İdlib Öncesi ve Sonrası!

03 Mart 2020 Salı

İran’da, 34 kişi “koronavirüs’ten” öldü… Dünya, yayılma korkusundan dolayı panikteydi. O gün, Türk halkı da, “koronavirüs” korkusundan maskelenmeye başlamıştı… Aynı gün, Suriye, İdlib’de 34 Türk askeri şehit düştü…

***

Şehitlerimizi saygıyla anıyoruz… Acılı ailelerine başsağlığı dileriz…

Neden o gün, Türkiye’nin genelinde, “Matem - Yas günü” ilan edilmedi?

***

Reis-i Cumhurumuz, daha önceki şehitlerden “3 TANE şehidimiz var… 5 TANE şehidimize Allah’tan rahmet okuyoruz!” biçiminde söz etti. “TANE” neler için kullanılır? Biraz saygı!            

***

21 Şubat… Rus muhatabıyla telefonda görüşen AKP Reis-i Umumisi, TC Reis-i Umumisi hazretleri Recep Tayyip Erdoğan, rejimin “İdlib’de dizginlenip insani krizin durdurulmasının şart olduğunu vurgulayıp çözüm için Soçi Mutabakatı’nın tam olarak uygulanmasını” işaret etti.

22 Şubat’ta… İzmir Bergama’da gazetecilere konuşan Reis-i Umumi, Rus Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e İdlib gerilimine ilişkin düzenlenecek “Dörtlü Zirvenin” tarihini 5 Mart olarak duyurdu! 

Sonrasında Erdoğan: “Dün sabah Putin’le görüştük, Macron ve Merkel ile de görüştük ve yol haritamızı belirledik. Masada olduğumuzu her tarafa duyuracağız…” 5 Mart İstanbul zirvesine Erdoğan ve Putin’den başka kimler katılacaktı? Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Dorothea Merkel

23 Şubat…

Ancak bir gün sonra Kremlin’den yapılan açıklamada “Tarih için istişareler sürüyor” denildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in zirveyi desteklediğini ifade eden Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Dört liderin programında ayarlamalar yapılması durumunda elbette zirve gerçekleşecek!” dedi.

***

25 Şubat… Reis-i Umumi: “Macron, Merkel, Putin arasında tam bir ittifak konusu söz konusu değil. Ama 5 Mart’ta Putin ile yüz yüze bir araya gelmemiz mümkün olabilir… Putin ile en üst düzeyde görüşmeleri yaparak yol haritamıza, nerede ne tür eksiklikler var, bunları değerlendirme bakımından devam ediyoruz.

Bu dörtlü zirve konusunda şu anda ‘kesin değil’ dersem daha yeridir. Çünkü Sayın Putin ‘Biz bunu ikimiz beraber yapsak, daha isabetli olur!’ gibi bir teklif getirince, ben dedim ki ‘Bu da olabilir, 4’lü de olabilir. Şu anda İdlib’de bizim ikimizin kararı çok büyük önem arz ediyor.’ Tarih konusunda hemen hemen mutabık sayılırız, yani 5 Mart itibarıyla... Yeri itibarıyla büyük ihtimalle İstanbul olacak!

27 Şubat… Kremlin Sözcüsü Peskov, Erdoğan’ın İdlib’deki son gelişmeleri ele almak için işaret ettiği 5 Mart zirvesi ile ilgili olarak, “Putin’in Erdoğan ile görüşmek için bir planı yok, Putin’in o gün başka çalışma planları var!” açıklamasını yaptı...

27 Şubat... Kremlin; Erdoğan-Putin görüşmesine de yeşil ışık yakmadı!

Kremlin’in bu açıklamasından önce, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Erdoğan ile Putin’in bir araya gelmesi dönüm noktası olacaktır... İki taraf da uygun bir tarih çalışır. Ama tabii Türkiye burada sınırı çizmiştir. Yakın bir zamanda bu görüşmenin olması ve neticesinde atılacak adımın kesinleşmesi gerekir” demişti! 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Rus heyetiyle görüşmeler ile ilgili olarak “Bir noktaya kadar geldi olaylar. Bugün yarın bunun sonuçları belli olacak. Buna göre tavrımızı ortaya koyacağız” demişti...

***

28 Şubat… Acı gün… İdlib’de, 34 askerimiz bir hava saldırısında, topluca şehit edildi…

***

Rusya’nın önemli gazetelerinden Kommersant’a göz atalım:

Ankara ve Moskova İdlib’de artık tehlikeli sınıra geldi. Suriye’nin İdlib bölgesinde TSK’ye yapılan hava saldırısı sonucu 33 asker hayatını kaybetti. Ankara’da Erdoğan başkanlığında yaklaşık yedi saat süren güvenlik toplantısı düzenlenmişti. Cumhurbaşkanlığı saldırıya misliyle karşılık verileceğini duyurmuştu. Rusya bu sabah, saldırıda yer almadığını açıklamıştı.

Türkiye ile Rusya, Suriye’de doğrudan bir askeri çatışmanın eşiğine geldi.

Moskova’da olayların daha da kötüye gitmesinden korkuluyor: Çatışma bölgesi üzerinde bir Rus askeri uçağı düşürülürse Rusya’nın bir şekilde buna yanıt vermesi gerekecek. Şimdilik Rusya ve Türkiye müzakereleri farklı seviyelerde sürdürüyor, ancak görünüşe göre pek de başarılı değiller!

***

Haftalık Amerikan haber sitesi ve dergisi Vashington Ekzaminer’da, İdlib’de, Türk askerine yönelik saldırıyla ilgili yazıda, “Suçlanacak biri varsa o da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dır. Putin’le stratejik bir ortaklık kurabileceğine dair hayali bir inançla son üç yılını Rus devlet başkanına yağ çekmekle geçirdi!” denildi.

Dergide ayrıca, Türkiye’nin, Suriye-Rusya saldırısıyla karşı karşıya olduğu, “Erdoğan karşı saldırıya geçebilir. Bu durum Rusya-Türkiye ittifakını bitirebilir ve daha fazla kan dökülmesine neden olabilir!” diye yazıldı.

Erdoğan’ın köşeye sıkıştığını, saldırının Trump yönetimince Türkiye’yle stratejik ittifakı yeniden inşa etmek için fırsat olarak görüldüğüne de” vurgu yapan derginin yazısı şöyle sürüyor:

Rus ya da Suriyeli ya da her iki ülkenin de pilotlarının saldırıda görev yapmış olmasının önemi yok. Beşşar Esad, Türk askerlerine saldırıp saldıramayacağı veya hangilerine saldıracağına dair izni olduğu konusunda Rusya’nın emirlerine uyuyor.

***

İngiliz Times gazetesinin, İdlib haberinde, “Erdoğan ‘müttefiki’ Putin tarafından küçük düşürüldü” denildi.

Gazete ayrıca, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye ordusunun M-5 karayolunun ötesine geçmesi durumunda kendi askerlerini göndermekle tehdit etmişti, M-5 karayolu da bu ay Esad birliklerine geçti” diye yazdı.

Şimdilik sonuç:

İşler ters döndü! Reis-i Cumhur hazretleri Putin’i Ankara’da beklerken, Kremlin’e Putin’in ayağına gidiyor!

Not: “Fethullah Mason mu?” yazımıza cuma günü devam edeceğiz…



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları