TOKİ Çeşme'de Neden Israrlı?

18 Ağustos 2013 Pazar

Ege’deydim; gündem elbette Ergenekon kıyımıydı ama beni gören, sözü Çeşme’de planlanan TOKİ konutlarına da getirdi...
TOKİ, biliyorsunuz, halkın konut ihtiyacını karşılama amacı taşıyan bir kamu kuruluşu… Ne var ki hem kent ve çevre değerlerini tahrip eden, hem de yoksullar yerine varsıllara hizmet eden projeleriyle giderek tepki topluyor.
Özel yasalarla imar yetkilerini tekeline alan; ayrıcalıklı yapılaşma haklarını
“konut pazarlaması”nın tekdüze rant projeleriyle uygulayan TOKİ’nin yarattığı “betonlaşma” da tepkilerin doruğa çıkmasına neden oluyor.
Nitekim
İzmir’in gözbebeği Çeşme’de 430 dönüm araziyi eline geçirip 1500 konutluk bir proje uygulayacağı söyleniyor… Oysa Çeşme’de kentsel kimliği korumak, “Ege’nin tarihi kıyı yerleşimi” karakterini sürdürmek, böylece “turizm kenti” niteliğini yitirmemek için 2 kattan fazla yapıl(a)mıyor.
Herkes bu imar düzenine uyarken TOKİ’nin özel yetkilerini
“şımarık”ça kullanarak 4 katlı projeyle ortaya çıkması, Çeşme’ye değil, “rant”a hizmet etmesi anlamına geliyor.

\n

‘Siyasal rant’ın projesi

\n

Meğer Çeşme’de TOKİ sadece parasal rantın değil, “siyasi rant”ın da peşindeymiş!..
Ne var ki böylesine bir
“izan”sızlık ulusal ölçekte tartışılması gerekirken ancak yerel basında yer alabiliyor… Milliyet Ege 6 Ağustos’ta birinci sayfadan verdiği Mustafa Yılmaz’ın haberinde konuyu siyasi açıdan da değerlendiriyor.
TOKİ projesinin, aslında
ilçeyi ele geçirmek isteyen “AKP’nin planı” olduğu belirtilen yazıda deniyor ki: “Çeşme Belediyesi 2 kat kararını çiğneyen TOKİ’ye karşı; STK’ler ve meslek odaları büyük bir ‘planlama yanlışı’ olduğunu söylüyor; Mimarlar Odası planlara dava açtı ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararından dönmüyor...”
Neden?

\n

Çevre ve demokrasi

\n

Yanıtı yine Mustafa Yılmaz’ın aynı yazısında; “aslında AKP’nin Çeşme’ye toplu konut yapma isteği, AK Parti’nin bu ilçeyi alma girişimlerinin bir parçası. 2009 yerel seçimlerinde AKP 5245, CHP 6044 oy aldı, yani fark 800 bile değildi.” Yani ilk yerel seçimlerde yeni belediye başkanını toplu konutlara yerleştirilecek seçmenler belirleyebilir. Böylece TOKİ’nin çevre ve kent dokularına darbelerin yanı sıra “demokrasiyi etkileme” gibi bir işlevinin de olduğu kanıtlanabilir.
Çeşmeliler, TOKİ’ye karşı
“çevre ve demokrasi” direnişlerinde destek bekliyorlar. İlçenin güzelliğini korumanın ulusal bir görev olduğunu da anımsatarak...

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları