2016’nın muhteşem buluşları
Felçli hastaya çip
Ohio State Üniversitesinde felçli hastanın beynine yerleştirilen elektronik devre yardımıyla klavyeli gitar çalması yeni bir dönemin habercisi olarak yorumlandı.
Yarı iletken nano
Colorado Üniversitesindeki biyokimya laboratuvarında, özel tasarlanıp ışınla uyarılan yarı iletken nano parçacıklarla antibiyotiklere karşı dirençli bakteriler etkisiz hale getirildi
Kanser avcısı molekül
Case Western Reserve Üniversitesinde tek bir molekülü tanımlayabilen algılayıcı ile kanserin çok erken teşhis edilebilecek.
3D yazıcı
Malibu-California’da HRL Laboratuvarındaki araştırmacıların geliştirdikleri yöntemle 3D yazıcılarla çeşitli seramikleri üretmeyi başardılar.
Örümcek teleskop
ABD’de Lockheed Martin İleri Teknoloji Merkezi’nin yöneticileri, binlerce küçük merceğin kullanıldığı bir teleskop geliştirdiklerini açıkladı. SPIDER adı verilen teleskopla uzaydaki objelerden gelen ışınlar, cep telefonu kamerasındaki gibi elektronik algılayıcılara aktarılıp görüntü elde edilecek.
Kanser mikroskobu
Washington Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde Yrd. Doç Dr. Jonathan Liu ve ekibi, kanser hücrelerini normal hücrelerden ayırt edebilen kalem boyutunda bir mikroskop geliştirdi. Özellikle beyin cerrahlarının ameliyat sırasında şüphelendikleri dokularda kanser hücresi olup olmadığını anlamalariçin bu tür bir mikroskobun çok yararlı olacağı belirtildi.
Güneş pili
Dünyanın önde gelen üniversitelerinden MIT’de geliştirilen yeni güneş pilinin ne kadar ince olduğunu göstermek için pil, sabun köpüğü üzerine yerleştirildi. Dünyanın en ince ve hafif güneş pilinin üzerine konulduğu sabun kpatlamadığını gösteren fotoğraflarla 25 Şubat’ta basına açıklama yapıldı.
Hidrojen plazma
Almanya’da Max Planck Enstitüsü-Plazma Fiziği laboratuvarlarında, güneşteki gibi enerji üretmesi planlanan ‘stellarator’ denilen cihazda, hidrojen plazması üretildi. Güneşteki hidrojen atomları, birbiriyle kaynaşarak helyum atomları oluştururken füzyon enerjisi ortaya çıkıyor. Bu başarı sayesinde, hidrojen enerjisi elde etme hedefine bir adım daha yaklaşıldı.
Süper yonga
Stanford Üniversitesi tarafından, molibden sülfür adlı bileşikten, üç atom kalınlığında elektronik yonga yapıldığı açıklandı. Vatan'ın haberine göre: Projenin yöneticisi elektronik mühendisliği bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Eric Pop, amaçlarının çok ince elektronik yongalar üreterek elektronik cihazların küçültülüp hafifletilmesini sağlamak olduğunu belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Colani’nin arabası
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'