Bakan Fakıbaba ucuz et satışının ne kadar süreceğini ve neden BİM ile A-101'in seçildiğini açıkladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, piyasa oturana kadar ucuz et satışının devam edeceğini söyledi. Fakıbaba, ihalenin sadece BİM ve A-101'e verilmesinin nedenini de 'Şartnameye sadece onlar uygundu' sözleri ile açıkladı.

Yayınlanma: 06.11.2017 - 12:20
Abone Ol google-news

<video:860627>

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba et ihracatını 6 tondan 10 tona çıkarılabileceğini söyledi.

Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, " İllerde şubesi olanları özellikle seçtik. 6 tondan 10 tona çıkabiliriz. Benim dar gelirli vatandaşlarımın lütfen et yemesini kolaylaştırın.. Bana verilen ilk direktif budur. Bu konuda, her gün ben takip ediyorum. Mümkün olduğu kadar, bizim amacımız dar gelirlilere gitmek. Sabah saat 11.00'de tükendi, bu yeniden gelecek demektir. 80 milyona et vereceğiz diye bir iddia ile çıkmadık zaten. Biz elimizden geleni yapıyoruz zaten. Desteklerimiz var, dışardan buzağı ithalatımız var. Üreticilerimize destekler var. İnşallah göreceksiniz, kısa zamanda özellikle küçük aile işletmelerini devreye sokacağız." diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ucuz et satışına ilişkin, "Bizim amacımız birileriyle rekabet etmek değil, özellikle dar gelirli kardeşlerimize daha ucuz et imkanı sunmak. Bu 6 bin tonu gerekirse 10 bin tona çıkarabiliriz" açıklamasında bulundu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, bir okulda Yeşil Terapi Programı kapsamında yapılan Lale Çiçeği Dikim Etkinliğine katıldı. Öğrencilerle bir araya gelen Bakan Fakıbaba, lale seralarını ziyaret etti. Atölyeler de ziyaret eden Fakıbaba, bir öğrencinin, "Hanginiz bakan, çok kişi var kafam karıştı" demesi üzerine keyifli anlar yaşadı. Bir başka atölyede ise iki öğrenci kendi portresinin yer aldığı bir tabloyu Fakıbaba'ya armağan etti. Tabloyu Bakan Fakıbaba ile birlikte tutan öğrenciler kameralara poz vermeye kendini o kadar kaptırdı ki ellerinden tabloyu bırakmadılar. Tabloyu almak isteyen Fakıbaba, gülerek "Benim değil mi?" şeklinde nezaket gösterdi. Öğrencilerle geçirilen vakit renkli görüntülere yol açtı.

 "Belkide eti 24 saat bulamayadabilirsiniz"

Program sonrası basın mensuplarıyla bir araya gelen Bakan Fakıbaba, gündeme ilişkin soruları cevapladı. Ucuz et satışının bazı şubelerde olmadığından, vatandaşın bir mağduriyetinin olduğu iddialarını yanıtlayan Fakıbaba, "Biz et satışını ayda 2 bin tondan 6 bin tona çıkardık. Belkide eti 24 saat bulamayadabilirsiniz. Halk ekmeğe baktığınız zaman her saat ekmek bulamıyorsunuz. Bizim amacımız birileriyle rekabet etmek değil, özellikle dar gelirli kardeşlerimize daha ucuz et imkanı sunmak. Bu 6 bin tonu gerekirse iki markette 10 bin tona çıkarabiliriz. Ama amacımız diğer marketleri veya kasapları rahatsız etmek değil. Belirli bir bölümde bunu azalmamız gerektiğine de inanıyorum. Bazı marketlerde tam yetişmemiş olabilir, bazılarında tükenmiş de olabilir" şeklinde konuştu.

"Küçük aile işletmelerini devreye sokocağız"

Piyasanın stabil oluncaya kadar bu projeyi devam ettireceklerini belirten Fakıbaba, "Bir sosyal devlet anlayışının bir ürünüdür bu. Bana verilen ilk direktif gar gelirli vatandaşın et yemesini kolaylaştırmak, bu kapsamda bir çalışma gerçekleştirdik" açıklamasında bulundu.

Uygulamanın başarılı olduğunu ve marketlerin et fiyatlarında indirime gittiğini kaydeden Fakıbaba, et üretiminde küçük aile işletmelerinin de devreye alınacağını belirterek, özellikle kadını sigortalı yapabilecek bir sistem geliştireceklerini söyledi.

 "10 bin tonun üzerine çıkmaması lazım"

Bakan Fakıbaba kameralara kapalı alanda muhabirlerle bir araya gelerek şu bilgileri verdi:

"Etler tıra yükleninceye kadar benim kontrolümde ancak tıra yüklendikten sonra 13 bin kişiyi her marketin başına koyamam ki. Kasaptan veya başka bir marketten et aldığınızda bunun bir garantisi var mı, hatasızdır diyemeyiz. 2 bin tondan 6 bin ton oldu, piyasayı takip ediyorum, gerekirse 10 bine çıkarırız. Ama 10 bin tonun üzerine çıkmaması lazım, piyasa bozulmamalı."

TÜM İLLERDE ŞUBESİ OLMASI GEREKİYORDU

Fakıbaba, ihalenin sadece BİM ve A-101'e verilmesinin nedenini ise "İhale şartnamesine sadece onlar uyuyordu. 81 ilde şubesi olma şartı vardı" diyerek açıkladı.

Kasaplar Federasyonu Bakan Fakıbaba’ya çıkıyor

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ beraberinde federasyon yönetim kurulu üyleleri ile birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’yı ziyaret edeceklerini açıkladı.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, yarın saat 19.00'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahet Eşref Fakıbaba ile görüşeceklerini söyledi. Yalçındağ, “Görüşmede et konusunda yaşanan sıkıntının nelerden kaynaklandığı ve çözüm önerilerimizi ve kasap esnafının sıkıntılarını dile getireceğiz” dedi.

 Geçtiğimiz günlerde başlatılan uygulama kapsamında iki büyük market zincirinde kıymanın kilogram fiyatı 29 TL'den, kuşbaşı da 31 TL'den satılmaya başlanmıştı. İki zincir markete ayda 6 bin ton karkas et satılacağı duyurulmuştu.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler