B12 eksikliğine dikkat

Çok üşüyorsanız, yorgunluktan ya da halsizlikten yakınıyorsanız, aşırı duygusallık ve konsantrasyon güçlüğü yaşıyorsanız, baş dönmesi, dengesizlik gibi sorunlarınız varsa, hatta depresyon tedavisi görecek kadar hayatla bağlarınız koptuysa, bu tür can sıkıcı sorunların B12 vitamin eksikliğinden kaynaklanabileceğini düşünmelisiniz.

Yayınlanma: 30.12.2012 - 09:07
Abone Ol google-news

Uzmanlar, özellikle vejetaryenler, yanlış diyet yapanlar, dengeli bir beslenme programı uygulamayanlar, yaşlılar ile bazı ilaçları kullananlarda B12 eksikliği görülebileceğini vurgulayarak B12 düzeyi erken teşhis edilip takviye alımına herhangi bir kalıcı hasar oluşmadan başlanmalıdırdediler.

Uzman diyetisyen Pınar Kural Enç, suda eriyen B12 vitamininin vücut için çok gerekli bir vitamin olduğunu belirterek B12 vitamini DNA sentezinde çok önemli bir role sahiptir, sinir sisteminin de normal fonksiyonunu sürdürmesi için gereklidir. B vitaminleri depo edilebilme özelliğine sahiptir. En fazla karaciğerde depolanır dedi.

Enç, B12 vitamin eksikliğinin sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, depresyon ve yorgunluk, hafızanın zayıflaması, el ve ayaklarda görülen uyuşma gibi sorunlara neden olacağını söyledi. Çocuklarda ise zekâ düzeylerinde düşüklüğe neden olabildiği gibi, konuşma ve yürüme gibi davranışların daha geç ortaya çıkmasına da neden olabileceğini anımsatan Enç, vejetaryen beslenenler, tek tip diyet yapanlar, yaşlılar, emilim bozukluğu hastaları, doğum kontrol hapı ve bazı ilaçları kullananlar, pankreas yetersizliği, bağırsak parazitleri ve bakterilerin varlığında da B12 yetersizliği görülebileceğini anlattı. Besinlerin saklanması ve pişirilmesi sırasında da vitamin eksikliğinin görülebileceğini kaydeden Enç, özetle şunları dile getirdi:

Kaynatma süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi, B12 vitamininin kaybını artırır. Etler ızgara yapılırken, sıcaklık ve damlayan suyla B12 vitamininin yüzde 30u, nemli sıcaklıktaysa yüzde 10-20sinin kaybolduğu bilinmektedir. B12 vitamininden zengin olan başlıca besinleri et, süt, peynir, yumurta ve balığı hayatımıza sokmamız gerekiyor. Vejetaryenler içinse süt ürünleri ve yumurtaya ağırlık vermek önerilebilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler