Dikkat! Bu gıdalar yaşlandırıyor
Faydalı sandığınız gıdalar belki de sizin yaşlanmanızda önemli bir pay sahibi olabilir. Her gıdadan yeterince tüketin ama bazılarını asla.
Sağlıklı yaş almada genleriniz kadar beslenme tipiniz de önemli rol oynuyor. Günlük tüketilen besinlerin içinde bulunan maddeler yaşlanmayı hızladırıyor. Bazılarından tamamen vazgeçmeli bazılarının da tüketimi azaltmak gerekiyor.
İşte yaşlandıran gıdalar...
Şeker
Şeker, cildi hızlıca yaşlandıran yiyeceklerin başında gelir. Cildin yorgun gözükmesine ve kırışıklıkların oluşmasına neden olur. Ciltteki kolajen ve elastinlere zarar veren şeker, cildin esnek ve canlı duruşunu bozar. Ciltteki kolajenler zarar görmeye başladığında tekrar yenilenmez ve hızla yaşlanmaya sebep olur.Bu yüzden yiyeceklerdeki şeker oranına bakın.
Tuz
Tuz, cilde çok büyük ölçüde zarar vermez ama kötü görünmesine neden olur. Göz altındaki mor halkalar, torbalar ve yüzdeki şişliklere tuz neden olur. Cips, dondurulmuş patates ve makarna sosları gibi yüksek oranda tuz içeren besinler tükettiğinizde vücudunuz su tutar ve kaslarınız bundan kötü etkilenir.
Yapay tatlandırıcılar
Son yapılan bir araştırmaya göre yapay tatlandırıcılar, bağırsak florasını değiştirerek sindirime olumsuz etki eder. Bu etkiler, vücuda genellikle insülin direnci ve gizli şeker olarak yansır.
Yapay tatlandırıcılar; aspartan, sakarin ve sukraloz içerir.
Doymuş yağ
Yağlı etler, süt ürünleri ve Hindistan cevizi yağı gibi çok fazla doymuş yağ içeren gıdalarla beslenmek damarların sertleşmesine ve yaşlanmaya neden olur. Doymuş yağ içeren gıdalar yalnızca kalp sağlığını olumsuz etkilemiyor. Yapılan araştırmalarda doymuş yağın, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan cilt lekelerine neden olduğu da ortaya çıktı.
Asitli içecekler
Şeker ve yapay tatlandırıcılar içeren asitli içecekler, cilt için büyük risk taşıyor. Kolanın içinde bulunan fosforik asit de cildin hızlı yaşlanmasına neden oluyor. Fosforik asit aynı zamanda kemiklere de zarar veriyor.
Nitrat
Salam, sosis, sucuk ve jambon gibi şarküteri ürünlerinde bulunan nitratın kansorejen etkisi vardır. Ancak yapay olmayan nitrat, yeşil yapraklı sebzelerde bulunur ve erken yaşlanmayı önler. Doğal nitrat, kan basıncını düşürür ve damarların iyileşmesine katkıda bulunur.
Gluten
Yapılan araştırmalarda glutenin küçük oranda yaşlanmaya neden olduğu ortaya koyuldu. Buğdayda bulunan bir proteinin ciltte inflamasyona (iltihaplanmaya) yol açtığı gözlemlendi.
Ateşte pişmiş etler
Izgara ateşinde pişirilmiş etler, pek çok kişinin vazgeçemediği bir lezzet olsa da aslında sağlık açısında büyük bir tehlike saçıyorlar. Yüksek ateşte pişirilen etler ve diğer yiyecekler, kansorejen madde üretir.
Izgarada etlerinizi pişirirken kömürleşene kadar kızartmalarını beklemeyin. Etinizi üzerinde kömürleşme derecesine gelmiş parçalar varsa onları yemeyin.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza