Olaylar Ve Görüşler

Uğur Mumcu’ya özlem

24 Ocak 2020 Cuma

Daver Darende

Emekli Diplomat-Yazar

24 Ocak, onurlu yaşamını ülkesi için feda eden, Kemalizmin, ulusal bağımsızlığın ve laikliğin yılmaz savunucusu Uğur Mumcu’yu yitirdiğimiz acılarla dolu gündür.

Uğur Mumcu, ilkelerinden asla ödün vermeyen güçlü kişiliğiyle bir inanç, onur ve erdem anıtı idi bizler için. 

Uğur Mumcu, Kuvayı Milliye ruhunun aramızda soluk olan inançlı temsilcisiydi. Türkiye’ye egemen olmak isteyen iç ve dış güçlerin oyunlarını ortaya çıkaran Uğur Mumcu’nun uyarılarını, ne acıdır ki toplumumuz göz ardı etti. Gereken dersi çıkaramadı. 

Değerli yazarımız Ali Sirmen, Cumhuriyet’te yayımlanan 25 Ocak 2008 tarihli yazısında Uğur Mumcu için şunları yazmıştı: 

“Gerçekten eğer toplum Uğur Mumcu gibi olabilseydi veya gerekli dersi çıkarmayı başarabilseydi bugün içinde bulunduğumuz duruma düşmezdik.”

Uğur Mumcu, kendisi gibi Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucusu olan ak saçlı dostları Prof. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, bilge insan Ceyhun Atuf Kansu, Prof. Muammer Aksoy, Prof. Tarık Zafer Tunaya ve Nadir Nadi için şunları yazmıştı:

“Günümüzün Kuvayı Milliyecileri ne kalpak takarlar başlarına ne boyunlarına fişeklik ne de bellerine tabanca. Onlar bağımsızlık inancını günümüzün kurt kapanlarıyla dolu çıkar dünyasında dirençle, özveriyle savunan kalpaksız Kuvayi Milliyecidirler. Onlar Atatürk’ün Cumhuriyeti emanet ettiği gençlerdir.”

Uğur Mumcu, bu topraklarda bir sömürge aydını gibi dolaşanlara, karşıdevrimcilere, siyaseti kendi kişisel çıkarları için kullananlara karşı Mustafa Kemal’in anısını yücelterek kalemiyle savaştı. 

Yurdunun sorunlarını kendine dert edinmiş, sözünü kimseden çekinmeyen gerçek bir yurtseverdi. Bugün hayatta olsaydı, Lozan’ı ağır bir dille eleştiren, Sevr’i diriltmek isteyen iç ve dış güçlere karşı mücadelesini sürdürür, ülkemizin bugün “mütareke” döneminden daha tehlikeli bir durumla karşı karşıya olduğunu halkımıza anlatırdı. 

Şimdi aramızda olmayan değerli yazar Oktay Akbal, Uğur Mumcu için şunları yazmıştı:

“Sevgili Uğur Mumcu bir yıldız gibi geldin geçtin Türk tarihinden. Ardından inanç ışıkları bırakarak.”

Bizlere inanç ışıklarını bırakan, o özgür sesi, onun çok sevdiği Sabahattin Ali’nin unutulmaz dizeleriyle saygı ve artan bir özlemle anıyorum:

“Hisler kambur oluyor dökülünce yazıya

Kısacası gönlümü verdim ulu Gazi’ye

Göğsümde şimdi onun aşkı yatıyor.”



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları