Honaz’ın seçimi... Honaz’ın kirazı...

31 Mayıs 2019 Cuma

Biliyorsunuz 31 Mart seçimlerinin ardından İstanbul’un yanı sıra Türkiye’de üç ilçede seçimlerin yenilenmesine karar verildi. Artvin Yusufeli, Kırıkkale Keskin ve Denizli Honaz’da seçmenler 2 Haziran’da yeniden sandık başına gidecekler
Yolumuz Honaz’a düştü Denizli üzerinden güneye inerken. Sadece bir oy fark ile CHP kazanmış ilçede ve AKP hemen itiraz etmiş. Yenilenecek sonuçta. İptal gerekçesi ise kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı... Toplam nüfusu 30 binin üzerinde. Seçmen sayısı ise 22 bin 602. 31 Mart seçimlerinde 20 bin 93 kişi oy kullanmış. CHP yüzde 20’lerde olan oyunu yüzde 49.38’e çıkarmış. Adayı bir akademisyen: Yüksel Kepenek. Adaylığını açıklayınca Pamukkale Üniversitesi’nden istifa etmiş.
AKP’nin adayı ise 2004 yılından beri ilçede belediye başkanlığını sürdüren Turgut Devecioğlu. Hafriyat ve taşımacılık konusunda faaliyet gösteren bir şirketi var. MHP kökenli ama 2004 yılından beri AKP’de. Rivayet odur ki, ilçenin hatta Denizli’nin hafriyat işleri ondan sorulurmuş.

Napolyon kirazı
Honaz, Denizli’ye bağlı, kiraz bahçeleri ile meşhur bir ilçe. Dünyanın en iyi kirazları burada üretiliyor. Napolyon kirazı. Zaten yüzde 80-85’i ihraç ediliyor. Üretici ile konuşuyorum. Kilosu 10-15 liradan alıyorlar ama hep böyle olur. Yüksek başlarlar, bir hafta sonra 1 liraya kadar düşürürler. Geçen yıl 14 liradan alım başlamış, 6 liraya kadar düşmüş. Hatta yağışlar olunca 2 liraya bile inmiş. Bu yıl da 10 bin ton, hatta daha bile fazla rekolte bekleniyor. Bu yıl 24 kalibre ve üstü kiraz, yani ihracata yönelik olan iri kiraz alımı 16-17 liradan başlamış. Giderek düşüyormuş. Konuştuğum üretici “Dün 15 liradan, bugün 13 liradan sattım, yarın daha düşer eminim” diyor. 22 kalibre ve altı kiraz ise yani iç piyasaya verilen 10 liradan başlamış, 3 liraya kadar inmiş. Tabii henüz alım bitmediği için daha da inebilir. Ama bu arada yüzde 50’nin üzerinde maliyet artışı olduğunu söylüyor. “Geçen yıl kirazı sattığımda dolar 4 lira idi, şimdi 6 liranın üzerinde. Tarım ilacı, gübresi her şeyi yüzde 50 arttı. Geçen yıl işçinin günlük yevmiyesi 70 lira idi, bu yıl 100 lira” diyerek.
Kiraz üreticisinin adını vermiyorum. O, ben korkmuyorum, istediğin gibi yaz dese de.. Çünkü seçim tarihi yaklaştıkça ilçede gerginlik de artıyor. Geçen gün birinin besim hanesini yakmışlar. Konuştuğu, fikirlerini söylediği, sert bir muhalefet yaptığı için. 8 koyun, tavuklar, 1 köpek yanarak telef olmuş, ahırının bir kısmı ve saman balyaları da..
Yanlış tarım politikaları, yanlış sanayi politikaları... Üstüne bir de yandaş ekonomisini ekleyin. Ama belli ki artık insanlar bıkmış, artık olanın bitenin farkında.
Bu, CHP adayının neden oyları 2 misli artırdığını da açıklıyor.
Honaz’da seçimlerin iptal kararı ilçeyi ikiye ayırmış durumda. Tabii bölgedeki CHP ve AKP’li milletvekilleri, bakanlar da Honoz’u sık sık ziyarete gidiyorlar. Adaylara destek için.
Ama belli ki değişim isteği başlamış. Bir de en tepedeki “tek adam”a duyulan tepkinin artması, İstanbul seçimlerinde İmamoğlu’nun hakkının yendiğine ilişkin genel kanıyı da ekleyin...
Kiraz diyarı Honaz, 2 gün sonra kendi geleceğini oylayacak. 31 Mart’ta olduğu gibi binlerce insan, hem sandıkların başında nöbet tutacak hem sayım sırasında Denizli’de... Kepenek, “Bizim iptal kararımız İstanbul’dan önce çıktı. Bizim kararımız İstanbul kararına zemin oluşturmak için ortaya çıktı. Biz bir anlamda yardımcı oyuncu olduk. Bizde pişirdiler İstanbul’da yediler” demiş.
Bakalım İstanbul’un Honaz’a, Honaz’ın İstanbul’a etkisi ne olacak?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Biz modern insanlar... 12 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları