Miyase İlknur

CHP sakın itiraz etmesin!

28 Aralık 2019 Cumartesi

Saray’ın aldığı her karara bugüne kadar itiraz etmenize ses çıkarmadık. Haklıydınız, karşı çıkma argümanlarınız kamunun genel çıkarlarına uygundu ve bizler de bu itirazlarınıza destek çıkıyorduk. Ama bu kez durum farklı. Allah aşkına bu kez de itiraz edip ülke olarak huzura, refaha, velhasılı kurtuluşa ermenin yolunu tıkamayın. Yok yok, hemen aklınıza Kanal İstanbul konusu gelmesin. Konu, Kanal İstanbul’la ilgili olsa da nihai hedef başka. Şimdi olayı anlatınca siz de bana hak vereceksiniz.


Kanal İstanbul’un yeniden gündeme gelmesi üzerine muhalefet olarak siz, “yaptırmayız” diye cayırtıyı kopardınız, İBB Başkanı İmamoğlu da “Ben Kaliforniya’nın değil İstanbul’un belediye başkanıyım buna izin vermem” dedi ya... İşte Saray da epeydir düşünüp harekete geçmek fırsat kolladığı hamlesini yaptı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan genelge ile belediyelerin Yerel Akıllı Şehirler Kurulu tarafından yönetilmesini öngören “Ulusal Akıllı Kentler Stratejisi ve Eylem Planı (2020-2023)” açıklandı. BirGün gazetesinden meslektaşımız Nurcan Gökdemir’in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülecek plan, yerel yönetimlerde bütüncül strateji ile “ortak vizyon ve yol haritası” belirleme temelinde hayata geçirilecek. Eylem Planı’nda “Akıllı Şehir” modeli “insan müdahalesine gerek duyulmadan şehrin veri ve uzmanlığa dayalı olarak gelecek öngörüleriyle kendi kendini yönetebilmesi” olarak tanımlanmakla birlikte yönetsel ciddi değişiklikler getiriyor. Bir nevi yapay zekâ ile şehrin yönetilmesi demek yanlış olmaz sanırım bu modele.


Hah işte zurnanın “zırt” dediği yer burası. Akıllı şehir modelinde “insan müdahalesine gerek duyulmadan şehrin veri ve uzmanlığa dayalı olarak gelecek öngörüleriyle kendi kendini yönetmesi” harika bir şey. Buna sakın itiraz etmeyin ne olur. “Ama nasıl olur? Bu genelge ile halkın iradesi yok sayılıyor, seçilmiş belediye başkanı devre dışı bırakılıyor” dediğinizi duyar gibiyim. Elbette bu dediklerinize hak vermiyor değilim. Ama ben sizin yerinizde olsam, Saray’ın seçilmiş belediye başkanını devre dışı bırakan bu “Akıllı Şehir Eylem Planı Stratejisi”ni fırsata çevirir karşı hamle yaparım. Benimkisi biraz “Zihni Sinir Projesi” olarak değerlendirilebilir ama sonuç alınırsa harika bir şey olur. Şimdi bu “Akıllı Şehir Modeli” nasıl işleyecek? İnsan müdahalesine gerek duyulmadan şehir, veri ve uzmanlığa dayalı olarak gelecek öngörüleriyle kendi kendisini yönetecek değil mi? E madem bir şehir verileri yüklediğinde insan müdahalesine gerek duymadan kendi kendini yönetebiliyorsa bir ülke de pekâlâ aynı yöntemle kendi kendini yönetebilir.


Ülkenin verilerini yüklersin yapay zekâya, çözümleri ve yol haritalarını pat diye çıkarıverir. Böylece tek adam yönetiminden de maaile kurtulmuş oluruz. Nasılsa insan müdahalesine gerek duyulmuyor bu modelde. Mesela bakın iki gündür asgari ücreti tartışıyoruz değil mi? Enflasyon hesaplama yöntemini bile değiştirmelerine rağmen, TCMB Para Politikaları Kurulu geçen ayın verilerine bakarak yıllık enflasyon oranının 10.56 olduğunu açıkladı. Asgari ücreti zammını da bu istatistik verilerle oynayarak belirlediler. Oysa önerdiğim “Akıllı Devlet Modeli” uygulansa eflasyon sepetindekileri değiştirmeye gerek kalmaksızın, çarşıda pazardaki fiyat verilerini girdiğinde hem enfyasyonu doğru ölçmüş oluruz hem de asgari ücret zammını o doğru ölçümlenmiş verilere göre belirleriz.


Dün Sözcü gazetesinin yönetici ve yazarlarına FETÖ’den ceza yağdı misal. Akıllı Devlet Modeli olsa, bu yazarların geçmişteki eylemleri, yazıları, ilişkileri veri olarak yüklendiğinde makine “manyak mısınız oğlum ne FETÖ’cüsü, hadi işinize” der bu davayı ilk celsede bitirirdi. Ama davaya insan müdahalesi olunca işte böyle ceza yerler.


Ey CHP’liler! Gelin bu “Akıllı Şehir Stratejisi Eylem Planı”nı bir adım öteye götürüp “Akıllı Devlet Stratejisi Eylem Planı”na dönüştürmenin yollarını arayalım. AYM’ye mi başvurursunuz, imza kampanyası mı başlatırsınız bilmem. Ama kurtuluşumuz bundadır bilesiniz.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

89 dejavusu 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları