Türkiye bir an önce Paris İklim Zirvesi’nde çıkan kararlara uymalı

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencileri’nden “Termiksiz Bir Gelecek İstiyoruz” deklarasyonu.

Yayınlanma: 17.12.2015 - 21:09
Abone Ol google-news

 
Üç termik santralin aktif olduğu, yapılması planlanan santrallerlerle termik santral sayısının 20’nin üzerine çıkacağı Çukurova Bölgesi’ndeki  gelişmelere bir tepki  de Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinden geldi.
 
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi “Tıpta İnsan Bilimleri Ders Kurulu” tarafından düzenlenen  “Küreselleşme, Sağlık ve Çevre: Kömürlü Termik Santraller ve Küresel Isınma”  paneli öncesi üzerlerinde “termik mi sağlık mı?” “termik mi geleceğimiz mi?” t-shirtleri ve meslek önlükleriyle bir araya gelen panel katılımcıları Hipokrat Konferans Salonu önüne kömür dökerek ve   “Termiksiz Bir Gelecek istiyoruz”  pankartı açarak kömüre yapılan teşvikleri ve termik santralleri protesto etti. 
Panelde açılış konuşmasını yapan Göğüs Hastalıkları  Anabilim Dalı’ndan Prof. Ali Kocabaş, hekimliğin sadece reçete yazmak olmadığını, kronik hastalıkları önlemeye çalışan bir doktorun küreselleşme ve küresel ısınmaya da karşı çıkması gerektiğini belirterek, tüm hekimleri halk sağlığına katkı sunmaya davet etti.

Meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının da söz aldığı panel, sonunda tıp fakültesi öğrencileri tarafından okunan deklarasyonla sonlandı. Deklarasyonda  ekonomik büyümeye odaklı gelişmenin tüm doğayı yok ettiği vurgulanarak, yıkımın gerek bireysel gerek toplumsal düzeyde sağlığı onarılmaz biçimde tahrip ettiği söylendi. “Bizler, çevresel nedenlere bağlı olarak gelişen hastalıkların gelişmeden önlenebildiği, doktora ve ilaca asgari düzeyde ihtiyaç duyulduğu, sağlığın tıbbi yönün ötesinde ele alındığı, mutluluk ve barış içinde bir yaşamı hayal ediyoruz” denen deklarasyonda kömürlü termik santrallerin ve nükleer santrallerin kurulmasına karşı olunduğu, mevcut fosil yakıtların yer altında bırakılması gerektiği, yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesine ihtiyaç olduğu ve Türkiye’nin bir an önce Paris İklim Zirvesi’nde çıkan kararlara uyması gerektiği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler