Dolarda son durum (09.12.2021)

İstanbul serbest piyasada dolar 13,6660 liradan, avro 15,5100 liradan güne başladı.

Yayınlanma: 09.12.2021 - 09:01
Dolarda son durum (09.12.2021)
Abone Ol google-news

Dolar/TL hafta başına kıyasla sınırlı gerileyerek tarihi zirvelerin hemen altındaki seyrine devam ediyor.

Yurtiçinde bugün önemli bir veri gündemi bulunmuyor, yurtdışında ise bugün 1630'da ABD işsizlik maaş başvuruları bekleniyor.

Kur tarihi zirvelerine yakın seyrini sürdürürken, geçen hafta döviz piyasasına müdahale eden TCMB'den bu müdahaleleri sürdürüp sürdürmeyeceği de yakından izleniyor.

TL'nin geçen hafta illikit piyasada 14 seviyesini görmesinin ardından TCMB iki defa dolar satarak piyasaya müdahale etti. TCMB'nin iki müdahalesi de kurun 13.8 seviyesinin üzerine çıkmasıyla başladı.

Hafta başından bu yana en yüksek 13.9 seviyesinden geri dönen dolar/TL bu sabah 0904'te 13.6600/13.6850 düzeyindeydi. Kur kısmen gerilese de tarihi zirvelere yakın seyrediyor.

Yaklaşık %21 ile üç yılın zirvesindeki enflasyonda birkaç ay içinde gerçekleşmesi beklenen 10 puan artışa ve TL'nin eksi getirisine rağmen TCMB'nin Aralık ayında bir faiz indirimine daha gitme ihtimali TL'nin değerini tarihi dip seviyelere düşürdüğü gibi toparlanmasına da engel oluyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere ekonomi yönetiminin düşük faizlerle kredi maliyetlerini düşürmek dışında bir politika gütmediğini açıkça beyan etmesi TCMB'nin faiz artırımı gibi doğrudan araçlar kullanmasını engelleyerek TL'nin toparlanmasını zorlaştırıyor.

Hükümet bir yandan enflasyon yükselirken bir yandan da alım gücünü telafi etmek için kamu harcamalarımı artırıcı önlemleri değerlendirmeye veya devreye almaya başladı.

TL'nin değerinin tarihi dip seviyelere inmesi ve diğer araçlarda getirilerin negatif olması yatırımcıları dövize ve hisse senedi piyasasına yöneltiyor.

Uluslararası piyasalara bakıldığında ise, koronavirüsün Omicron varyantı menkul kıymet fiyatlarına yön vermeye devam etti.

Asya borsaları, Omicron varyantının ekonomiye etkilerine dair endişelerin hafiflemesi ancak ABD enflasyon verileri öncesinde temkinli hareketin artmasıyla dalgalanırken, Avustralya doları ve petrol gibi riskli varlıklara yönelim oldu.

Tahviller, Omicron varyantına dair endişelerin hafiflemesi nedeniyle faiz artırımlarına dair beklentilerin netleşmesiyle kayıplarını telafi etti. Yatırımcıların odağında faiz artırımları konusunda ipucu verebilecek ABD enflasyon verileri ve gelecek hafta gerçekleşecek Fed toplantısı var.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler