Server Tanilli

Ankara ve Oradan TÜYAP'a...

01 Kasım 2008 Cumartesi

Türkiyeye bu kez gelişimde, Ankaraya da uğradım: Ekim ayının son haftasını orada geçirdim.

Dolu doluya oldu hepsi de.

Konferanslar, söyleşiler, kitap imzalamaları, dostlarla sohbetler...

Bir de, unutamayacağım ziyaretler...

Cumhuriyetimizin 85. yılını kutlamasını, Sayın Ahmet Necdet Sezeri Gölbaşında evinde ziyaretle tattım. Bu unutulmaz Cumhurbaşkanını yakından tanımak ayrı bir zenginlik!.. Ayrıca sohbetine de doyulmuyor... Ankaradan bir saatlik bir mesafede, Gölbaşında, Cumhuriyete, düşünceleri ve heyecanıyla pürdikkat yaşıyor. 1923 Devriminin bir garantisidir o. Yurtseverliğin en görkemli bir örneğinin önünde eğilerek ayrıldım...

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü -ünlü orkestra şefi- Prof. Rengim Gökmeni bizzat tanımak da bir mutluluk.

İmge Kitabevinde bir imza gününde, Halit Çelenk eşi Şekibe ile geldi. Nasıl da mutlu oldum. Çelenkler, düşmana inat anlatılmaz bir zindeliği sürdürüyorlar; ben de zindeleştim...

Uluğbaylarda geçirilen bir akşam yemeği sohbetini de anlatamam...

*

Ekim ayında, Türkiye, ünlü Frankfurt Kitap Fuarında konuktu. Oradan dönen arkadaşların söylediklerine göre, bu konukluk güzel geçmiş. Çağdaş edebiyat ve kültürümüzün tanınmasında, bu fuar pek yararlı olmuş. Daha da güzel olabilirdi deniyor; yapamadığımızı gelecekte yerine getirelim!

*

Ankara dönüşü, TÜYAP İstanbul Kitap Fuarına gidiyorum.

TÜYAP kitap fuarlarının ne tür yankılar da yaptığını söylemek artık gereksiz; özellikle İstanbulda olanı, belleklerden silinmiyor. Bu yıl açılacak 27nci fuar da çok söylenecek, hatırlanacak...

1-9 Kasımda Beylikdüzündeyiz.

Bu yılki konuk, ünlü ve hiç unutmadığımız Füruzan; sanatta ünlü heykelci Mehmet Aksoy; eleştiride Güven Turan; sanatsever kurum ödülü, Beşiktaş Belediyesine verilecek; koleksiyoner ödülü de Nahit Kabakçının.

Fuarın zengin bir etkinlik programı var.

Okurlar, kitaplardan haber bekler; söyleyeceklerimiz de şimdilik şunlar:

2008 Nobel Edebiyat Ödüllü yazar J. M. G. Le Clezionun bir eseri, Ourania. Bir Meksika Ütopyası Turkuvaz Yayınlardan çıktı.

Bizim Nobelli sanatçımız Orhan Pamukun Masumiyet Müzesi İletişim Yayınlarında.

Dünyada olan bitene bakıp şu sıralarda mutlaka okunmalı: Nail Satlıganın hazırladığı, Marx - Engels, Komünist Manifesto (ve hakkında yazılanlar), Yordam Yay.; Celal Üster/ Nur Derişin kaleminden, Marx - Engels, Komünist Manifesto, Can Yay.

Bilgi Yayınevinden şu iki kitap fırtınalar yaratacaktır:

Vural Savaşın Hukuk ile Aldatmak; Emin Çölaşanın, Her Kuşun Eti Yenmez. Aynı Yayınevinden yeni çıkan şu eser unutulmasın: Mustafa Gazalcının Eğitime Dinci Çember.

Mahmut Âdemin beklediğimiz kitabı da çıktı: Çağdaş Üniversite mi, Medrese mi? (Phoenix Yay.)

Erdoğan Aydının şu iki eseri de önemlidir: Öteki Tarih ile Demokrasimizin Dayanılmaz Ağırlığı (Kırmızı Yay.)

Cumhuriyet Kitapları içinde çıkan üç çarpıcı eser: Erol Manisalıdan Batının Yeni Türkiye Politikası; Faik Buluttan, Cihat Yolcuları-El Kaidenin Sırları; Sevgi Özelden, İktidar Benim Ne İstersem Söylerim.

Deniz Kavukçuoğlunun Can Yayınlarından yeni ve önemli eseri: Onu Ben Öldürdüm Leonardo. Öteki iki kitabı, Zarife ve Kedi Gülüşü, yeni basımlarıyla aynı yayınlarda.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Türkiye Nereye Gidiyor? 10 Ağustos 2009
Masal ve Gerçek... 7 Şubat 2009

Günün Köşe Yazıları