Radyoaktif birincilik: Önlem alınmazsa kanser patlayacak

Bir akciğer tomografisinde alınan radyasyon dozu yaklaşık 300 akciğer röntgen filmine eşit. Türkiye MR’de dünya birincisi...

Yayınlanma: 08.11.2019 - 00:55
Radyoaktif birincilik: Önlem alınmazsa kanser patlayacak
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanlığı’nın 2017 yılı verilerine göre, Türkiye’de her bin kişiden 174 kişiye MR; her bin kişiden 205 kişiye BT çekiliyor. Tüm Radyoloji Teknisyen ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) Genel Başkanı Heybet Aslanoğlu “MR çekimlerinde dünya birincisi, BT çekimlerinde ise dünya ikincisiyiz. Şehir hastaneleri ve performans sisteminin de etkisiyle MR ve BT çok gereksiz, bilinçsizce kullanılmakta az sayıdaki teknisyen ve radyolog hekimlerin iş yükünü sürekli artmaktadır. Öte yandan gereksiz yere tomografi çekilen hastalar, özellikle çocuklar kanser riski ile karşı karşıya kalıyor. Bir akciğer tomografisinde alınan radyasyon dozu yaklaşık 300 akciğer röntgen filmine eşittir” dedi. 

STANDART DIŞI ÇEKİM

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı araştırmaya göre radyoloji tetkiklerinin 3’te birinin standartlara uygun çekilmediğini ve tekrar edildiğini söyleyen Aslanoğlu, “AB ülkelerinde bir radyoloji teknisyeni günlük mesaisinde ortalama 30 hastaya işlem yaparken Türkiye’de bu sayı en küçük hastanede bile 80-85 civarında. AB ülkelerinde ortalama her 100 bin kişiye 12 radyolog düşerken Türkiye’de bu rakam 5 civarındadır. Bizler Avrupa’daki meslektaşlarımızın 2-3 kat daha fazla işlem yapmaktayız” dedi. 

Meslektaşlarının sağlıksız ve ağır çalışma koşulları nedeniyle kansere yakalandığını belirten Aslanoğlu, istihdam yetersizliğine de dikkat çekti ve ekledi: “2018 yılında 6 bin 340 kişi radyoloji teknisyenliği bölümlerinden mezun olmuştur. Sağlık Bakanlığı’nın KPSS ile istihdam ettiği kişi sayısı 237.”

NE İSTİYORLAR? 

• İnsanca çalışma koşullarının sağlanmasını,

• Mevcut kanunların uygulanmasında keyfiyete son verilmesini,

• Özlük ve ekonomik haklarımızın iyileştirilmesini,

• Fiili hizmet (yıpranma) önündeki engellerin kaldırılmasını,

• Lisans tamamlama ve yükseköğrenim hakkımızın verilmesini,

• Ehliyetsiz eleman çalıştırmaya son verilmesini

• Taşeronluk sistemine son verilmesini istiyoruz.

ÇALIŞANLAR TEHLİKE ALTINDA

Radyoloji mesleği tıpkı maden ocağında çalışanlar gibi ağır ve tehlikeli meslekler sınıfında yer alıyor. Tüm Radyoloji Teknisyen ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) Genel Başkanı Heybet Aslanoğlu, “Maden ocaklarında çalışanlar gibi radyolojide de tüm birimler özelleştirilmiş, taşeron eliyle yürütülmektedir. Her yıl onlarca meslektaşımıza kanser tanısı konuluyor” dedi. Aslanoğlu başta şehir hastaneleri olmak üzere Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerin tamamına yakınının görüntüleme hizmetlerini taşeronlara devrettiğini söyledi. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon