Olaylar Ve Görüşler

DİSK’in yapması gerekenler

21 Şubat 2020 Cuma

Mahmut Aslan

DİSK Delegesi

DİSK’in 16. Genel kurulu tamamlandı. Genel Kurulun bir gün öncesi (13 Şubat) DİSK’in 53. kuruluş yıldönümü nedeniyle 45 ülkeden gelen konuklar, ülkelerinde yaşanan sendikal süreçlerle ilişkin konuştu. Konuklar, ağırlıklı olarak kapitalizmin açtığı eşitsizliğe karşı her zeminde mücadele edildiğini, örgütlenmenin önüne engeller çıkarıldığını ve kapitalizmin kâr hırsı nedeniyle doğamızı yok ettiğini vurguladı.

Konuşmalar sonrasında ise DİSK’in 50 yılı aşkın mücadelesini ve deneyimini orijinal kaynaklardan nesnel biçimde anlatmayı amaçlayan “DİSK Tarihi” kitabının ilk cildi tanıtıldı.

Güçlü yönetim

Burada getireceğim öneriler, genel kurulda seçilen güçlü yönetim tarafından umarım dikkate alınarak uygulamaya konulur. Güçlü yönetim diyorum, çünkü seçilen bütün yönetim kurulu üyeleri DİSK’e bağlı en güçlü sendikaların genel başkanlarından oluşuyor. Bu da DİSK’in bundan sonraki eylemliliğinde bütünlüğünü sağlayarak daha güçlü ses çıkarmasını, varlık göstermesini sağlayabilir.

Yeni döneme dair önerilerimi şöyle sıralayabilirim:

Yapılan birçok konuşmadan çıkardığım, örgütlenme önünde yasal engellerin çok fazla olduğudur. Bu bilinenin ilanıydı. DİSK’in en güçlü olduğu dönemde, örgütlenmesinin arka planında 1961 Anayasası olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle DİSK yeni dönemde en çok örgütlenme ve grev hakkının önündeki engelleri kaldırmak için 12 Eylül darbe artığı anayasasının yerine yeni demokratik anayasanın yapılmasını sağlamak için mücadele etmelidir. Bunun olabilmesi içinde güçlü bir parlamenter sisteme dönülmesine ihtiyaç vardır.

Emeklinin hakları

Bugünün çalışan işçileri yarının emeklileridir. Emeklilik sistemimiz ise çökmüş durumda. Çok sayıda emekli açlık sınırının altında aylık almaktadır. DİSK’in en büyük mücadele alanlarından biri de, çökmüş emeklilik sistemini çöpe atarak tüm emekçilerin gönenç içinde yaşayacakları emeklilik hakkını alması mücadelesi olmalıdır. 

 Asgari ücret sahte enflasyon hesapları ile açlık ücreti konumundadır. Asgari ücret sadece onunla geçinenlerin değil ona bağlı olarak ücret düzenlemesi yapılan milyonların da büyük sorunudur. Bu soruna yönelik DİSK daha çok ses çıkarmalı, meydanlarda milyonların katılacağı mitinglerin öncüsü olmalıdır.

Gelir vergisi dilimlerindeki adaletsizlik nedeniyle düşük ücretler yılsonuna doğru giderek daha da azalmaktadır. İşçi sınıfının refahını artırmak için vergide adalet mücadelesi çok önemlidir.

DİSK eylemleri, talepleri ve istekleri birkaç gazetenin dışında ses bulamadığından kamuoyunu bilgilendirme konusunda eksiklikler yaşanmaktadır. DİSK kendi sesini daha fazla duyurabilmek için yeni iletişim teknolojilerini daha iyi kullanmalı ve 184 bin üyesini bu konuda bilgilendirmelidir. Twitter’da DİSK’in Sesi sayfasının takipçi sayısının 83 bin olduğu görülmektedir. DİSK önce kendi üyelerini bu konuda harekete geçirmeli daha sonra kamuoyunun bütün kesimlerinin takip ettiği sosyal ağları oluşturmalıdır. Ayrıca DİSK’in Sesi dergisi ise şubelerde kalmakta ve işçilere ulaşmamaktadır. Derginin işçilere ulaşması için eve postalanması ya da mobil uygulamasının bir an önce kurulması gerekmektedir.

Hedef 1 milyon olmalı

DİSK’e bağlı 22 sendikadan sadece beşi; Genel-İş, Lastik-iş, Birleşik Metal-İş, Güvenlik-Sen ve Tekstil toplusözleşme yapabilir durumdadır. DİSK dayanışması içinde diğer sendikaların da barajı aşabilmesi için örgütlenme seferberliğine gidilmelidir. Hedef ise 1 milyon üyelik olmalıdır.

Çocuk işçilik, göçmen işçiliği (Suriyeliler, Afganlar), esnek ve ucuz çalıştırma ve işsizlik konusunda araştırmalar yapılmalı, kamuoyu bu konuda doğru bilgilendirilmeli ve bu konularla mücadele edilmelidir. Kısaca nerede bir işçi sorunu, bir hak gaspı varsa DİSK orada olmalıdır.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları