'Türkiye'deki İranlı muhalifler baskı altında mı?'

The Guardian gazetesi, İran'daki seçimin ardından ülkeden kaçan muhalifetlerin, sığındıkları Türkiye'de İran ajanlarının tehdit ve baskı kampanyasına hedef oldukları savlarına dikkat çekti.

Yayınlanma: 04.12.2009 - 10:04
Abone Ol google-news

İngiliz The Guardian gazetesi, Türkiye muhabiri Robert Tait imzasını taşıyan İstanbul kaynaklı haberinde İran'da yoğun protestolara neden olan tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Türkiye'ye kaçan muhaliflerin baskı altında olduklarını, Tahran'ın ajanlarının kendileri tehdit ve taciz ettiğini savunduklarını kaydetti. "Birçok siyasi aktivist, güvenlik amacıyla kaçtığı Türkiye'de şimdi hedef olduklarını söylüyorlar" denilen haberde Türkiye'deki İranlı muhaliflerin "İslamcı rejimin ajanlarınca tehdit ve taciz kampanyasına maruz kaldıklarını" öne sürdüklerini belirtti.

Bu çerçevede bazı İranlı muhaliflerinin dile getirdiklerini "baskı" olaylarına da dikkat çeken gazete, şu iddialara da yer verdi: "Bazı İranlılar, Türkiye'de kendilerine polis tarafından sağlanan koruma ile ilgili kuşkularını dile getirdiler. Türkiye'deki küçük bir kasabada iki kişi, polisin, kendilerini İranlı otoritelere teslim etmekle tehdit ettiğini söylediler. Başkaları da, Türk polisinin, kendilerini, İranlı ajanlardan aldıkları tehditler konusunda sessiz kalmaları yönünde uyardığını da söylediler."

The Guardian, İranlıların Türkiye'ye giriş yapmak için vizeye ihtiyacı olmadığı için bunun teorik olarak İran devletinin ajanlarının Türkiye'nin sınırları içerisinde gizlice faaliyet gösterebileceği anlamına geldiğini belirtirken de "Batılı diplomatlar, özel sohbetlerde İranlı mültecilerin güvenliğine ilişkin kaygılarını dile getirdiler" diye yazdı.

BM idiaları yalanladı: Bu kişilere tehdit yok

Buna karşın gazete, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Metin Çorabatır'ın mültecilerin Türkiye'de güven içerisinde olduğu yönündeki açıklamalarına da yer verdi.
Çorabatır "İranlılar, Türk devletinin koruması altında ve Türkiye güvenli bir ülkedir. Eğer, bazı yüksek profili kişiler varsa, korunduklarından emin olabilmek için ek önlemler alınıyor. Ancak herhangi bir olay ile ilgili bilgimiz yok ve bu kişilere yönelik bir tehdit yok" şeklinde konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler