Defineciliğin Kaynağından…

17 Aralık 2019 Salı

Değerli okurlarım!

Şu anda 10-15 dakikalık bir zamanınız varsa, sizden “Google’dan” şu adreslere girmenizi rica ediyorum:

Define nasıl aranır?

Define nerede aranır?

Türkiye’de define nerelerde aranır?

Gömü olan yerde toprak nasıl olur?

Define işaretleri?

Define nasıl bulunur?

Kuran’da define nasıl bulunur?

Define bulma yöntemleri…

Ucuz detektör nerede satılıyor?

***

Sizden bir de kıyaslama için “Google’dan” şu adrese de girmenizi rica ediyorum:

Vikipedia…

Girebildiniz mi?

Defineci siteleri serbest, bu ansiklopedik site, size yasak…

Şimdiye değin gazete arşivimdeki bazı definecilik ve kaçakçılık haberlerini derlemiştim… Şimdi de bu konuda lütfen şu siteyi de inceleyiniz: https://arkeofili.com/tag/define/

İlginç olan, site yönetimi, definecilerin kendi aralarındaki iletişimi “Türkiye’nin Kültürel Mirası Yağmalanıyor, Haberiniz Var mı?” başlığı altında, okurlarına sunuyor.

Bu siteden bazı alıntılar yapalım…

“Sosyal medya üzerinden örgütleniyorlar…

Belki bilmiyor ya da konduramıyor olabilirsiniz ancak her gün ülkenin her bir karışında sayısız define kazısı yapılıyor. Ajans haberlerine düşen ve yakalanan birkaç münferit olaydan bahsetmiyoruz elbette. Zira basına yansıdığına göre ayda en fazla 1 ya da 2 definecilik olayı oluyor.

Defineciler, buldukları eserlerin gerçekten onlarda olduğunu kanıtlamak için Türk parası veya tarih yazılı bir kâğıtla fotoğraf çekiyor.

Facebook, Tvitter, İnstagram gibi platformlarda oluşturulan ve binlerce kişinin katıldığı, buluntuların satışının yapıldığı, işin ehlinden akıl alındığı defineci sayfalarını gördünüz mü hiç? Bir göz gezdirmenizi tavsiye ederiz. Eminim ki gördükten sonra British Müzesi’ndeki, Berlin Müzesi’ndeki eserler üzerinden üzülmeyi veya sinirlenmeyi bırakacaksınız.”

***

“Kendilerine hak görüyorlar…

Konuştuğumuz definecilerden bazıları, ekmeklerinin peşinde olduklarını, kimsenin malını çalmadıklarını, kendilerini engellemeye çalışanların ise gerçek suçlularla uğraşmak yerine fakir insanların ekmeğiyle oynayan hainler olduğunu söylüyor.

Defineciler, söz konusu gruplarda yakalanan definecilerin haberlerini paylaşıyor ve yakalayan kişilere karşı beddualar ediliyor.

Hatta zaman zaman gruplarında üye olan polisleri ya da devlet çalışanlarını ifşa ederek birbirlerini dikkatli olmaları konusunda uyarıyor…”

***

“Söz konusu sitelerde, sayfalarda her gün kaçak kazılarla elde edilmiş tarihi eserler satışa çıkarılıyor, ederleri soruluyor, bölgeyi kazmak için birbirinden akıl isteniyor, detektörler satılıyor, sayfaya üye olan polisler ifşa ediliyor, bulunan mozaiklerin videoları paylaşılıyor. Hatay’da kaçak kazıyla bulduğu mozaiklerin videosunu çeken defineci, mozaiğin satışını yapmaya çalışıyor.”

***

“Yenikapı kazılarından çıkan eserler bile var…

Sahte hesap üzerinden konuştuğumuz bir defineci, açık açık Yenikapı kazılarında bulunmuş bir esere sahip olduğunu, eserin gerçek olduğunu ve bunun satışını yapmak istediğini söylüyor. Ortaya çıkarılan eserler, internet üzerinden satılmaya çalışılıyor.

Bu gruplarda Türkiye’nin dört bir yanından çıkarılan eserler mevcut. Her gün farklı illerden onlarca paylaşım yapılıyor, kazılırken çekilen videolar paylaşılıyor.

Hatta zaman zaman gruplarında üye olan polisleri ya da devlet çalışanlarını ifşa ederek birbirlerini dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Bulduğu mozaiği videoya çeken bir defineci diğerlerinden yorum istiyor…

Günümüzde basında gördüğümüz defineci haberleri, sadece bir ihbar sonucu yakalanabilen definecilere ait. Yani eğer ihbar olmazsa, bir definecinin yakalanabilme olasılığı oldukça küçük ihtimallere bağlı. Kültürel mirasımızı korumasını beklediğimiz Kültür ve ‘defineci derneği’ kurdu. Yasadışı bir faaliyetin nasıl resmi bir derneği kurulduğu ise hâlâ bir muamma.”

***

“1.500 Lira’ya detektörünü satmak isteyen bir defineci…

Ancak belki de tüm bu nedenler içinde ana akım medyanın habercilik anlayışı kadar defineciliği teşvik eden başka bir şey olmayabilir. Kaçakçılık operasyonlarında bulunan eserlere ‘10 milyon dolar değerinde!’ gibi başlıklar atmak, TV programlarında nasıl define aranacağına dair yayın yapmak, arkeolojik kazıda bulunmuş eserleri ‘servet çıktı’ şeklinde sunmak, bir bölgede define olduğuna dair haber yapmak ve definecileri oraya çekmek, devlet kanalında yayınlanan bir belgeselde Göbeklitepe’yi kırılan putlara benzetmek bunlardan sadece birkaçı…”

***

“Türkiye’de arkeoloji akademisyenleri de dahil olmak üzere, arkeoloji mezunu arkeolog unvanlı ‘işsizler ordusu’ sessizliğini koruyor ve şikâyet üzerine kurulu sitemlerine devam ediyor.

Yürüttükleri kazıların elinden alınmasından ya da devlet eliyle gelecek olan yaptırımlardan çekinen, etliye sütlüye bulaşmak istemeyen arkeoloji akademisyenleri, ellerinden hiçbir şey gelmediği konusunda ikna olmuş durumda. Herhangi bir yayın organına olumsuz bir konu hakkında konuşmayan arkeologlar, bire bir görüşmelerde ise eğitim sisteminden, öğrenci profilinden, ekonomik durumdan, definecilerden şikâyet etmeye devam ediyor.

Ordu çevresinde detektörü olan birini arayan defineci, bulduklarından hisse vereceğini söylüyor…”

***

Değerli okurlarım!

Tabanca yasak, detektör serbest…

Vikipedi yasak, define siteleri serbest…

Ne dersiniz?

Acaba yetkililer ne düşünüyorlar?



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları