Umut insanları (1)

27 Mart 2016 Pazar

Bombalar, ölümler, taciz ve tecavüzler, haksızlık hukuksuzluk, ucuz skeçlere dönüşmüş demeçler, rezilliğe bürünmüş mahkemeler, bugün uzak durun benden! Bugün pazar, bugün bu güzelim memlekette kötülükler arasından sıyrılabilip boy veren güzelliklerden, değerden, benim “umut insanları” diye nitelendirdiğim sanatçılardan söz edeceğim.

Almanya’dan gelen birincilik ve ikincilik ödülü
“Merhaba Sayın Zeynep Hanım, Benim ismim Güneş Hızlılar, genç bir arp sanatçısıyım. Yaşadığımız şu günlerde her gün bir terör, patlama, ölüm haberiyle sarsılıyoruz. Bu kötü günlerde bizi ayakta tutacak tek şey sanat; bununla ilgili güzel bir haberi paylaşmak istiyorum sizlerle...”
Güneş Hızlılar’ın mektubu böyle başlıyordu. Alçakgönüllü ve kadirşinas mektuptaki güzel haber aynı zamanda onur ve gurur vericiydi.
15-20 Mart’ta Bremen, Almanya’da düzenlenen “7. Uluslararası Arp Akademileri Yarışması”nda, Güneş Hızlılar birinci, Cansu Sezal ikinci olmuşlardı. Yarışmanın ilk elemesinde, Alman, Hollandalı, Çinli, Polonyalı ve Hırvat yarışmacılar arasında iki genç Türk, finale hazırlanırken Türkiye’deki bomba haberleriyle sarsılıyorlardı.
“Biz de finalde çalacağımız eserleri patlamalarda hayatını kaybeden masum insanların ruhu için çalmaya karar verdik. Normalde yarışmalarda böyle anonslar yapılmaz ancak bir şeyler yapmalıydık, ben de bu anonsu yaptım... Performanslarımızın ardından ben birincilik ödülüne, Cansu Sezal da ikincilik ödülüne layık görüldü. Ülkemizi yurtdışında en iyi şekilde temsil etmeye ve sanatımıza sarılarak güçlü kalmaya çalışıyoruz. Bu kötü günlerde ülkemize umutlu bir haber verebilmek bizi mutlu etti.”
Her iki genç de arp eğitimine İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Ümit Tunak ile başlayıp, Avusturya’daMozarteum Üniversitesi’nde Prof. Stephen Fitzpatrick ile devam etmişler. Daha önce her ikisinin de uluslararası çeşitli ödülleri var. Eskişehirlilere sesleniyorum: Güneş Hızlılar’ın solist olarak 22 Nisan’da Eskişehir Belediyesi Senfoni Orkestrası eşliğinde konseri var, kaçırmayın!
Bu gençlere iyi ki varsınız diyorum... Başarılarını, öykülerini paylaşıyorum ki, başka gençlere de esin olsun, umut olsun!
Yarın New York’ta bir Türk besteci: Mehmet Ali Sanlıkol.
 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları