımızın beyim, Dolar gidici mi, yoksa kalıcı mı? Biz ne yapacağız? Hükümetimiz ne yapacak sorusu sadece Afyonluların değil, ülkemizdeki tüm insanlarımızın endişesini dile getiriyordu...

Aynı gün üç ayrı yerde bu alanda sorunları tartışmak ve çözümler üretmek amacıyla, Ticaret ve Sanayi Odası-EGEV, Kocatepe Üniversitesinin toplantılar düzenlemesi bunun tipik bir göstergesi. Sorunun gündeme alınmasını olumlu karşılamakla birlikte, neden ortaklaşa tek bir toplantı düzenlenemediğiyse akla gelen bir başka soru. Oysa ortaklaşa düzenlenecek bir toplantı, bilginin paylaşılması, çıkarılacak yol haritasıyla kent ekonomisine ve hedef kitleye daha yararlı sonuçlar sağlanabilirdi. 200’e yakın işletme sahibi ve üretici yurttaşımızın katıldığı panelin en ilgi çekici yanı çalıştaylardı.Tarım İl Müdürü Hüseyin Ceylan güzel bir sunumla il ile ilgili bilgiler verdi. Ardından, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Genel Sekreteri Melek Öz, hayvancılığın desteklenmesi uygulama esasları tebliğiyle ilgili ayrıntılı bilgilerin yanı sıra sektördeki sorunları ve çözüm önerilerini içeren konuşması Afyonlu üreticilerce beğeniyle karşılandı. Melek Öz yıllarca Hazinede her kademede çalışmış başarılı bir uzman.

Özellikle Et ve süt sektörlerinde AB yardımlarıkonuşması yoğun ilgi çeken konulardan biriydi.

TOSYÖV olarak katkı sunmak amacıyla, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Füsun Tatlıdil ve uzman Sinan Sunay öncülüğünde oluşan uzmanlar grubunca proje yazma desteği verilecek.

2600 üyeli Damızlık Süt Sığırcılığı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Raşit Tabak 10 milyon dolarlık yatırım yapan bir işletmeci... Tabak, üyelerini gerek verimlilik, gerekse barınma ve sütün sağlıklı koşullarda üretim ve toplanması konusunda sürekli eğittiklerini, yeni uygulanan teşviklerin çözüm getiremediğini, teşvik gereği ödenmesi gereken paraların geçmiş yıllarda en geç üç ay içinde ödenirken bu yıl bir tek kuruş bile alamadıklarını, yetkililerin en iyimser tahminle 2009 ortalarında paralarını alabileceklerini söylemelerinin üreticileri tam anlamıyla perişan ettiğini, herkesin borçlu olduğunu, cansuyu verilmesinin şart olduğunu söylerken salondakilerin tümünün alkışlarla desteğini aldı. Bir konuşmacının da Bazı TV programlarında büyük besicilik yapan kişilerin, kendi çıkarları için tarım ve hayvancılık sektöründe hiçbir sorun olmadığını söylemelerini ayıplıyorum demesiuzun süre alkışlandı... Tarım Bakanlığının tarım ve hayvancılıktaki yeni destekleri sorunları yeterince çözemediğini gösteriyor.

Çiftçi sıkıntılı, üretici sıkıntılı, gıda sektöründeki işletme sahibi sıkıntılı... Bankadan bu koşullarda kredi almaksa daha da sıkıntılı..

Satır arasında genellikle reel sektörü, KOBİleri, yaşanan sorunları dile getirirken bu kez ülkemiz nüfusunun yüzde 35ini oluşturan tarım ve hayvancılıkla uğraşan yurttaşlarımızın yaşadıkları sorunların bir bölümünü de olsa, ilgililerin çözüm bulmasında yararlı olacağı düşüncesiyle ifade etmeye çalıştım... Dileğim, başta Afyonkarahisar olmak üzere ülkemizdeki tüm üreticilerimizin soru ve sorunlarına kısa sürede kalıcı çözümlerin ve cevabın bulunması...

Bir başka soruna çözüm ya da cevap bulmak da siyasal iktidarın ekonomi yöneticilerine düşüyor .

Cevap bekleyen soru nedir derseniz, Afyonlu yurttaşımızın Dolar, gidici mi yoksa kalıcı mı beyimsorusu...

[email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları