Putin’in ilk durağı Çin oldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5. dönem başkanlığındaki ilk yurt dışı teması; ülkenin kadim stratejik partneri Çin’e gerçekleşti. ABD’nin en güçlü rakipleri; sabah saatlerinde Pekin’de buluştu. Putin, Çin lideri Şi Cinping tarafından kırmızı halıda karşılandı.

Yayınlanma: 16.05.2024 - 12:09
Putin’in ilk durağı Çin oldu
Abone Ol google-news

Geçtiğimiz günlerde Fransa, Macaristan ve Sırbistan’ı ziyaret eden Şi, bu kez evinde Rusya lideri Putin’i ağırladı. Ülkesi ve Çin arasındaki ilişkileri ‘benzeri görülmemiş ortaklık’ olarak tanımlayan Putin’in ziyareti Çin ve Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 75. yıl dönümüne denk geldi. Görüşmede, Rusya heyeti içinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu, yeni Savunma Bakanı Andrey Belousov, Maliye Bakanı Anton Siluanov, Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina ve diğer yetkililer yer aldı. 

Şİ DE YENİ DÖNEMİNDE İLK TEMASINI RUSYA’YA YAPMIŞTI

İki günlük ziyaret kapsamında bir dizi anlaşmanın imzalanacağı bildirilirken, Şi ve Putin buluşmalarının ilk gününde Çin-Rusya kapsamlı stratejik ortaklığın derinleştirilmesine ilişkin ortak bildiri imzaladı. Anlaşmanın imzalanmasının ardından açıklama yapan Putin, Çin ile olan ortaklıklarının, ‘İlişkilerin nasıl yürümesi’ gerektiğine ilişkin bir örnek olduğunu söyledi. Putin, Şi’nin de yeniden seçildikten sonra ilk yurt dışı seyahatini Moskova’ya yaptığını anımsattı. 

BATI’YA İŞARET

Rusya’nın Çin’e gıda ticaretini artırdığını aktaran Putin, Rus piyasasındaki Çinli araba üreticilerini ise memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Ayrıca Rusya Federasyonu ile Çin arasındaki tüm ödemelerin yüzde 90'ının Ruble ve Yuan cinsinden yapıldığını ve ödemelerin ulusal para birimlerine transferi ticaret akışının genişlemesine ivme kazandırdığını açıkladı. Ukrayna savaşı sebebiyle Batı’dan çeşitli kısıtlamalara ve baskılara tabii tutulan Rusya için böyle bir dönemde ortağı Çin ile ticari ilişkilerini kuvvetlendirmesi Batı’ya önemli bir işaret çünkü aynı zamanda Çin; Rusya’ya yaptırım uygulamayı reddeden ana ülkelerden biri... Öte yandan Şi’nin Rusya’ya diğer Batı ülkeleri kadar yaptırım uygulamayan Macaristan ve Sırbistan ile de iyi ilişkiler güdüyor olması aralarındaki ittifakı güçlendiriyor. 

‘İŞ BİRLİĞİMİZ DÜNYADA İSTİKRARI SAĞLIYOR’

Çin ile birçok global ve bölgesel soruna yaklaşımlarının benzer olduğunu söyleyen Putin, konuşmasının devamında, bugün Çin ve Rusya’nın dünya meselelerindeki iş birliğinin, uluslararası arenada istikrarı sağlayan ana faktörlerden birisi olduğunu söyledi. Putin, “Rusya ve Çin başarılı bir şekilde Birleşmiş Milletler, BRICS, Şanghay İşbirliği Örgütü ve G20’de işbirliği yapıyor. Avrasya bölgesindeki entegrasyon süreçlerini daha da uyumlu hale getirmeye, Avrasya Ekonomi Topluluğu ve sizin girişiminiz olan Kuşak-Yol Projesi’nin potansiyellerini birleştirmeye kararlıyız” ifadelerini kullandı.

‘ADALETİ ORTAKLAŞA SAVUNACAĞIZ’

Çin Devlet Başkanı Şi ise ekonomi, ticaret, yatırım, enerji, kültür ve yerel alanlar gibi konumlarda iş birliğine devam edildiğini ve küresel stratejik istikrar ile uluslararası ilişkilerin demokratikleşmesine katkıda bulunulduğunu söyledi. Şi, “Her zaman olduğu gibi Rusya ile iyi komşu, güvenilir dost ve güvenilir ortaklar olmayı, iki halk arasında asırlardır süregelen dostluğu istikrarlı bir şekilde güçlendirmeyi, çok uluslu kalkınma ve canlanma için ortak çaba göstermeyi, uluslararası eşitliği ve adaleti ortaklaşa savunmayı amaçlıyoruz” dedi. 

YARIN DEVAM EDECEK

Rusya’nın Çin’in ‘Tek Çin’ ilkesini desteklediği ve Çin’in ise Rusya'nın içişlerine dışarıdan müdahale edilmesine karşı çıktığı düşünüldüğünde ortak çıkarlar paylaşan iki ortağın yarın temasları devam edecek. Putin’in yarın Harbin kentinde Çin-Rusya İş Konferansı’na katılması ve 1946’da Harbin şehrinin kuruluşunda hayatını kaybeden Rus askerleri için yapılmış anıtı ziyaret etmesi bekleniyor.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler