Türkkaya Ataöv

Yunanistan İçin Çözüm 'Sol'da!

09 Eylül 2012 Pazar

Başlıktaki soldan neoliberal PASOK değil, radikal Sol SYRIZA anlaşılmalı. Yakın geçmişte türlü karayıkımlar yaşamış olan komşu Yunanistan şimdi de toptan batkınlıkla yüz yüze. Avrupa Birliği - Avrupa Merkez Bankası - IMF üçlüsünün bastırdığı neoliberal reçete bu ülkeyi ekonomik ve siyasal bunalımın burgacına gömdü. Çözüm ufacık bir partiyken son 6 Mayıs seçimlerinde ikinci sıraya yerleşen SYRIZAnın yeni programının uygulanmasındadır. PASOKu sollayıp, Yeni Demokrasiyi (ND) neredeyse yakalaması siyasal bir yer sarsıntısıdır.

Yunanistan tekelci kapitalizm merkezlerinin öncülüğü ve kendi sömürgen azınlığının aracılığıyla bugünkü açmaza sürüklendi. Artan siyasal iktidarsızlık ortamında, Yunan yönetici sınıfı bugün artık ne toplu bir uzlaşı ne de aşağıdan sessiz bir hoşgörü umabilir. Acımasız koşullar öyle ki, kitlenin eylemsiz günleri masalda kaldı ve işçilerle gençliğin önemli bölümünü simgeleyen yeni, devingen bir sol siyasal yelpazede ikinci sıraya oturdu.

PASOK 2.2, ND 1.1 ve aşırı sağ LAOS 200 bin oy yitirdi. Bir üzücü sonuç Neo-nazi Altın Şafak oylarının yüzde 6.9 olmasıdır. Ama sonucun önemli yanı radikal sola halk desteğinin ikinciliğidir. SYRIZAnın oyu yüzde 4.6dan yüzde 16.8e sıçrarken, sözde Demokrat Solunki yalnız yüzde 0.36 arttı.

Halk ülkeyi kurtarmak için gerçekçi çözümü nasıl olsa bulursavı da var. Ne var ki, işsizlik, yoksulluk ve her türlü kötüleşme solu kendiliğinden yüceltmez.

Başta örgütlü işçiler ve genç kuşaklar olmak üzere, çok sıkı çalışma ister. İşsizler 4.5 milyon emekçinin 1.5 milyonuna ulaştı; işte olanların çalışma koşulları çok kötü; gelir yarıya düştü; asgari ücrette birinciliği Portekizle paylaşıyor; intiharlar yüzde 20 arttı; hastanelerde doktor, hemşire, malzeme yok; Atina sokaklarında 30 bin kişi gece sokakta yatıyor... Bu acıklı durumlar AB-AMB-IMF üçlüsünün ustalığı. Çözüm çabadan, halk desteğinden ve iktidara gelmekten geçer. Ancak hükümette olmakla gerçek güç arasında fark var. Ben Ali, H. Mübarek ve Kaddafiye olanlar bu farkı belirler. Toplu iş bırakmalar birbirini izlemelidir. Yunan meclisini saranlar yalnız gençler değildi.

SYRIZAnın programında Yunan yönetici sınıfıyla uluslararası dostlarının bağını kesmek var. Onun yerini Sol-değişim almış. Bu düzeltim için para nerede mi? Ufacık azınlığı daha da zengin eden aşırı kazançlarla üremlere konacak vergilerde. Bu kez, uluslararası destek aynı yönteme baş koymuş olan çevrelerden gelmeli. ABde İspanya, Portekiz, İtalya ve İrlandayı (bu arada, Türkiyeyi de) aynı radikal solreçete toplu yıkımdan korur.

Prof. Dr. Türkkaya ATAÖV



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

2013’ten Sonrası 23 Aralık 2013
Suriye Kürtleri 9 Ekim 2013

Günün Köşe Yazıları