16 yaşındaki genç dünyada bir ilk
Neredeyse çenesi olmadan dünyaya gelen 16 yaşındaki Teksaslı Abby Rodgers'ın konuşabilmesi ve yemek yiyebilmesi için kalçasından alınan kemik grefti yüzüne uygulandı.
Dünyada bir ilk olarak, cerrahlar Abby Rodgers'ın çenesine kalçasından aldıkları kemiği transfer etti.
Neredeyse çenesi olmadan dünyaya gelen 16 yaşındaki Teksaslı Abby Rodgers'ın konuşabilmesi ve yemek yiyebilmesi için kalçasından alınan kemik grefti yüzüne uygulandı.
Geçirdiği önemli operasyon üzerinden 1 yıl geçti. Ve şimdi 16 yaşındaki Abby, okuldaki diğer kızlar gibi, özgüvenli, özgürce sohbet edebiliyor, istediği yiyecekleri dilediğince yiyebiliyor.
Abby, çok küçük çenek kemiği ve bacaklarının alt kısmı eksik bir şekilde doğdu. Genetik bir hastalık ile doğan Abby, şunları söyledi: “ Oldukça zordu... Çiğneme gerektiren şeyleri yemek özellikle de cips ve et yemek çok zordu. Ama et yemeyi seviyorum.”
Doktorlar genelde kaval kemiğinden greft alıyorlardı, ancak ezber bozan bir operasyonla kalçadan aldıkları kemiği kullandılar.
Bu durum için yorum yapan Abby, “Şimdi kendimden daha eminim. Çünkü şimdi daha normal göründüğümü düşünüyorum. Konuşurken hala biraz sorun var, bazı harfleri çok iyi söyleyemiyorum ama eskiye göre kesinlikle çok daha iyiyim.”
Abby'nin annesi Angie Lester ise, kızıyla son derece gurur duyduğunu ifade ederek, doktorlara kızının çenesini tedavi ettikleri için teşekkür etti. Kızına da, yüzündeki anomaliye rağmen her zaman özgüven sahibi olduğu için minettar olduğunu söyledi.
Şiddetli baş ağrılarından şikayetçi olan Güney Afrikalı Tambu Makinzi'nin, bir süre sonra alnında şişlik oluşmaya başlayınca evhamlanıp bir uzmana başvurdu. Doktoru ona nadir bir kemik kanseri olan kondrosarkom teşhisi koydu.
4 yıl boyunca başarısız operasyonlar geçirdi. Radyoterapi ve kemoterapi aldı. Ama tümör daha agresif bir şekilde geri döndü. Bütün yüzünü, burun ve çene kemiklerini kemiren, sol gözünü yerinden oynatan ve koku duyusunu yok edecek bir şekilde geri döndü...
Tambu Makinzi, bu yılın başında Cape Town'dan Londra'ya gitti. Uzmanlar ise, onu sadece birkaç ay ömrü olduğu konusunda uyardı.
Orada büyük operasyonlar geçirmeden, komplekssiz bir şekilde ölebileceğini düşündü. Londra'da tanıştığı Prof. Dr. Iain Hutchison ile buluştu. Tambu'nun yüzündeki tümörü yok etmek için Barts Hospital'dan 6 cerrah bir araya geldi.
İlk operasyonda beyin, göz ve burna bası yapan iki kiloluk tümör 24 saatte çıkarıldı. Tambu'nun yüzünü tekrar inşaa etmek için kas ve kaburgası kullanıldı. Ama Ama böyle önemli bir çalışma komplikasyonları ve başarısızlığı da beraberinde getirdi.
Bu kez 35 saat süren bir operasyonla bacağından alınan et ile yüzü tekrar inşaa edildi ve sağ gözü korundu.
Aylarca süren rehabilitasyonun ardından, şimdi küçük kızının büyüyüşünü izliyor.
İsmi açıklanmayan kadının sırtındaki tümörün tıpta 'lipoma' denilen bir çeşit yağ tümörü olduğu açıklandı. Son 10 yıldır sırtında tümörle yaşayan kadın, son üç yıldır tümörün hızla büyüdüğünü söyledi.
19 cm boyunda ve 6.7 cm genişliğinde olan tümörü gören doktorlar ilk önce kötü huylu bir tümör olmasından şüphelendi. Hastanın doktoru Tunde Abdulsalam, hayatında hiç bu büyüklükte bir tümör görmediğini vurguladı ve şu sözleri söyledi:
İnsanlar bu tür yağ bezelerinin bu kadar büyüyeceğini beklemez. Birçok hasta kozmetik nedenlerle çok daha erken evrede aldırır. Lipoma denilen yağ bezeleri daha küçüktür ve genellikle vücut fonksiyonlarını etkilemez ve bu kadar büyümez.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama