Cildimiz için savaşan 7 vitamin
Kışın etkisinde kaldığımız rüzgarlı ve soğuk havaların cansızlaştırdığı cildimiz, bahar aylarında yenilenmeye başlıyor. Ancak yaz ayları demek cildin yenilenmesi kadar, güneş ve sıcağın zararlı etkilerinden de nasibini alması demek. Cildimizi mevsim koşullarının insafına bırakmadan düzenli olarak korumanın doğru vitaminlerle mümkün olduğunun altını çizen Acıbadem Atakent Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Yeliz Erdemoğlu, cildimizin gizli savaşçılarını anlattı.
A vitamini; retinol gibi farklı formları olan, dermatologların sivilceden leke tedavisine kadar pek çok cilt rahatsızlığında severek kullandığı bir vitamin grubu. Gerek kollajen yapımını arttırarak cilt sarkmalarını düzeltmesi, gerekse antioksidan etkisiyle hücre yenilenmesine katkı sağlaması bu kadar popüler olmasının başlıca nedenleri.
Yine renk tonunu eşitlemek, ince kırışıklıkları açmak, siyah noktalardan kurtulmak istediğimizde A vitamininden faydalanabiliyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kullanım zamanı. Bu grup ürünleri güneş ile pek arası bulunmadığı için gece sürmeli ve tercihen sonbahar ve kış aylarında kullanmalıyız.
C vitamini, kollajen üretiminin olmazsa olmazlarından ve hücre yaşlanmasına karşı en etkili vitamin. Sigara kullanımı, vücudumuzun bu kıymetli vitamini kaybetmesine neden oluyor. Bu nedenle sigara kullanıcıları mutlaka destek amaçlı C vitamini almalı.
E vitamini, cilt sağlığını korumada en etkili vitamin. Güneşin cilt yaşlanması hatta kanser gibi zararlı etkilerinden korunmak için vazgeçilmezdir.
Cildin onarımı ve kuruluğun giderilmesinde, erken yaşlanmada ve kanser gelişiminde etkin rol oynayan serbest radikallerin, bu zararlı etkilerinin giderilmesinde mücadele eder. Bugün nemlendiricilerin ve güneş sonrası kremlerin hemen hepsi E vitamini içeriyor.
B3; derinin bariyer fonksiyonunda anahtar rol oynayan seramid ve yağ asitlerinin üretimini arttıran bir vitamin. Cildimiz ne kadar iyi bir bariyer görevi görürse nem kaybımız o kadar az olur, alerji yatkınlığımız azalır ve daha az kızarıklık şikayetimiz olur. Bu içerikteki kremlerin en iyi kullanım zamanı, sabah ve gece yatmadan öncedir.
İyi bir serbest radikal avcısı olan, Ubikinon ya da daha bilinen adıyla Koenzim Q 10; yaşlanmanın yavaşlatılmasında, doku elastikiyetinin korunması ve yeniden kazanılmasında önemli faydaları sağlıyor. DNA hasarını onararak yaşlanmayı geriletiyor ve kollajen gibi cildin temel yapıtaşlarının üretimini destekliyor.
AHA ve BHA olarak da adlandırılan “hidroksi asitler” cildin en üstünde yer alan ölü tabakanın soyulmasını ve renk tonunun eşitlenmesini sağlıyor. Ancak hassas ciltli insanlarda reaksiyonlara yol açabiliyor. Bu nedenle sadece doktor kontrolünde dikkatli ve düşük dozlarda kullanılması gerekiyor.
K vitamini, kılcal damar duvarına destek sağlayarak özellikle gözaltı morlukları ve torbalanmalarının giderilmesinde çok fayda sağlıyor. Ayrıca botoks, dolgu gibi estetik müdahaleler sonrası iyileşme süresini de kısaltıyor. Göz çevresi anti-aging kremleri seçerken, K vitamininin içerik ve miktarına dikkat etmek gerekiyor. Göz çevresi anti-aging kremlerinde; kafein ile K vitamini kombine edilerek kullanmak morluk,torbalanma ve kırışıklıkların giderilmesine daha etkili oluyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama