Fakirliğin Fotoğrafı

24 Kasım 2014 Pazartesi

Ermenek’teki maden faciasında boğularak hayatını kaybeden 18 madenci arasındaki Tezcan Gökçe’nin cenaze töreninde babası Recep Gökçe’nin ayağında yırtık lastik ayakkabılarla çekilen fotoğrafı, ülkemizde fakirliğin gerçek yüzünü gözler önüne serdi. Recep Amca’nın yoksulluğunu anlatan “Param yok, param olsa ben bu ayakkabılarla gezer miyim milletin içinde” sözleri de en az o fotoğraf kadar yürekleri burktu. Öğrendik ki Recep Amca, bahçesinde ürettiği sebzeleri ve ineğinin sütünü satarak geçimini sağlama derdinde. Oğlu Tezcan da aynısını denemiş. Ama borçlarını ödeyemeyince madene inmek zorunda kalmış. Sonunda da annesinin deyimiyle cansız bedenini “çalıların altına koyuvermişler...”
Recep Amca’nın fotoğrafları ülkemizi yönetenleri çok derinden etkilemiş olsa gerek ki, kendisine Karaman Valiliği tarafından bedeli 7 buçuk lira olan bir çift yeni lastik ayakkabı hediye edildi! O ise isyan etmek yerine, çaresizlik içinde ve Anadolu insanına özgü, kaderine razı olduğunu gösteren biçimde “İmam getirdi, şimdi giymem desem olmaz. Almam desem olmaz” demekle yetindi.
Recep Amca sesini çıkarmıyor ama yırtık ayakkabılı o fotoğraf, tam 12 yıl önce “fakir fukaranın, garip gurebanın koruyucusu ve kimsesizlerin kimsesi” olma iddiasıyla iktidara gelen AKP’nin tüm cilasını söküp atmaya yetti. Tüm Türkiye o yırtık ayakkabıyı tartışırken ne dünyanın 17. büyük ekonomisi olmakla övünen Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ne de Recep Amca’nın memleketi Konya’dan milletvekili seçilerek Başbakan olan Ahmet Davutoğlu’ndan açıklama gelmemesi son derece dikkat çekici. Söyleyecek sözlerinin olmadığını, bu suskunluktan daha iyi ne anlatabilir ki?

Alevilere ‘sağır’ açılım
Başbakan Davutoğlu dün Tunceli’deydi. “Müjdeler açıklayacağım, sürpriz yapacağım” diyerek gittiği ziyaretten bir tabela değişikliği ve bir de ‘müze’ sözü çıktı. Tıpkı bir önceki Hacıbektaş ziyaretinde olduğu gibi. Davutoğlu’nun Alevilerin sorunlarına yakın ilgisini ortaya koyması bakımından her iki ziyaretle verdiği mesajların önemi yadsınamaz. Ancak ziyaretlerin sonunda gelinen nokta aynı. Daha önceki Erdoğan hükümetleri gibi, Davutoğlu hükümeti de Alevi yurttaşlarımızın taleplerine karşı derin bir ‘sağırlık’ içerisinde. Dünkü kritik ziyaret öncesinde, arkadaşımız Bülent Özdoğan’ın editörlüğünde hazırladığımız “AKP’nin Alevi sınavı” başlıklı dizi kapsamında yazar ve muhabirlerimiz hafta boyunca Edirne’den Hacıbektaş’a, Karadeniz’den Tunceli’ye Türkiye’nin dört bir yanında Alevilerin beklentilerine tercüman olmaya çalıştı. Sayıları bir elin parmak sayısını geçmeyen temel taleplerin karşılanması konusunda hükümetin elini tutan da yok. Can Dündar, ana muhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ağzından “Devletin Dersim’de yaşananlar nedeniyle özür dilemesi gerektiğini” yazdı. Ancak hükümet, Alevilerin eşit yurttaşlık temelindeki haklı taleplerini karşılamak yerine Kılıçdaroğlu’nun işaret ettiği gibi rakiplerini ‘tuzağa çekmek’ için kullanma niyetinden vazgeçmiyor.

CHP’nin MİT iddiası araştırılmalı
CHP lideri bu hafta içinde yaptığı bir diğer önemli açıklamada, Milli İstihbarat Teşkilatı içinde bir grubun CHP’nin içini karıştırmakla görevlendirildiği suçlamasında bulundu. Ana muhalefet partisi liderinden gelen böylesine önemli bir iddia, dünyanın her yerinde hükümetler tarafından ciddiye alınır. Ancak Türkiye’de böyle olmuyor. CHP lideri iki yıl önce de ‘MİT CHP’yi fişliyor’ iddiasında bulunmuştu. O dönem de o iddiayla ilgili hiçbir araştırma ya da soruşturma yapılmamıştı. Gördüğümüz kadarıyla hükümet şimdi de iddiaların üzerine ciddiyetle eğilmek yerine, Kılıçdaroğlu’na yanıt yetiştirmekle meşgul.

***

Türkiye’de gazetecilik zor ama bir o kadar da kritik önem taşıyan bir dönemden geçiyor. Biz de bu süreçte ‘Anayasamız’ diyebileceğimiz Cumhuriyet Yayın İlkeleri’ni belirleyip kamuoyuna açıkladık. Bunu hayata geçiren çok az sayıda yayın organından biri olmaktan gurur duyuyoruz. Bu ilkeler çerçevesinde, halkın haber alma ihtiyacını çok daha güçlü bir şekilde karşılamaya devam edeceğiz.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları