Basın çınarı Yeni Adana yüz yaşında!

25 Aralık 2017 Pazartesi

Bugün 25 Aralık, Yeni Adana, ülkemizin bu kadar uzun bir süredir yayımlanmakta olan tek gazetesi olarak yüz yaşına basıyor.
1918’de, Fransızların Adana’yı işgalinden yalnızca beş gün sonra yayına başlayan Yeni Adana’nın kalıcılığını sağlayan, tohumlandığı Kurtuluş Savaşı’nın ve Cumhuriyet çağdaşlaşmasının özgürleştirici hamurudur.
 
Mayası sağlam
Kurtuluş Savaşı sırasında düşmanlara ve yerli işbirlikçilerine karşı verilen var olmayok olma savaşımından sonra Yeni Adana, Cumhuriyeti, uygun deyimiyle sırtlar.
Cumhuriyet, çağdaşlaşmadır; egemenliğin kaynağının gökten yere indirilmesi; laiklik ve halkçılık; yurtta barış, dünyada barış; hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü; çağdaş eğitim; kadın erkek eşitliği; bilimsel bilginin yol göstericiliği; doğruluk, dürüstlük ve erdemdir.
Cumhuriyeti sahiplenmek gibi bir büyük görevin yerine getirilebilmesi için, öncelikle kendiniz bağımsız olacaksınız. Yeni Adana, düşünsel bağımsızlıkla parasal bağımsızlığın birliğidir ve bu bir büyük güç kaynağıdır. Bu güç, hiçbir çıkar grubuna ya da sermaye kesimine teslim olmamayı; esir düşmemeyi ve tümüyle özgür kalmayı sağlar.
Yeni Adana, Kurtuluş-Cumhuriyet ve bağımsızlığın adıdır.
 
Depremlere dayanıyor
Yeni Adana, o uzun ömrü boyunca ülkede yaşanan onca depremin ve basın dünyasında pek çok olayın canlı tanığıdır.
Geçen yüzyıl boyunca ülke, siyasal, ekonomik ve toplumsal alanlarda deprem özelliği taşıyan çok büyük sarsıntılar yaşadı. O sarsıntılar sırasında, dayandığı sağlam değerlere sarılarak yaşamayı başaran Yeni Adana, basında da nice dayanılmaz ağırlıkta olan olaylara tanıklık etti.
Özellikle 1945 sonrasında yoğunlaşan sol ve barış düşmanlığının kalem sahiplerine; 1950’lerden başlayarak örtülü ödenekten ya da ABD kaynaklarından beslenen, bütün gücüyle özgür düşünce düşmanlığı yapan ve şu sırada ülkeyi yönetenlerin düşünsel öncüsü olan sözüm ona gazetecilere; onca insanı yalnızca bağımsızlık savunucusu, yurtsever, solcu, Cumhuriyetçi ve emekten yana oldukları için hedef gösteren, işlerinden kovulmalarına, hapse atılmalarına ve sonuçta bireysel ve topluca öldürülmelerine alkış tutan basın-yayına katlanmak, onlarla yıllarca aynı havayı solumak kolay mı?
Günümüzde bu ülkede büyük bölümüyle siyasi iktidardan ihale almaya çalışan büyük sermayenin sahip olduğu İstanbul’da yoğunlaşmış bir basın-yayın var. Bu ana akım ve büyük basın - yayın, verdiği bölgesel eklerle tüm ülkeyi bir ahtapot gibi sarıyor ve yerel basının yaşamasına olanak tanımıyor.
Bu ortamda yerel basının, hele de bağımsız yaşamanın ne kadar zor olduğu çok açıktır.
Yine günümüzde efendilerinin isteklerini yerine getirmek için Cumhuriyetin değerlerine utanmazca saldıran, bu yoldan semiren, beyinleri küçüldükçe cüzdanları şişen, düşünceleri esir düşmüş, hiçbir yeni düşünce üretemeyen zavallılara aydınlanmanın yolunu ve gerçek gazeteciliğin ne olduğunu göstermek az şey mi?
Siyasetin bütünüyle dinselleştiği, ülkenin savaş ortamına sürüklendiği; düşünce ve haber alma özgürlükleri üzerine en ağır baskıların, en acımasız saldırıların ve yok etme girişimlerinin yoğunlaştığı; kimi yazar ve yorumcuların ne zaman kovulacakları korkusunu yaşadığı bir ortamda, Yeni Adana, dayandığı Cumhuriyet değerleri; kazandığı deneyim ve birikimlerle kalıcılaşıyor; dahası, gelecekte yeni yüz yaşında doğum günlerinin kararlılığıyla yıldızlaşıyor.
Yıllar boyu edindiği deneyim ve birikimlerin bir sonucu olarak Yeni Adana biliyor ki içselleştirdiği Cumhuriyetin evrensel değerleri eninde sonunda kazanacak ve yarınlar aydınlığın olacaktır.
Yeni Adana iletişim adresi: www.yeniadana.net 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yerelde yeşermeli 25 Mart 2019

Günün Köşe Yazıları