DSİ tasarısında geri adım geldi

Sulama birliklerinin bir kısmının kapatılması ve su kaynaklarının özelleştirilmesini öngören DSİ tasarısında değişikliğe gidildi. Tüzel kişilere tahsis metinden çıkarıldı.

Yayınlanma: 27.03.2018 - 21:52
Abone Ol google-news

AKP, sulama birliklerinin bir kısmının kapatılması ve su kaynaklarının özelleştirileceği itirazları nedeniyle tartışılan Devlet Su İşleri (DSİ) tasarısında, MHP ve parti içinden gelen itirazlar üzerine değişiklik yapılmasını kararlaştırdı. AKP ve MHP arasında sürdürülen görüşmeler sonrasında bir veya birden çok havzadaki su kaynaklarının DSİ tarafından su kullanım izni verilerek tüzel kişilere tahsis edilmesine ilişkin hükmün tasarı metninden çıkarılması benimsendi. Sulama birliklerinden finansal ve mali yapısının sürdürülemez olduğu belirlenenlerin DSİ tarafından kapatılmasına ilişkin maddede de değişiklik yapılarak, birliklerin tamamının kapatılması öngörülüyor.

MHP’nin itirazı

MHP’li vekillerin özellikle sulama tesisleriyle ilgili maddelerine yönelik eleştirileri ve parti içinden gelen itirazlar üzerine AKP yönetimi, komisyonun geçen haftaki toplantılarını iptal ederek bir çalışma yaptı. Tasarının 6 ve 8. maddelerine göre, bir veya birden çok havzadaki su kaynakları, su kullanım izni verilmek suretiyle DSİ tarafından gerçek ve tüzel kişilere tahsis edilebilecek. İşletmesi şirketlere devredilen sulama tesislerinde, suyun ücreti ve faturalama dönemi sözleşmelerle belirlenecek. Su faturuları zamanında ödenmediği takdirde, şirketler suyu kullanan çiftçileri icraya verebileceği gibi iflaslarını da isteyebilecek. DSİ isterse sulama tesislerini hizmet alımı veya işletme hakkı devri yöntemiyle şirketlere devredebilecek. Bu maddelerde yapılacak değişiklikle ‘su özelleştiriliyor’ eleştirilerine neden olan sözkonusu maddelerdeki ‘su kaynaklarının tüzel kişilere tahsis edileceği” hükmü metinden çıkarılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler