Reuters: "Erdoğan'ın iktidarı Biden'ı zorlayacak"

Reuters haber ajansı, ABD Başkanı Biden ve AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki ilişkiyi analiz ettiği haberinde Erdoğan'ın A-Takımını yazdı.

Yayınlanma: 25.03.2021 - 16:11
Reuters:
Abone Ol google-news

ABD'de Başkan seçilen Joe Biden'ın AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı yaklaşımı merak ediliyor. Reuters haber ajansı, iki liderin arasındaki ilişkiyi analiz ettiği "Önce Türkiye: Erdoğan'ın iktidarı Biden'ı zorlayacak" başlıklı bir haber hazırladı. Haberde, Erdoğan'ın A-Takımına ayrı bir bölüm ayrıldı.

Reuters, resmi olarak güvenlik ve askeri kararların kabine ve Milli Güvenlik Kurulu tarafından alındığını söylerken Erdoğan'ın, Hulusi Akar, Hakan Fidan ve İbrahim Kalın ile sık sık görüştüğünü ifade etti. Reuters'a bir Cumhurbaşkanlığı güvenlik yetkilisi, "Bu insanlar yurt dışı operasyonlar için neredeyse her zaman bir araya geliyor. Erdoğan'ın A-Takımı olarak çalışıyorlar" dedi. 

BİDEN KARŞIYDI

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski ABD Başkanı Trump ile kurduğu yakın ilişkiye yaslandığı belirtildi. Reuters'a konuşan bir AB diplomatı bu durumu, 'Dünyayı güçlü liderlerin yönettiği gibi vizyona sahipti' şeklinde yorumladı. 

Bu vizyon Erdoğan'ın Trump'la paylaştığı vizyonla aynıydı ama Biden bu duruma karşıydı. Reuters, Biden'ın Erdoğan'ı otokrat olarak tanımladığını da hatırlattı. 

Haberde, Erdoğan'ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi ve Merkez Bankası kararına şu şekilde yer verildi:

"Türkiye, kadınlara karşı şiddeti önleyen sözleşmeden aniden çekildi. ABD ve AB müttefiklerinin tepkisine neden olan bu hareket, Türkiye'de insan hakları için atılan başka bir geri adım oldu. Ayrıca Batılı yatırımcıların takdir ettiği Merkez Bankası Başkanı'nı görevden alarak piyasayı kargaşaya sürükledi." Reuters, Türkiye'nin buna karşılık, Türkiye'nin AB Zirvesi'ni gergin ilişkileri düzeltmek için bir fırsat olarak gördüğünü ifade etti. Haberde, Erdoğan'ın Biden ile ilişkileri düzeltmek istediği de aktarıldı. 

Center for American Progress düşünce kuruluşundan Max Hoffman verdiği demeçte, "ABD'nin Erdoğan'ın karşı olduğu statükoyu bir araya getirmeye çalıştığını" ve "Ciddi bir gerilim" olduğunu ifade etti. 

Reuters, geçtimişte AKP iktidarında bakanlık yapmış olan ve şimdi kendi muhalif partilerini kuran Davutoğlu va Babacan'ın görüşlerine de başvurdu. Babacan demecinde, Türkiye'nin daha önce doğrudan askeri müdahalelerden kaçındığını söyledi. Davutoğlu ise “2016’dan önce fikirler ortaya çıkıyordu ve daha sonra son alınan kararı başbakan ya da cumhurbaşkanına sunuyorduk” dedi. 

Reuters, Davutoğlu ve Babacan'ın, "Erdoğan şu an daha dar bir danışma kuruluyla görüş alışverişinde bulunduğunu" söylediklerini aktardı.

BIDEN SESSİZ

Erdoğan deniz yetki alanları konusundaki anlaşmazlıkla ilgili Yunanistan'la görüşmelere tekrar başladığından beri, Fransa cumhurbaşkanıyla yaptığı söz düellosunun tonunu yumuşattı ve Mısır ve Suudi Arabistan'la olan bağların onarılması beklentisini yarattı.

Anket sonuçları, Erdoğan'ın 2018 genel seçimlerinde çoğunluk sağlamak için Milliyetçi Hareket Partisi'yle ittifak yapan partisine olan desteğin azaldığını gösterdi.

Şubat ayında yapılan son 15 kamuoyu anketi, Erdoğan ve partisinin yüzde 46'lık bir oy aldığını ortaya koydu. Bu sonuçlar, Erdoğan'ın 2023'teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iktidarını uzatmak için mücadele etmesinin gerektiğini gösterdi.

Geçen hafta Erdoğan, Biden'ın ABD'deki bir televizyon kanalındaki konuşmasında Putin'e "katil" demesini sert sözlerle eleştirmiş ve bu açıklamaların kabul edilemez olduğunu ve bir ABD başkanına yakışmadığını belirtmişti.

Başkanlık görevine geldiğinden beri iki ay geçen Biden henüz Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aramadı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler